Ревюта
Група: Draconian      Албум: Under a Godless Veil      Автор: Sharon      Октомври, 2020
Draconian - Under a Godless Veil (ревю от Metal World)

Когато говорим за Draconian, въпросът не е (и никога не е бил) дали даден албум е годен за слушане, а колко точно дълбоко преживяване носи. Близо 15 години по-късно, заглавия като “Arcane Rain Fell” и “The Burning Halo” продължават да те оставят безмълвен, а новата кръв, пулсираща във вените на групата от “Sovran” (2015) насам, ни води до най-покъртителната музика за годината.

“Under a Godless Veil” е съзерцателно, интровертно, но и напълно логично продължение на високия стандарт на състав, непоклатим във втория си запис с Heike Langhans зад микрофона. Тук са и елементите, които поставят Draconian в отделна категория – плачещи китари и пропити с меланхолия мелодии съпровождат дрезгавия рев на Anders Jacobsson и призрачния глас на Heike. Като един от най-добрите съвременни текстописци и последовател на гностицизма, Anders гради концепция около падението на София, изгнанието на Демиург и създаването на материята с всичките ѝ недостатъци. Зад философските мотиви прозират морални въпроси, на които малцина ще имат смелостта да отговорят, дори и пред самите себе си.

Докато мистицизъм и готическа красота струят от “Sorrow of Sophia” и “Lustrous Heart”, дуум подложката в “The Sacrificial Flame” навява асоциации с големите Candlemass. “Sleepwalking” спира дъха с ефирната си атмосфера, а втората половина на записа е дори още по-впечатляваща. Там е “The Sethian”, която има за цел (успешно постигната) да смачка психиката на слушателя с дет припеви и вокален дуел, който по всяка логика трябва да закрие албума. Но мрачната “Claw Marks on the Throne”, ембиънта в “Night Visitor” и деветминутната “Ascend into Darkness” затварят опуса в идеалната тематична рамка.

В турбулентно време, в което истинските артисти се броят на пръсти, бандата приветства иновациите и постига своеобразен катарзис. “Under a Godless Veil” е умопомрачителен албум, готов да озвучи еднопосочното пътешествие към осъзнаването и, ако съдим по самите Draconian, дори към самоусъвършенстването.

Ревюта за 2024 година
Ревюта за 2023 година
Ревюта за 2022 година
Ревюта за 2021 година
Ревюта за 2020 година
Ревюта за 2019 година
Ревюта за 2018 година
Ревюта за 2017 година
Ревюта за 2016 година
Ревюта за 2015 година
Ревюта за 2014 година
Ревюта за 2013 година
Ревюта за 2012 година
Ревюта за 2011 година
Ревюта за 2010 година
Ревюта за 2009 година
Ревюта за 2008 година
Ревюта за 2007 година
Ревюта за 2006 година
Ревюта за 2005 година
Ревюта за 2004 година
Ревюта за 2003 година
« Обратно
Коментари   Коментирай!

www.metal-world.info © 2003 - 2024
Изработка на уеб сайт