Ревюта
Група: Gost      Албум: Possessor      Автор: Стако      Март, 2018
Gost - Possessor (ревю от Metal World)

Gost е резултат от сатурацията на модерната западна метъл сцена – артист, който е решил, че ще действа сам и различно, извън конвенционалните рамки. Той отхвърля реалните инструменти и се обръща към синтетичния звук, като запазва тежката идеология. Приема образа на Баалберит – библиотекар на Ада, готов да възпее Сатаната като отмъщение спрямо един свят, който го предава. Митологията е интересна, а символът – повече от ясен.

След като усвои силата на Бегемота и прекоси Ада в предишните си издания, Gost показва готовност да се надскочи. И смята да направи това насилствено, чрез музика, която обладава. Това намерение се реализира именно с “Possessor”.

Рядко се среща толкова добър старт на произведение: първите два трака цялостно представят есенцията на музиката, тематиката ѝ и стила на изпълнителя. Албумът разглежда демоничното обладаване – от бягството на демона от Ада през мъките на екзорсизма до страха и последствията. Преждевременно успява умело да избегне всички очаквани клишета. Представя различна гледна точка на типичния разказ, в който антагонистът и протагонистът са ясно разграничени. Отвъд това, за тези, които обичат да ровят за смисъл зад инструментала, този труд ще се окаже емоционален и дори личен. Музиката е невиждан и нечестив фюжън между метъл, денс и електроника. Както в даден момент сме облени в бластбийтове и тежки, извратени синтезатори, в следващия ни огряват мажорни прогресии, изградени от църковни хорове. В някои песни ни посрещат зверски крещящи вокали, в други – чисти, напомнящи на индъстриъла. Музиката тук е способна същевременно да напомня за най-черните, сатанистки групи, докато ви раздвижва, а Gost гради това с умерено, рамкирано композиране, което нарушава винаги щом може. Отхвърлена е и типичната модерна структура на музиката, като тук се набляга на логическата последователност на самата история. Изключенията са основно вокалните тракове. И някак всичко това безконфликтно стои в един траклист. Мастерирането е великолепно, предвид използваните звуци и противоречивите им величини. А продукцията, заедно с подбора и обработката на включените семпли, придава стегнат и завършен вид – нещо, което често липсваше досега в дискографията на проекта.

Лесно можем да етикираме сегменти от “Possessor” като елементарни или незапомнящи се, но в целостта си това е един прогресив албум, който надскача всички граници и постига най-предизвикателното: да бъде нещо свое. Той, някак, е всеки изброен по-горе жанр и същевременно – нито един от тях.

Gost все повече показва себе си. С това издание той сменя и сценичното облекло – няма я вече маската, с която преди излизаше на сцената. Макар чертите му отново да са скрити под качулка, то самото сваляне на маската е символичен жест – музиката тук е по-близо до него от всякога. Вече не се опитва да прави електроника, имитираща метъл или обратното, а това. И именно подходът, отдадеността и амбицията, с които създава, доказват, че просто не е нужна дефиниция на „това”.

Ревюта за 2024 година
Ревюта за 2023 година
Ревюта за 2022 година
Ревюта за 2021 година
Ревюта за 2020 година
Ревюта за 2019 година
Ревюта за 2018 година
Ревюта за 2017 година
Ревюта за 2016 година
Ревюта за 2015 година
Ревюта за 2014 година
Ревюта за 2013 година
Ревюта за 2012 година
Ревюта за 2011 година
Ревюта за 2010 година
Ревюта за 2009 година
Ревюта за 2008 година
Ревюта за 2007 година
Ревюта за 2006 година
Ревюта за 2005 година
Ревюта за 2004 година
Ревюта за 2003 година
« Обратно
Коментари   Коментирай!

www.metal-world.info © 2003 - 2024
Изработка на уеб сайт