Интервюта A | B | C | D | E | F | G | H | I | J | K | L | M | N | O | P | Q | R | S | T | U | V | W | X | Y | Z
EVOCATION
Автор: Dagon
15 Май, 2007

Интервю с Marko Palmen, китарист на Evocation.

Поздравления за това, че най-после успяхте да издадете дългосвирещия си дебют "Tales from the Tomb". Не се ли появява твърде късно този албум? Звучи сякаш сме 1991-ва.

Предполагам, че сме останали заклещени във фризера през 1991-ва... ха-ха-ха! Но това няма значение според мен, защото дет метълът е вечен. Според мен е яко, че мислиш така. Всъщност това беше едно от намеренията ни, когато влязохме в студиото. Благодаря за поздравленията и хубавите думи за “Tales from the Tomb”.

Албумът е здрав удар от страхотен олдскуул шведски дет, като дори има невероятна обложка, нарисувана от неповторимия Dan Seagrave. Как се свързахте с него и скъпо ли струва работата с такъв художник?

Да, всичко от началото до края в този албум беше направено от хора, които са били свързани по някакъв начин с дет метъл сцената в началото на 90-те. Да привлечем Dan Seagrave за художник на корицата беше като сбъдната мечта за нас. Винаги сме се възхищавали на ранните му творби за групи като Morbid Angel, Dismember, Entombed и т.н. Искам да цитирам думите му за обложката: “Мисля, че това ще бъде класика, едно от най-добрите ми неща досега”. Абсолютно съм съгласен - “Tales from the Tomb” е една от най-любимите ми корици на Dan “The Man” Seagrave. Нашият лейбъл се свърза с маестро Seagrave и за щастие той имаше време да нарисува картината. Доста скъпо е да се работи със Seagrave, но определено си струва. Той и Tomas Skogsberg са двамата най-големи професионалисти, с които съм работил! Ще бъде удоволствие за нас да работим отново с него за следващия албум на Evocation.

Какъв е сегашният статут на Evocation? Планирате ли да продължите, да издадете още албуми и да концертирате както си му е редът?

От януари 2007 насам бяхме доста заети с пост-продукцията на албума, но също така композирахме и нови парчета на Evocation. Плановете за бъдещето са, разбира се, да издадем още няколко албума и да тръгнем по турнета и фестивали. Нека видим какво ще стане, за момента сме наистина доволни от издаването на албума, чието завършване ни отне три години. Надяваме се през лятото да участваме на някои фестивали, но все още нищо не е потвърдено.

Албумът включва и кавър на "But Life Goes On" на Entombed. Защо избрахте точно тази песен и познавате ли музикантите от Entombed?

Причината да изберем това парче е, че ни е любимо още от началото на 90-те. Искахме да направим нещо от наистина ранния период на Entombed и затова избирахме от четири парчета, просто защото имахме текстовете единствено на демото “But Life Goes On” и на песента “Left Hand Path”. Избрахме “But Life Goes On”, защото е най-доброто от тези парчета – притежава такава сурова и необуздана енергия! Мисля, че контактите ни с Entombed не са много чести напоследък. Никой от нас не ги познава лично, въпреки че те ни разрешиха да направим кавъра. Бившият ни басист Christian беше приятел с Uffe, но това беше още през 90-те. Аз и Christian веднъж срещнахме Uffe и останалите от Entombed в студио Sunlight, когато записваха “ Wolverine Blues” и играхме на флипера на Nicke с дизайн на KISS. Естествено, Evocation бяха победители, хе-хе-хе! Всъщност не помня резултата от играта, но това е един приятен спомен. Смятам, че всички в Evocation изпитваме огромен респект към това, което Entombed направиха за дет метъла през 90-те. Старите неща на Entombed винаги ще бъдат източник на вдъхновение за мен и Evocation.

Как се свързахте със Cyclone Empire?

Това е забавна история, защото въобще не бяхме чували за такъв лейбъл, преди да им изпратим трипесенното си демо, което записахме през 2006-та. Andreas Reissnauer от Metal Blade, който е наш стар приятел, ни запозна с тях. Изпратихме демото си в Metal Blade и Andreas го препрати на Cyclone Empire, чийто офис е точно до неговия и е казал на шефа на Cyclone Empire - Martin Purr, че това е истината! Няколко дни по-късно получих имейл от Martin, с който ни казваха, че искат да подпишем договор. Малко преди това бях получил мейл и от Hage - вторият човек в Cyclone Empire, който пък казваше, че те наистина се интересуват от групата. Hage беше говорил с друг наш приятел - Frank Schenk от списание Chaos Magazine, който му беше казал да чуе новите ни неща. Той също се е впечатлил и се свърза с мен скоро след това. Тези хора се отнесоха наистина професионално към нас в договора, така че решението да подпишем със Cyclone Empire беше лесно, въпреки че имахме предложения от още три лейбъла. Никой друг не ни предложи толкова добра оферта, колкото Cyclone Empire.

Каква е тайната на така лесно разпознаваемия шведски звук? Дали са китарите, които използвате в студиото, или е работата на продуцента?

Мисля, че са много неща. Спомням си, че навремето в студио Sunlight използвахме педали BOSS Heavy Metal HM-2 и малък усилвател Marshall JCM. За тези записи използвахме усилвател Peavey 5150 MK II с педали BOSS HM-2 и BOSS Metal Zone MT-2. Разбира се, няма как да постигнете този отчетлив жужащ ефект без китарни перца EMG-81, затова този шведски звук е комплексно съчетание от всичко - като се почне от китарните перца и се стигне до микрофона. За този запис имахме конкретна идея в главите си как трябва да звучат китарите. След това опитахме различни усилватели, докато открихме този, който докарваше желания от нас звук. Отне ни една седмица да намерим този звук, но си заслужаваше. Преди да опитаме с Peavey 5150 си говорих по телефона с Kristian Wahlin от The Great Deceiver и той ми каза “Сигурен е като Volvo, не можеш да сбъркаш с този усилвател!” В момента, в който го включихме, разбрах, че това ще използваме за “Tales from the Tomb”.

Поканени ли сте да свирите на някой от летните фестивали?

За съжаление нямам никаква информация за турнета, фестивали или концерти все още, но ще видим в близко бъдеще...

Кои са петте най-важни дет метъл албума според теб?

Entombed – “Left Hand Path”
Dismember – “Like An Ever Flowing Stream”
At The Gates – “Slaughter Of The Soul”
Morbid Angel – “Altars Of Madness”
Bolt Thrower – “Realm Of Chaos
 

Къде предпочиташ да почиваш – на море или планина?

На море, защото обожавам водните спортове като уейкбординга!

Кой е любимият ти филм?

Немският военен филм “Das Boot” е абсолютният ми фаворит.

Благодаря за интервюто. Какво би искал да ни кажеш накрая?

Благодаря за интервюто и се надявам да ви видя на някой летен фестивал! Вижте www.evocation.se, ако искате главите ви да бъдат откъснати от истински дет метъл!

 

« Обратно
Коментари   Коментирай!

www.metal-world.info © 2003 - 2024
Изработка на уеб сайт