Интервюта A | B | C | D | E | F | G | H | I | J | K | L | M | N | O | P | Q | R | S | T | U | V | W | X | Y | Z
CRADLE OF FILTH
Автор: Warrior Of Ice
01 Юни, 2003

В много банди барабанистът има фонова роля и често стои в сянката на китаристите и фронтмена. Въпреки това, от него често зависи дали групата е от класа или не. Adrian Erlandsson е тормозил касите както с At the Gates, така и с Cradle of Filth, като приносът му не е само в епизодични включвания. Учатието му в екстремната сцена е съществено и тук проследяваме пътя му от шведски трашър до член на най-значимия блек метъл феномен в наши дни…

ИНТЕРВЮ С ADRIAN ERLANDSSON ОТ CRADLE OF FILTH
www.theorderofthedragon.com

Да си говорим откровено - барабанистът винаги е в сянка, но това е доста несправедливо. Всъщност в една метъл банда той е фигура с изключителна важност. Защо реши да свириш на барабани, вместо на друг инструмент?

Винаги съм се кефел на барабаните, и от първия си опит да свиря преди около 20 години така се пристрастих, че сега отърване няма. Свиря и малко на китара - уча се, но барабаните винаги ще са номер 1 за мен.

Кои са идолите ти? Сам ли си се учил да свириш или си взимал уроци?

Винаги съм се възхищавал от тези, които свирят със страст и ентусиазъм, независимо от техниката им. Любимите ми барабанисти са Dave Holland, Nigel Glocker, Scott Travis, Dave Lombardo, Cozy Powell......

Брат ти също е барабанист - има ли някаква конкуренция между вас? Кой започна да свири пръв?

А, няма такова нещо. По времето когато аз започнах да свиря, той беше страшно запален по тениса, но бавно започна да се интересува и от инструмента… Той ми е оказал голямо влияние. Навремето свирихме заедно, разменяйки си идеи и прочие.

Доколко способностите на паметта определят доброто свирене на барабаниста? Когато свириш на живо, по рутина ли действаш?

Разбира се, че когато си свирил дадени парчета дълго време, накрая ги запаметяваш, но това не пречи и да се импровизира. Зависи най-вече от настроението ми преди концерта.

Физически е доста изтощително да свириш на барабани. Как подържаш форма - само чрез свиренето ли?

Обикновено свиря пет-шест пъти седмично, но има доста полезни упражнения като тичането например. Когато не репетираме с групата, тичам по три пъти седмично.

На сцената чуваш ли какво свирят другите?

Често чувам някаква пълна бъркотия, но когато техниката е наред, чувам барабаните идеално, както и повечето китари и клавири. Рядко се получава точно както го искаш, особено на фестивалите…

Страдаш ли от сценична треска, при положение че свирите пред големи тълпи и на престижни фестивали? Имаш ли си някакъв ритуал, който да изпълняваш преди да излезеш на сцената?

Не бих казал, че страдам от сценична треска, но доста се вълнувам преди концерт. Ударя ли първата палка, всичко си идва на мястото. Специално на Donington бях много спокоен и уверен в себе си - не се стреснах повече, отколкото ако бяхме свирили пред 300 души. Преди концерт си пийвам кафе и раздвижвам краката си.

Слушал ли си записа на Iron Maiden "2 Minutes to Midnight b-side", където Nicko McBrain се накрещява на един техник, който го издънил по време на концерта? Ти изпускал ли си си нервите по този начин - все пак когато барабанистът се издъни, това се чува ясно и навярно подобна ситуация е кошмар за много барабанисти…?

Всъщност ми се е случвало често, въпреки че после ми става смешно. Когато за последен път свирихме на фестивала “Tattoo the Planet” използвах барабани под наем. Оказа се, че въпросните барабани са били използвани от толкова много банди преди това, че самите педали бяха износени до неузнаваемост. Трябваше моя техник Mike да сменя обвивката на главите на ударниците, от което нещата съвсем се скапаха… Друг път, като свирих с ATG в Щатите, на един концерт връзките на едната ми обувка се оплетоха с единия педал и трябваше да прекъснем за малко. Много неприятно се получи…

Помниш ли кога си купи първия метъл албум? Кое те накара да се влюбиш в тази музика и впоследствие да станеш музикант?

Мисля че беше "Screaming for vengeance" на Judas Priest.. Dave Holland е същински герой на този албум!

