Ревюта
Група: Månegarm      Албум: Ynglingaättens Öde      Автор: WingWriter      Април, 2022
Månegarm - Ynglingaättens Öde (ревю от Metal World)

За разлика от много свои колеги във фолк метъла, които с годините започнаха да се изчерпват и повтарят, Månegarm и до момента успяват да останат актуални. Малко са случаите, в които шведите са издавали компромисни творби, а дори и в тези моменти винаги са имали какво да покажат. Това умело съчетаване на агресивен северняшки блек метъл с мелодични и неравноделни фолклорни постройки не е присъщо за всеки музикант, а когато към звуковата картина добавиш и разнообразните вокални техники, с които си служи Erik Grawsiö, получаваш музициране на завидно високо ниво. Няма да е пресилено твърдението, че талантливият фронтмен е и един от фундаментите, правещи Månegarm толкова интересна група.

Юбилейният десети албум на шведите звучи и изглежда така, сякаш е записван с идеята да се превърне в едно от изданията, които винаги посочваш, когато някой незапознат с жанра ти поиска съвет откъде да започне. Ако си направиш списък с белезите, които носи перфектният фолк метъл албум, напълно вероятно е да сложиш отметка на почти всеки един от тях. Вдъхновенията от скандинавските фолклор/митология са налице, а също и героичната обложка. Музикалното въздействие на титани като Bathory и Falkenbach е очевидно дотолкова, че слушателят да изпита удоволствие от факта, че се отдава заслуженото уважение пред величията, изковали основите на жанра.

Композиционното разнообразие е ключов елемент. “Ynglingaättens Öde” редува песните по такъв начин, че просто няма как да ти доскучае. Тук има всичко: от суровост, граничеща на места със звученето на паган/блек бандите, през окриляващата мелодичност на пауър/фолк метъла, до меланхолична баладичност. Композицията, обединяваща по превъзходен начин всичките тези стилистики, е “Freyrs blod”. Всъщност тя изобщо не се усеща като десетминутната пиеса, каквато е в действителност. Ако не гледаш траклиста, докато слушаш албума, едва ли ще разбереш, че парчето е двойно по-дълго от останалите. За да успееш да постигнеш подобен ефект, най-малкото трябва да си много добър композитор.

За да е купонът на ниво, от Månegarm ни позволяват да се поглезим и с учебникарски приповдигнатата “Stridsgalten”, където освен страхотния глас на фронтмена Erik Grawsiö, слушаме и гост-вокали от Robse Dahn (Equilibrium) и Jonne Järvelä (Korpiklaani). А в закриващата акустична балада “Hågkomst av ett liv” чуваме красивото пеене на Ellinor Voidefors, която не за пръв път се включва в песен на групата. И като говорим за гостуващи музиканти, няма как да не отбележим меланхоличния сингъл “En snara av guld”, където Grawsiö си партнира със собствената си дъщеря – Lea Grawsiö Lindström. Това е и най-емоционалното произведение в албума. Вокалните хармонии са изпети с леко намигване към нидерландските колеги от Heidevolk, а струнната секция и солиращият бас под бавно свирещите китари допринасят по неповторим начин към атмосферата на записа.

Трябва да споменем и “Ulvhjärtat”, чийто припев автоматично я превръща в една от най-добрите песни на Månegarm изобщо. “Auns söner” пък е сякаш извадена от златната епоха на Втората вълна на норвежкия блек. Изобщо няма да ти е трудно да си я представиш в някой албум на Darkthrone. Без припева, разбира се.

“Ynglingaättens Öde” е забележителен труд, с който Månegarm затвърждават позицията си на лидери и обединители на стария и модерния фолк метъл. Впечатляващо е, че имаме възможността да наблюдаваме как десет албума след началото шведското трио продължава да се развива, да надгражда творчеството си и да продължава да се придържа към традициите на жанра, но по оригинален начин. Månegarm вече са доказани авторитети и докато продължават да пишат музика с такова качество, няма нужда да се притесняваме за бъдещето на фолк метъла.

Ревюта за 2024 година
Ревюта за 2023 година
Ревюта за 2022 година
Ревюта за 2021 година
Ревюта за 2020 година
Ревюта за 2019 година
Ревюта за 2018 година
Ревюта за 2017 година
Ревюта за 2016 година
Ревюта за 2015 година
Ревюта за 2014 година
Ревюта за 2013 година
Ревюта за 2012 година
Ревюта за 2011 година
Ревюта за 2010 година
Ревюта за 2009 година
Ревюта за 2008 година
Ревюта за 2007 година
Ревюта за 2006 година
Ревюта за 2005 година
Ревюта за 2004 година
Ревюта за 2003 година
« Обратно
Коментари   Коментирай!

www.metal-world.info © 2003 - 2024
Изработка на уеб сайт