Ревюта
Група: Evoking Winds      Албум: Towards Homestead      Автор: Alice      Август, 2021
Evoking Winds - Towards Homestead (ревю от Metal World)

Говорейки за нови фолк метъл албуми и за някои от по-екзотичните и традиционно звучащи банди, е важно да споменем едно свежо попълнение от тазгодишния списък с артисти с нови албуми – Evoking Winds. Това е една от формациите, които вече започват да се открояват заради забележителните си умения в смесването на стилове и умелата презентация на атмосферичния и фолк метъл, комбинирани с фентъзи и фолклорни елементи. Момчетата от Беларус гордо показват оригинална и традиционна музика от Източна Европа, в която намират място и родните им приказки и легенди. С малко над десет години история, групата е създадена в Беларус през 2008-ма от музикантите и добри приятели Artyom Prishchepov и Ivan Sereda. По-късно се присъединяват още хора: Yaroslav Korotkin на вокали и бас, Sergey Shulzhenko на клавир и оркестрации, Dmitry Sarychau на китари и Alexander Cherepanov като главен вокалист. Наскоро се включва и James Knoerl на барабаните, отговарящ за компютърната обработка. Всички членове на състава живеят на противоположни краища на света, но въпреки това успяват да обединят креативните си сили онлайн и да правят музика заедно, докато поддържат духа на Evoking Winds жив, дори след толкова години от разстояние. Тази година бандата решава да презапише по-ранните си издания и да ги пусне безплатно в дигиталния свят.

Новият албум на Evoking Winds всъщност е издаден на диск през 2008-ма, но вече е презаписан и пуснат онлайн от тази година, като съвсем различна и по-добра версия на оригиналната. Той носи името “Towards Homestead”, с официална дата на издаване 10-и август. Съдържа 10 парчета с обща дължина от 30 минути. Почти всички песни са вдъхновени от източноевропейския фолклор от Беларус, но втората е посветена на Русия, а деветата на Украйна. Основната тема тук е начинът, по който хората възприемат живота и смъртта, както и любовта и загубата през вековете – музикално описан по много прост, но докосващ начин, както самите те казват.

“Towards Homestead” е много по-меланхоличен и “сериозен” труд от очакваното, поне като за фолк метъл албум. Казано в най-добрия смисъл. Това си личи от самото начало и откриващия инструментал “By the River She Cried” – красива и тъжна китарна мелодия, която вдъхва почти готическо настроение с много дълбочина. Колкото и деликатно и нежно да звучи първото парче, нещата бързо потеглят във фолк метъл посоката с втората песен “Oh Black Raven, Leave Me Be”, която включва и доста тежки блек метъл вокали. Третата, “In the Woods, on Yellow Sand”, продължава с дори още по-тежки вокални партии – в началото клонящи повече към дет метълa, а после към блек метъл мотивите. Страхотните рифове и китарни хармонии допълват целия тягостен пейзаж. Следващият кратък инструментал “Yurja” започва по-жизнерадостно и въвежда още повече фолклорни нюанси, последван от “Rye by Mountainside”, където фолк метълът се среща с блек и атмосферичния метъл. Следва “There by the Adamant Sea” – още по-бърз и енергичен трак, който обръща повече внимание на впечатляващите вокални умения на групата. “Why You, River” и “In Our Yard” са примери за по-емоционалните части на записа, които са толкова въздействащи, че сякаш могат да раздерат сърцето и душата на слушателя. Интересните народни мотиви, заедно с класическите метъл елементи създават магична бленда от звуци и жанрове. След още два невероятни инструментала, хипнотизиращата “Arrow's Burial” връща обратно агресията и меланхоличните мелодии. “Grateful Night” е последното парче от пъзела, което пасва повече от перфектно с мрачните си финални щрихи.

Без дори да можем да чуем оригиналната версия на “Towards Homestead”, можем да сме повече от сигурни, че новата версия на албума звучи много по-технически и инструментално обогатена, усъвършенствана и подобрена. Evoking Winds изглежда са в разгара на вдъхновението си и тазгодишното им издание дава обещания за още по-голямо издигане на кариерата им в бъдеще.

Ревюта за 2024 година
Ревюта за 2023 година
Ревюта за 2022 година
Ревюта за 2021 година
Ревюта за 2020 година
Ревюта за 2019 година
Ревюта за 2018 година
Ревюта за 2017 година
Ревюта за 2016 година
Ревюта за 2015 година
Ревюта за 2014 година
Ревюта за 2013 година
Ревюта за 2012 година
Ревюта за 2011 година
Ревюта за 2010 година
Ревюта за 2009 година
Ревюта за 2008 година
Ревюта за 2007 година
Ревюта за 2006 година
Ревюта за 2005 година
Ревюта за 2004 година
Ревюта за 2003 година
« Обратно
Коментари   Коментирай!

www.metal-world.info © 2003 - 2024
Изработка на уеб сайт