Коя е първата банда, с която си свирил и как се събрахте? Разкажи за първите дни на Penance…

А, това беше доста отдавна - през 82-а година. Свирехме предимно кавъри на Twisted sister, Thin Lizzy, Dokken и т.н... Така я карахме няколко години, преди да създадем с няколко трашъри маниаци Penance. Помня, че китариста ни настройваше доста високо китарата си, за да може да свири с невероятна скорост, ха-ха. Направихме няколко доста стойностни парчета, като “The Edge of Damnation”, “Visions of Insanity” и др. Пробвахме се да свирим песни на Angel of Death, но не се получаваше много като хората.

Да свириш на барабани не е евтино занимание… Как събра достатъчно пари през ранните дни?

Първите барабани ми подари баща ми. Беше комплект от пет части Maxitone! Мерси, тате!

Кога и как бе сформирана At the Gates? Необичайно е за една шведска банда да не следва стъпките на Nihilist, Grave, Carnage и др. величия. Вие избрахте по-техничен подход…

Другите вече се познаваха от Grotesque и Infestation... Срещнах Tomas на легендарния шведски фестивал Bergslagsrocken през лятото на 90-а. Тогава беше и най-великият концерт на Morbid Angel, който някога бях виждал. Почти всеки в публиката тогава искаше да създаде група. Когато започнахме да свирим, бяхме много запалени King crimson, Yes, Rush, но и по традиционни банди Priest Maiden и т.н... Смесихме всичко това с влияния от Atheist и Malevolent Creation и се получи нещо интересно. В началото силно се стремяхме да бъдем различни.

Наистина ли ранните дни на 'Gardens of Grief' ерата в шведския дет бяха толкова вълнуващи, колкото ни се струва на всички сега? Групи Therion и Tiamat промениха звученето си през годините. Съжаляваш ли за някоя група, която не е постигнала това, което е заслужавала?

Беше вълнуващо, и още как! Правихме много концерти из Швеция, хората ни се кефеха, въобще беше жестоко. Много от тогавашните млади банди впоследствие създадоха уникални неща - Tiamat и Therion въобще не са каквито бяха тогава, но според мен при тях това е за добро. Дали не остарявам, след като изпитвам носталгия по “доброто старо време”? Жал ми за групи като Merciless, Seance, Ceremonial Oath.

"Gardens of Grief" навярно е първият издаден материал, в който участваш. Как се чувстваше, държейки EP-то в ръце? А как се чувстваш днес, като гледаш CD-та и фланелки на Cradle of Filth навсякъде?

Страшно бях горд! Слушах единствено този запис в продължение на един месец. Разгръщах книжката като ненормален, докато не я скъсах. Но и днес съм същият с Cradle of Filth. Чувствам се привилегирован, че съм музикант. Не възприемам нещата като дадености, а им се радвам!

Първите два албума - "The Red in The Sky Is Ours" и "With Fear I kiss the Burning Darkness" бяха доста експериментални за времето си, почти прогресив звучащи. Съзнателно ли се стремяхте да създавате сложна музика, а по-късно нарочно да се насочите към по-праволинейно звучене?

Просто искахме да направим нещо различно, но същевременно брутално, смесвайки различни влияния. По-късно наистина се стремяхме да се отърсим от “странността” на ранните ни творби.

Като погледнеш сега назад във времето, съжаляваш ли, че At The Gates се разпадна? Кога престанахте да изпитвате удоволствие от взаимната си работа?

Не съжалявам за нищо - е, ако тогава можехме и знаехме всичко, което знаем днес, нещата навярно щяха да са различни… Никога не съм спирал да се кефя на това, което правехме. Накрая бяхме твърде уморени, но мисля че се оттеглихме докато бяхме на върха.

Странно е как отначало си мечтаел да обиколиш света, а накрая непрестанните турнета са станали причина за разпадането на ATG. Кои са добрите и лошите страни на турнетата?

Винаги най-трудно е да си разделен от тези, които обичаш. Когато имаш един двучасов концерт за деня, трябва да измислиш с какво да си губиш времето преди и след това. Аз обичам да си седя вкъщи и да си слушам музика, или да излизам някъде с жена ми да си хапнем нещо различно от ориз с фъстъчeno maslo (само такива ядяхме когато бяхме на турне с ATG). Въпреки лошите моменти, усещането да свириш пред тълпа, която обича музиката ти, е неповторимо!

Отдавна ли познаваше Jensen преди да се появи The Haunted? Как решихте да направите група? Свирехте ли траш кавъри в ранните дни?

