Ревюта
Група: Bornholm      Албум: Apotheosis      Автор: WingWriter      Ноември, 2021
Bornholm - Apotheosis (ревю от Metal World)

Унгария е страна с традиции в блек метъла и безспорен принос в развитието на стила. Макар и сцената ѝ да не е голяма и комерсиална както в някои други държави, започнеш ли да навлизаш малко по-дълбоко в екстремната музика, няма как да не се сблъскаш с група от там. И като говорим за традиции – запознай се с Bornholm (ако не си ги чувал досега, разбира се) – банда с над 20-годишна история и вече пет на брой безкомпромисни дългосвирещи издания в дискографията си. “Apotheosis” е името на актуалния им запис, а с него музикантите за пореден път се впускат в неблагодарната борба за разширяване на възприетите от дълбокия ъндърграунд граници.

Всичките албуми на Bornholm са впечатляващи и това твърдение не е породено от някаква заблудена фенщина. Всъщност тази група е перфектен пример, ако искаш да видиш как един колектив от музиканти е способен да се развива творчески във времето, без да прави резки скокове, вследствие на които да изпитва и неизбежните тежки падения. При Bornholm всеки албум надгражда по някакъв начин предшественика си – дали ще е по-мелодичен или пък по-тежък; дали ще е по-симфоничен или пък по-китарно ориентиран – каквото и да е, винаги актуалният запис ще превъзхожда предишното издание в нещо. За тези пет албума музикантите са успели да изградят известна доза закономерност и последователност, която обаче по никакъв начин не обезсилва музиката – не я прави скучна или негативно предвидима. Разбира се, при този модел липсва елементът на невероятната изненада, била тя в положителна или отрицателна насока, но за тези неща като цяло си има други, по-авангардни проявления на метъла. Bornholm разчитат на премерени рискове и постоянство.

“Apotheosis” е първият албум на унгарците, излизащ под издателския флаг на Napalm Records и, видно от горния абзац, опасенията, които често обземат феновете, когато любимата им група подпише с голям лейбъл, в случая са неоснователни. Петият запис на триото звучи точно така, както техните слушатели биха искали и очаквали. Като цяло песните звучат по-обрано и подредено за разлика от тези в “Primaeval Pantheons” (2016), който беше по-пространствен. “Apotheosis” носи същата доза мелодичност като предшественика си, но този път залага повече на клавирния фон, който безспорно обогатява атмосферата. И като говорим за клавири – тяхната роля в случая е изпълнена перфектно – да бъдат фон и нищо повече. Присъствието им е очевидно, но ненатрапващо се. Включването им в композициите е толкова интелигентно поднесено, че често дори ще забравиш за съществуването им заради китарните рифове или ударните бластбийтове, които те допълват.

“Apotheosis” е поредният успешен ход на Bornholm. Албумът извежда бандата като една от водещите метъл сили на Унгария. Само можем да се надяваме, че няма да ни се налага да чакаме още пет години до следващата порция нова музика.

Ревюта за 2024 година
Ревюта за 2023 година
Ревюта за 2022 година
Ревюта за 2021 година
Ревюта за 2020 година
Ревюта за 2019 година
Ревюта за 2018 година
Ревюта за 2017 година
Ревюта за 2016 година
Ревюта за 2015 година
Ревюта за 2014 година
Ревюта за 2013 година
Ревюта за 2012 година
Ревюта за 2011 година
Ревюта за 2010 година
Ревюта за 2009 година
Ревюта за 2008 година
Ревюта за 2007 година
Ревюта за 2006 година
Ревюта за 2005 година
Ревюта за 2004 година
Ревюта за 2003 година
« Обратно
Коментари   Коментирай!

www.metal-world.info © 2003 - 2024
Изработка на уеб сайт