Новини
Екипът на Metal World представя албума на “The Great War” на SABATON по БНР
Автор: Warrior Of Ice
30 Юли, 2021
Екипът на Metal World представя албума на “The Great War” на SABATON по БНР

На 31-ви юли, събота, екипът на Metal World ще участва в предаването за концептуални албуми “Картини от една изложба” по програма “Хоризонт” на Българското национално радио. То започва след новините в 16 часа, а ето я и неговата тема:

„Нашият девети студиен албум разказва истории от Великата война, както я наричат в Западния свят, по-известна като Първата световна война. Четири години кървав конфликт, който разтърси света и отнесе със себе си в гроба четири империи, последствията от които и до днес отекват.

Контрастът между жестокостта на безмилостната война и героичните жертви, направени от нейните войници и офицери, намери място в песните в този албум.

Идеята за написването на този албум се роди отдавна, през 2008-ма г., и различните истории, за които пеем, бяха събирани в изследвания, безброй обиколки и с помощта на нашите фантастични фенове от цял ​​свят.

Албумът „Първата световна война“ ни връща сто години назад, към онова, което трябваше да бъде Войната, която да сложи край на всички войни. Днес знаем това по-добре…“

Ето така музикантите от шведската пауър метъл група SABATON ни въвеждат в последния си засега студиен албум. Те са намерили музикална форма на битки и герои от тази кланица с 19 милиона убити и 23 милиона ранени, сред които първото танково сражение при Villers-Bretonneux, приключенията на полковник Т.Е. Lawrence of Arabia (Лорънс Арабски), който обединява враждуващите арабски племена и победоносно ги повежда срещу войските на Османската империя, храбростта на сержант Alvin York от щата Тенеси при отбраната на Meuse-Argonne, покъртителната сцена със стотина кървящи руски кавалеристи при крепостта Osowiec, когато са обгазени с хлор, но тръгват в контраатака и обръщат в бяг 7000 немски войници, подвизите на въздушния ас Manfred von Richthofen, познат и като „Червения барон“ с 80 победи в небето, ставаме свидетели на 303 дни от битката при Verdun, и т.н.

Певецът Joakim Brodén заявява: „Това не е колекция от най-вълнуващите битки. Това е колекция от най-вълнуващите за нас, най-завладяващите ни истории и хора. Опитахме се да направим правилна концепция от това и това беше доста сложно. Например ние се натъкнахме на проблема как да получим добро възприемане от слушателите на песните и историите, които искахме да разкажем. И когато отразяваме някои по-дълги събития, като битката при Вердюн, например, която е продължила 303 дни... Къде да се спрем в хронологията – когато битката започва или когато свършва? Ако пеем за Червения барон, откъде да започнем – когато е влязъл във войната или когато са се случили събитията. Така че, за да постигнем възможно най-добрия резултат, всъщност трябваше да стигнем до факта, че ще трябва да разглеждаме албума като колекция от истории от Първата световна война.

Така ние без да искаме попаднахме в сходна проблематика на преподаването на историята на тази война в училище – коя част от историята да преподаваме и говорим за нея. Учителят трябва да следва това, което казват учебниците. И това е голяма част от проблема. Историята не е нищо друго освен сбор от отделни истории, а историите са толкова интересни. Е, как, по дяволите, можете да направите историята безинтересна?!“

Виж повече за: БНР
« Обратно
Коментари   Коментирай!

www.metal-world.info © 2003 - 2024
Изработка на уеб сайт