Запознах се с Jensen по време на съвместното турне на Seance и At the Gates. Беше много вълнуващо да направим банда, да пишем нови песни.

Първият албум беше истинско попадение в десятката - смесвате стария траш с нови влияния и резултатът е забележителен. Вокалите на Peter бяха ли идеалните за целта, или предизвикваха противоречия?

Преди него сменихме няколко други вокалисти, но Peter ни впечатли тотално и не се поколебахме да го включим в състава.

Какво си помисли, когато ти се обадиха от Cradle of Filth? Пичовете от групата са големи фенове на ATG, нали?

Изобщо не очаквах обаждане от тях, тъй като по това време тъкмо си бяха намерили нов барабанист… Притесняваше ме идеята да се преместя да живея в Англия, но сега всичко е наред. За Nick и Dani знам със сигурност, че се кефят на At The Gates.

По какъв начин е различно свиренето в Cradle и The Haunted? Това изцяло работа ли е за теб, или нещо като приятно занимание, към което подхождаш със стария ентусиазъм?

Има си предимства и недостатъци, но като цяло е много вълнуващо да създаваш нова музика - винаги това ме е радвало. В Cradle сме щастливци, че имаме достатъчно време да творим без ограничения - това ни помага да се концентрираме изцяло върху музиката. По-скоро е работа за нас, но това не пречи да й се наслаждаваме!

Dani е известен като тираничен лидер - какво е съотношението демокрация/деспотизъм в бандата? Не се ли опасяваше, че няма да изкараш дълго на поста като заместник на Nick?

В началото бях притеснен - Nick е невероятен барабанист и е адски трудно да му бъдеш достоен заместник… От друга страна, ако се чувствах неспособен да се справя с това, просто нямаше да приема мястото. Сигурно Nick се е почувствал странно - все едно добър приятел да излиза с бившото ти гадже… Поне аз почувствах нещо такова, когато Per ме замени в The Haunted. А в Cradle атмосферата е доста демократична, просто Dani е представен в лоша светлина от медиите.

Как протича композирането при вас и какъв е твоят принос? Кой определя темпото на песента, дабъл-бас пасажите и т.н.? Изживяваш ли се като композитор?

Новият албум "Damnation and a Day" е написан по доста необичаен за групата начин. Paul, Martin или Dave измислят рифовете и ги записват вкъщи. После ми ги пращат, аз записвам барабаните и правя предложения за някои промени в темпото и т.н. После те отново преработват рифовете и това се повтаря няколко пъти, докато не са доволни всички. После влизаме в репетиционната и се започва… Всеки участва с по нещо в композирането, аз също (макар че като соло изпълнител сигурно нищо няма да направя, ха-ха).

Имаш ли притеснения относно бъдещето? В случай, че Cradle не последват примера на Black Sabbath (50 годишни дядки, които се държат сякаш са още на 25), имаш ли планове извън музикалното поприще?

Имам си нещо наум, но предпочитам да живея за деня. В момента Cradle е най-доброто за мен.

Какво би казал на хората, според които Cradle не е екстремна банда, а напротив - група, която се подиграва с блек метъла? Когато започна в Penance, едва ли си си представял, че един ден ще свириш в най-популярната блек група…

На въпросните хора нищо не мога да кажа… Сигурно доста банди са по-екстремни от нас в смисъл на скорост и бруталност, но какво означава екстремност всъщност? Ако погледнем реално, повечето съвременни банди правят извратени ревизии на парчетата на The Beatles. Това колко екстремно е? Мен не ме касае чуждото мнение, просто се стремя да правя добра музика. Бързото, брутално свирене и дяволопоклонничеството за мен нямат нищо общо с понятието екстремна музика. Екстремно би било да правиш това, което не очакват от теб. Примерно да се гръмнеш на сцената, или пък да не правиш никакви концерти, дори да не създадеш банда, а да си стоиш вкъщи и да си екстремен сам за себе си…

Чувстваш ли натиск от страна на метъл сцената, след като вече Cradle подписаха с голям лейбъл?

Напрежението сами си го създаваме.

Опасявате ли се, че новият материал бързо ще плъзне из интернет?

Донякъде, но лично на мен не ми пука. Това е проблем на Sony.

Какви банди слушаш напоследък?

Напоследък няма много нови банди, които да ме грабнат, затова слушам предимно класики като "Screaming For Vengeance" и "Killers"… такива неща.

« Обратно
Коментари   Коментирай!

www.metal-world.info © 2003 - 2024
Изработка на уеб сайт