Ревюта
Група: Rampart      Албум: WWII: Memories for the Future      Автор: Лилкоff      Август, 2021
Rampart - WWII: Memories for the Future (ревю от Metal World)

Не са много българските групи, които са свирили на фестивали от ранга на Wacken и Dynamo. Не са и много тези с над 15-годишна история, пет студийни албума и записи за френски и немски лейбъли. Четейки тази биография, сигурно бихте си казали: “Тези са много добри, няма как да си случаен и да стигнеш това ниво.” Е, явно има ли желание, има и начин.

Да започнем музикалния анализ с малкото позитивни неща, които може да чуете в “WWII: Memories for the Future”. Ритъм китарите са много добри! С просто ухо се разбира, че не са използвани процесори, а така наречените в китарджийските среди “камиончета”. Дигиталното звучене в китарните партии отсъства, но пък за сметка на това имаме редени барабани – проблем, за който по-късно ще говорим. Бас китарата също трябва да бъде отличена – макар да не изпъква с отделни линии, тя много добре следва двете китари. Дотук добре, но...

Най-голямата слабост на Rampart са вокалите. С риск да звуча като краен сексист или отявлен антифеминист, жените, които могат да се справят прилично в този жанр, се броят на пръстите на левия ми крак. Мария Диез определено не е една от тях. Личи си желанието, с което се опитва да имитира звукоизвличането на Bruce Dickinson от Iron Maiden, но крайният резултат е незадоволителен – фалшива в ниския диапазон и много несигурна във високия. Другият огромен проблем, който кара “Меmories for the future” да звучи толкова зле, са барабаните. Нека оставим настрани факта, че те са програмирани на компютър – явно това е някаква нова извратена тенденция, която дори големи музиканти прилагат в записите си. Не това в случая е най-важното. Отчетливото бягане от темпото ни кара да си задаваме много въпроси: дали пък барабаните са записани вярно, а китарите са записани без метроном и се е получило това голямо разминаване? Дали пък не е точно обратното? Няма как да сме категорични без да сме присъствали в студиото по време на записите.

В композиционно отношение “Memories for the future” също не блести. По-голямата част от песните са вариации по Iron Maiden от периода 1983 – 1992, или иначе казано, първия период на Bruce Dickinson в бандата. Някои от парчетата, като например третото “Entropy of Mind”, са с по-трашърско звучене и леко напомнят на Testament или Еxodus, но с фронт дама. С две думи, нищо ново и различно, което да те накара да си пуснеш Rampart отново.

Изводът, който можем да заключим, е, че когато свириш нещо, измислено преди 40 години, добавиш му фалшив женски вокал с лош акцент и потресаващо слаба ударна секция, няма как да очакваш хубаво ревю.

Ревюта за 2024 година
Ревюта за 2023 година
Ревюта за 2022 година
Ревюта за 2021 година
Ревюта за 2020 година
Ревюта за 2019 година
Ревюта за 2018 година
Ревюта за 2017 година
Ревюта за 2016 година
Ревюта за 2015 година
Ревюта за 2014 година
Ревюта за 2013 година
Ревюта за 2012 година
Ревюта за 2011 година
Ревюта за 2010 година
Ревюта за 2009 година
Ревюта за 2008 година
Ревюта за 2007 година
Ревюта за 2006 година
Ревюта за 2005 година
Ревюта за 2004 година
Ревюта за 2003 година
« Обратно
Коментари   Коментирай!

www.metal-world.info © 2003 - 2024
Изработка на уеб сайт