Ревюта
Група: Freedom Call      Албум: M.E.T.A.L.      Автор: Arwen      Октомври, 2019
Freedom Call - M.E.T.A.L. (ревю от Metal World)

В необятния свят на пауър метъла, с различните му жанрови и поджанрови вариации, има едно специално място за групи като Freedom Call и тяхната запазена марка „happy metal“. Гледайки винаги от светлата страна на живота, харизматичният Chris Bay отбелязва подобаващо 20-годишния юбилей на бандата с нова порция веселяшко настроение. А всички знаем, че няма по-добър лек срещу скучната и монотонна реалност от потапянето в приказно музикално пътешествие.

Нека обаче позитивизмът и привидният непукизъм не ви подвеждат – в музикално отношение Freedom Call винаги са държали на високо ниво и професионализъм. Макар да не впечатлява с оригинална обложка и заглавие, “M.E.T.A.L.” по нищо не отстъпва на старите творби, а носи в себе си нов заряд от бомбастични парчета.

Още откриващата “111 – The Number of the Angels” посреща с приповдигнато настроение, което е в състояние да достигне и до най-коравите метални сърца. С енергично темпо, заразителни рефрени и експлозивни китари, песента бавно, но сигурно влиза под кожата. Същото важи и за мелодичната пауър вихрушката “Spirit of Daedalus”, като и тук не липсва палитрата от китарни импровизации, галопираща ритъм секция и вече споменатите приповдигнати вокални партии. Заглавната пиеса пък от своя страна сякаш е създадена директно за дебют на сцената – отсечените барабанни откоси и надъхващи припеви със сигурност ще обединят не само вече заклетите фенове на бандата, но и новопокръстените такива. “The Ace of the Unicorn” е едно от тези парчета, които правят пауър метъла толкова специален – движещо се на границата между фантазията и реалността, заредено с много положителни емоции и настроение. Именно това е една от най-отличителните черти на Freedom Call – умението да създават качествена музика с лекота и без излишни претенции. И все пак, за да подчертаят своята сериозност, въпреки всички разкази за еднорози и дракони, в записът присъстват и композиции като “Sail Away”. С чувствително по-тежко звучене и атмосфера, тя съумява да покаже и „другото лице“ на музикалните и вокални умения на състава. Приключението продължава с полет към дъгата във “Fly With Us”, която отново ни връща към светлината и е способна да пробуди мечтателя във всеки от нас. Красотата на фантазните светове се доразгръща в “One Step Into Wonderland”, която издига на пиедестал силата на доброто и обявява война на мрака. Спийд фурията “Days of Glory” преминава като ураган от галопиращи китарно-ударни партии, директна и всепомитаща. “Wheel of Time” на свой ред също се движи в духа на класическия пауър метъл, докато “Ronin” отново вдига темпото до скоростно препускаща ритъм секция и китарни импровизации. Закриващата “Sole Survivor” нанася финалния щрих умерено и мелодично, като се грижи за доброто настроение и кара слушателя за завърти диска отново.

Позитивен и мелодичен, десетият студиен албум на Freedom Call с лекота грабва слушателя и задържа вниманието, а всяко от парчетата е точно на мястото си. Изпълнен с ведро настроение и кипящ от живот, “M.E.T.A.L.” продължава мисията на групата – да внасят светлина и положителен заряд в иначе сивото ежедневие.

Ревюта за 2024 година
Ревюта за 2023 година
Ревюта за 2022 година
Ревюта за 2021 година
Ревюта за 2020 година
Ревюта за 2019 година
Ревюта за 2018 година
Ревюта за 2017 година
Ревюта за 2016 година
Ревюта за 2015 година
Ревюта за 2014 година
Ревюта за 2013 година
Ревюта за 2012 година
Ревюта за 2011 година
Ревюта за 2010 година
Ревюта за 2009 година
Ревюта за 2008 година
Ревюта за 2007 година
Ревюта за 2006 година
Ревюта за 2005 година
Ревюта за 2004 година
Ревюта за 2003 година
« Обратно
Коментари   Коментирай!

www.metal-world.info © 2003 - 2024
Изработка на уеб сайт