Новини
Екипът на Metal World представя албума “Reader of the Runes – Divination” на ELVENKING по БНР
Автор: Warrior Of Ice
29 Ноември, 2019
Екипът на Metal World представя албума “Reader of the Runes – Divination” на ELVENKING по БНР

На 30-и ноември, събота, екипът на Metal World ще гостува в предаването за концептуални албуми “Картини от една изложба” по програма “Хоризонт” на Българското национално радио. То започва след новините в 21 часа и ще е посветено на следната тема:

През февруари тази година представихме за първи път в рамките на „Картини от една изложба“ рок групата ELVENKING с албума “The Pagan Manifesto” или „Езически манифест“.

Трудно е да се определи еднозначно жанрът, в който се изявяват тези италианци, защото тяхната музика включва елементи на прогресив, пауър и симфоничен метъл в съчетание от традиционен фолк и хард рок с мистични песнопения. Силно повлияни от Helloween, Skyclad и Blind Guardian, след създаването си през 2001-ва г. ELVENKING издават поредица от фолк метъл албуми, в които проявяват завидна изобретателност в диапазона от мощни оркестрови пасажи и помпозни хорове върху  метъл основа до нежни келтски балади.

Сега с десетия си студиен албум “Reader of the Runes – Divination” (“Четецът на руни – Предсказание”) от края на август тази година те поставят началото на сага от три концептуални албума. Ето как ни въвеждат в тематиката на първия от тях, с който потегляме на наситено с приключения пътешествие в мистичен свят на руни, магии и незрими древни сили:

"За първи път в кариерата си ние създадохме цялостен свят, който да се съчетава с нашата музика. Най-накрая успяхме да съчиним история, която да води и обгръща сърцевината на звуковата картина, нашето послание и настроението на песните ни. „Предсказание” е първата част от сагата “Четецът на руни“, която ще се развие в следващите ни издания. В тази първа глава ще се запознаете с героите от нашата вселена чрез песните и самите текстове за руни и магия.“

Певецът Damna пояснява:

„В центъра на повествованието е странен и мистериозен персонаж, “Четецът на руни, и именно него виждате на обложката на албума. Ние се озоваваме в несигурен и мрачен свят, когато този загадъчен човек се появява в малко село. Започва да прави предсказания на хората от околността, мълвата за него бързо се разпростира и тогава почти всички от селото отиват в тази колиба, за да им бъде разкрито бъдещето или за да им каже нещо за съдбата им. Има осем персонажа, които са главните действащи лица в историята, и в тази първа част се запознаваме с тях и предсказанията, които прави този “Четец на руни, имайки видения за всеки един от тези герои. В следващите глави, имам предвид в следващите албуми, ще узнаете повече за връзката между тези герои и за какво е цялата тази история“.

Aydan, китаристът на групата, допълва:

„Всичко беше различно от самото начало, защото това всъщност е нашият първи концептуален албум, макар в миналото да сме правили тематични албуми като „The Scythe“ и “The Pagan Manifesto”. И така, за първи път имахме много по-малко свобода при избора на песните, защото трябваше музиката и текстовете да следват определен сюжет и да се придържат към атмосферата на историята. Ето защо писането на песните не беше както преди, когато си казвахме: „Имам ето тази песен, нека я поставим в тази част“, по-скоро беше: „В каква част от историята се включва това? Какво настроение трябва да носи? Каква атмосфера ни е необходима, за да обясним тази част от историята?“ Така че работата беше доста по-различна, но бих казал също, и доста предизвикателна. А това е само първата част от концепцията, защото ще има поне още два албума с продължението на тази епична история“.

Виж повече за: БНР
« Обратно
Коментари   Коментирай!

www.metal-world.info © 2003 - 2024
Изработка на уеб сайт