Ревюта
Група: Anaal Nathrakh      Албум: Endarkenment      Автор: Killer Rose      Октомври, 2020
Anaal Nathrakh - Endarkenment (ревю от Metal World)

2020-а година звучи като особено подходящ фон за музиката на британските блек метъл титани Anaal Nathrakh. Нечовешка бруталност, абсолютен нихилизъм и черна мизантропия маркира десетте записа, които дуото издаде през последните две десетилетия. Неопитните слушатели вероятно биха се шокирали от екстремните продукции на Dave Hunt и Mick Kenney, но плашещата им агресия често води до катарзисна развръзка – това важи все повече и повече за последните им творби, залагащи на мелодична рифовка, чисти вокали и атмосферичност.

“Endarkenment” продължава тенденцията на Anaal да обогатяват звученето си и е най-леснослушаемия, достъпен и динамичен запис на бандата до този момент. Това се наблюдава още от припева на откриващото заглавно парче, който моментално се забива в съзнанието и носи изключителен хитов потенциал. Емблематичните припеви продължават да атакуват неподготвения слушател и в “The Age of Starlight Ends”, “Libidinous (A Pig with Cocks in Its Eyes)” и “Create Art, Though the World May Perish”, а Dave Hunt се доказва като един от най-гъвкавите и изненадващи вокалисти на блек метъл сцената, редувайки истерични крясъци с дълбоки грухтежи, King Diamond-ски фалцети и мелодични напеви, които биха звучали на място във всяка втора пауър метъл група.

Текстовете в “Endarkenment” съвсем очаквано са базирани на състоянието на света през последните години и изразяват тревожността от възхода на фашистки идеи, догматизъм в политиката и засилена стигма към ‘различното’ и ‘неразбираемото’. Самото заглавие на албума е своеобразен антипод на думата ‘просвещение’. Противоречиви държавни лидери като Доналд Тръмп, Борис Джонсън и Жаир Болсонаро биват директно разкритикувани в десетте композиции, а измежду политическата и социална сатира откриваме и препратки към Brexit, освобождението на Аушвиц и оправдаването на идеята за смъртните наказания. Изобщо, текстовете при Anaal повече от всякога задават теми за размисъл, а не просто шокират с експлицитността си.

Единадесетият труд на Anaal Nathrakh e абсолютен триумф на екстремния метъл и разгръща потенциала на дуото до съвършенство. “Endarkenment” е не само най-добрият албум в дискографията им и най-добрият блек метъл албум на 2020-а, но и най-подходящият саундтрак за една година, която би следвало да трансформира разбиранията ни и да събуди нови нива на осъзнатост и рационализъм.

Ревюта за 2024 година
Ревюта за 2023 година
Ревюта за 2022 година
Ревюта за 2021 година
Ревюта за 2020 година
Ревюта за 2019 година
Ревюта за 2018 година
Ревюта за 2017 година
Ревюта за 2016 година
Ревюта за 2015 година
Ревюта за 2014 година
Ревюта за 2013 година
Ревюта за 2012 година
Ревюта за 2011 година
Ревюта за 2010 година
Ревюта за 2009 година
Ревюта за 2008 година
Ревюта за 2007 година
Ревюта за 2006 година
Ревюта за 2005 година
Ревюта за 2004 година
Ревюта за 2003 година
« Обратно
Коментари   Коментирай!

www.metal-world.info © 2003 - 2024
Изработка на уеб сайт