Ревюта
Група: God Dethroned      Албум: Illuminati      Автор: WingWriter      Февруари, 2020
God Dethroned - Illuminati (ревю от Metal World)

Разбираш колко гениален и влиятелен албум е “The Satanist” (2014) на Behemoth, когато долавяш влияния от него дори и в музиката на дет метъл ветерани като God Dethroned. През последните години холандските касапи се завърнаха към черните си корени и ако досега по някаква причина си пропускал този факт, то новият им албум ще ти избоде очите в това отношение.

Хубавото на God Dethroned е, че музиката им си остава мелодична, без значение дали лирически ще се отнася за Първата световна война или пък ще хули християнството. В “Illuminati” гореспоменатите влияния от Behemoth са основно в текстовете. Няма как да не откриеш препратките, когато погледнеш песни като “Book of Lies” и “Gabriel”. Както и да е, бандата си остава последователна в това да записва неконцептуални албуми, които, въпреки това, се отнасят до една строго определена тема.

В “Illuminati” се разказва най-вече за Сатаната и разните производни на него зли сили, контролиращи съвременното ни общество. Единствено едноименната песен, която е и откриваща, е с малко по-различно оформление. Все пак успяваме да схванем идеята – в новия си албум God Dethroned правят сравнение между Сатаната като символ на религията и обикновения, но жаден за власт човек. Двата образа се оказват едно и също нещо според теорията, която се развива в “Illuminati”. Така и не получихме лирики заедно с албума, което е ужасен пропуск от страна на холандците, но горе-долу по слух долавяме забавната тенденция групата да пее против илюминатите, но в същото време да възхвалява Сатаната. Получава се интересен парадокс.

За разлика от клишираните текстове, музиката е на страшно високо ниво, но като цяло едва ли някой би очаквал друго от God Dethroned. Страхотна и изпипана продукция. На места има и чисти вокали, които са хорово представени – нещо тенденциозно за този стил. Обичайни през последните години за жанра станаха и клавирите, които тук тайнствено се появяват от време на време, за да задават фон. Бесните бластбийтове и двукасовите ритми се срещат постоянно, а за сметка на това китарите залагат на по-бавно темпо, тремоло и този приятен груув, типичен за блек метъла.

“Illuminati” залага на изпипана формула. Музиката е приятна, но няма да те изненада по никакъв начин. Въпросът е дали след години някой ще си спомня този албум.

Ревюта за 2024 година
Ревюта за 2023 година
Ревюта за 2022 година
Ревюта за 2021 година
Ревюта за 2020 година
Ревюта за 2019 година
Ревюта за 2018 година
Ревюта за 2017 година
Ревюта за 2016 година
Ревюта за 2015 година
Ревюта за 2014 година
Ревюта за 2013 година
Ревюта за 2012 година
Ревюта за 2011 година
Ревюта за 2010 година
Ревюта за 2009 година
Ревюта за 2008 година
Ревюта за 2007 година
Ревюта за 2006 година
Ревюта за 2005 година
Ревюта за 2004 година
Ревюта за 2003 година
« Обратно
Коментари   Коментирай!

www.metal-world.info © 2003 - 2024
Изработка на уеб сайт