Ревюта
Група: Red Hot Chili Peppers      Албум: Return of the Dream Canteen      Автор: Лилкоff      Октомври, 2022
Red Hot Chili Peppers - Return of the Dream Canteen (ревю от Metal World)

Много малко са групите, успели да издадат два добри албума в рамките на една година. Примерите, които на първо четене ни хрумват, могат да бъдат изброени на пръстите на едната ръка: Black Sabbath с “Black Sabbath” и “Paranoid” от 1970-а, Deep Purple с “Burn” и “Stormbringer” от 1974-та, както и Rolling Stones с “Between the Buttons” и “Their Satanic Majesties Request” от 1967-ма. Е, към този престижен клуб на легендарни банди, открояващи се с неизчерпаем творчески потенциал, вече спокойно можем да добавим и Red Hot Chili Peppers. За мнозина меломани квартетът от Лос Анджелис не разполага със статут, подобен на този, с който могат да се похвалят гореизброените групи. Статистиката обаче говори друго: 39 години на сцена, 13 студийни албума, три от които платинени, място в Рок енд Рол залата на славата, участие на последния към момента Woodstock и още редица впечатляващи постижения, за които може да се напише отделна статия.

След шест години на творческа суша, през 2022-ра Red Hot Chili Peppers пуснаха 34 парчета в двата си нови албума – 17 в издадения през април “Unlimited Love” и още толкова в настоящия “Return of the Dream Canteen”. Главният „виновник“ за тази музикална свръхактивност може да бъде само един – John Frusciante. Тринадесет лета изминаха от раздялата между смятаният от мнозина за преродения Hendrix китарен виртуоз с Flea, Chad Smith и Anthony Kiеdis. За този период от време Red Hot издадоха два албума, пожънали неоспорим успех – “I’m with you” (2011) и “The Gateaway” (2016), а Josh Klinghoffer се зае с тежката задача да бъде наследник на музиканти от калибъра на Frusciante, Dave Navaro и покойния Hilel Slovak. Въпреки добрия материал, доволните фенове и огромните продажби, на всички ни се искаше да видим отново онзи състав, дебютирал през 1988-ма година с “Mother’s Milk” и добил световна популярност с “Blood Sugar Sex Magik” (1991).

Ако нагласата ви за “Return of the Dream Canteen” е да чуете новия “Californication” (1999), очакванията ви със сигурност няма да се оправдаят. Като изключим сингъла “The Drummer”, разполагащ и с видеоклип, останалите 16 произведения не са с комерсиално звучене, което пък от друга страна не ги прави слаби в музикално отношение. Впечатление правят откриващата “Tippa My Tongue”, “Peace and Love”, “Fake as fu@k”, “My Cigarette”, “Afterlife” и “Carry Me Home”. Отчетливата липса на фънк мотиви в парчетата би могла да не допадне на закоравелите фенове, но пък нови такива могат да бъдат спечелени с по-мекото звучене на групата. Да, Red Hot никога не са били Cannibal Corpse, за да говорим за мек и твърд саунд, но песните от новия албум могат да бъдат сравнени по-скоро с тези от последните солови хави на John Frusciante, а не с неща като “Around the World”, “Funky Monks”, “Sir Psycho Sexy”, “Give It Away” и прочие. Тук е моментът да отбележим, че клавирните партии, които заемат големи пасажи от записа, са изсвирени именно от Frusciante. Няма как да не отчетем и феноменалната форма, в която се намира Anthony Kiedis. Навършващият 60 години през следващата седмица легендарен фронтмен, мастърмайнд и съосновател на бандата звучи по начина, по който сме свикнали да го слушаме още от средата на 80-те и преди ти, Хейтъре, който четеш това ревю, но не си фен на „чушките“, обмисляш да напишеш коментар, в който да кажеш как рецитирането не е пеене, ще те оборя. Най-естественият процес в живота на човека е остаряването, а то води до бръчки, бели коси, че дори и до липса на коси. Промяната на гласа също е един от тези фактори, с които не можем да се борим, дори когато става въпрос само за говорене. Е, Kiedis явно е намерил формулата против старост. Да, може да няма огромен диапазон, но начинът, по който някак си, без да полага усилия, пее на константно ниво от почти четири десетилетия, е впечатляващ. Трябва да отчетем и приноса на продуцента Rick Rubin за перфектния саунд и цялостната продукция на записа.

Заключението е, че изпращаме една прекрасна година – както за самите членове на Red Hot Chili Peppers, така и най-вече за феновете им по целия свят. Едва ли дори най-големите оптимисти са очаквали в рамките на 12 месеца класическият състав на групата да се събере след толкова дълга пауза, за този период да запише два албума и да тръгне на световно турне. Дали и през следващите години ще видим такава активност от Red Hot, предстои да разберем.

Ревюта за 2024 година
Ревюта за 2023 година
Ревюта за 2022 година
Ревюта за 2021 година
Ревюта за 2020 година
Ревюта за 2019 година
Ревюта за 2018 година
Ревюта за 2017 година
Ревюта за 2016 година
Ревюта за 2015 година
Ревюта за 2014 година
Ревюта за 2013 година
Ревюта за 2012 година
Ревюта за 2011 година
Ревюта за 2010 година
Ревюта за 2009 година
Ревюта за 2008 година
Ревюта за 2007 година
Ревюта за 2006 година
Ревюта за 2005 година
Ревюта за 2004 година
Ревюта за 2003 година
« Обратно
Коментари   Коментирай!

www.metal-world.info © 2003 - 2024
Изработка на уеб сайт