Ревюта
Група: Avatar      Албум: Hunter Gatherer      Автор: Killer Rose      Август, 2020
Avatar - Hunter Gatherer (ревю от Metal World)

Театърът винаги е бил важна част от историята на рок музиката – от пантомимните хорър продукции на Alice Cooper, през комиксовите образи на Kiss, шизофреничните фалцетни писъци на King Diamond, изродските костюми на Gwar и Lordi, та чак до тематичните вселени на съвременни банди като Alestorm, Sabaton и Gloryhammer. Затова и завоят на шведската мелодет формация Avatar към света на гимик похватите през 2012-а година не беше особено иновативно решение.

Мрачната карнавална естетика продължава да бъде част от ДНК-то на Johannes Eckerström и компания от албума “Black Waltz” насам и е съпътствана от разчупено и алтернативно звучене, смесващо елементи от екстремния метъл, груув метъла и мейнстрийм теченията. След като достигнаха кулминацията в творчеството си с концептуалния “Feathers & Flesh” през 2016-а, скандинавците подходиха още по-смело към експериментите в последвалия “Avatar Country”, а качеството варираше сериозно между различните композиции.

В осмия си студиен запис, “Hunter Gatherer”, Avatar обръщат гръб на амбициозните концепции и се фокусират върху изграждането на апокалиптична атмосфера, която се оказва изключително подходяща за световната ситуация през 2020-а година. Музиката в тавата е значително по-екстремна и мрачна от предложеното в предшественика ѝ, а мощната продукция допълва перфектно ударните аранжименти и подчертава уменията на всеки музикант от състава. Освен класическите антиутопични сюжети, в текстовете са загатнати и сериозни теми като т.нар. “теория за етикетирането”, известна в областта на криминологията, според която определянето на някое лице като “престъпник” от детска възраст е възможно да предопредели неговата съдба и да го тласне към реализирането на такива идеи.

Сред най-впечатляващите парчета в “Hunter Gatherer” са откриващото “Silence in the Age of Apes”, което директно подстрекава към мошпит и е обречено да се превърне в концертен химн; масивното “Colossus”, което доказва уменията на фронтмена Johannes в чистото пеене; мелодичното “A Secret Door”, в което гостува Corey Taylor (и то с подсвиркване, а не с вокали?!), и финалното “Wormhole”, което успява да обобщи подобаващо способностите на музикантите. Единствената пропусната възможност в творбата се оказва призрачната балада “Gun”, която има потенциал, но не успява да въздейства особено, въпреки опитите си.

“Hunter Gatherer” е впечатляващо завръщане за Avatar след противоречивия “Avatar Country”, който не успя да оправдае всички очаквания преди две години. От вълнуващите прогресив залитания на “Feathers & Flesh” не са останали много следи, но по-директният подход на музикантите този път се оказва и техният най-силен коз.

Ревюта за 2024 година
Ревюта за 2023 година
Ревюта за 2022 година
Ревюта за 2021 година
Ревюта за 2020 година
Ревюта за 2019 година
Ревюта за 2018 година
Ревюта за 2017 година
Ревюта за 2016 година
Ревюта за 2015 година
Ревюта за 2014 година
Ревюта за 2013 година
Ревюта за 2012 година
Ревюта за 2011 година
Ревюта за 2010 година
Ревюта за 2009 година
Ревюта за 2008 година
Ревюта за 2007 година
Ревюта за 2006 година
Ревюта за 2005 година
Ревюта за 2004 година
Ревюта за 2003 година
« Обратно
Коментари   Коментирай!

www.metal-world.info © 2003 - 2024
Изработка на уеб сайт