Ревюта
Група: Rotting Christ      Албум: Κατά τον δαίμονα εαυτού      Автор: Dragontear      Март, 2013
Rotting Christ - Κατά τον δαίμονα εαυτού (ревю от Metal World)

Изминаха три години от последния дългосвирещ албум на Rotting Christ. Без да си кривим грешните души, можем да кажем, че до тогава “AEALO” беше най-доброто, което сме чували от гърците. Така се твърдеше обаче и при излизането на “Theogonia”, преди цели шест години. Свидетели сме на една ескалация и израстване на състава, достигнали своя предел. Самият Sakis Tolis сподели, че след “AEALO” ще му е много трудно да продължи напред и ще трябва да потърси много дълбоко в себе си, за да може да напише нещо ново. Ето че то вече е факт и носи заглавието “Κατά τον δαίμονα εαυτού”, или “Верен на собствения си дух” – име, идеално прилягащо на новата творба на братята Tolis. Rotting Christ преминаха през сериозни промени и в момента в групата са единствено двамата братя, като “Κατά τον δαίμονα εαυτού” е плод единствено на техните усилия. Това обаче не е променило нищо и записът наистина е верен на това, което феновете са очаквали, а именно - една титанична творба.

От легендите и митовете на древна Гърция, разгърнати в “AEALO”, сега се прехвърляме директно в демонологията и мрачните окултни истории на цивилизациите от цял свят. Това става ясно още с “In Yumen – Xibalba”, която с екзотичните си напеви моментално ни потапя в подземния свят на Маите, докато следващото, още по-странно заглавие “P'unchaw kachun - Tuta kachun” ни запознава с огнения бог на слънцето на Инките. “Grandis Spiritus Diavolos” дори за секунда не намалява темпото от предните две парчета. Латинското заглавие и текст на песента съвсем ясно подсказват, че е повлияно от масонските култове и ритуали. Едноименното парче отново ни връща в гръцката мистика с един невероятно мрачен текст. “Cine iubeşte şi lasă” е абсолютно нетипична за групата композиция и може би заради това се явява връх в албума – тук Rotting Christ разкриват един необятен нов свят и показват как фолклорът може да бъде представен модерно и актуално. Нестандартното интро с пиано и женските вокали са дело на известните с подобна музика гръцки изпълнителки Suzanna и Eleni Vougioukli, а самото парче е по-скоро кавър версия на стара трансилванска фолклорна песен, която представлява циганско проклятие (“Този, който прелъстява и изоставя”, в превод от румънски). “Iwa Voodo” на свой ред е повлияна от западно-африканските и хаитянски вуду ритуали. Друго силно попадение е “Русалка”, посветена на славянските легенди за морските и речни сирени, които отвеждат мореплавателите към тяхната гибел. “Ahura Mazdā-Aŋra Mainiuu” и “Gilgameš” са двете парчета, които обръщат погледа ни към цивилизациите от Близкия изток. Албумът закономерно приключва на гръцки, а именно с “Χ ξ ς”. Беше крайно време Rotting Christ да направят парче с тази абревиатура, след като я употребяват от години по мърчандайза си. Χ ξ ς съвсем накратко означава 666 и идва от древногръцката нумерологична система, където Χ = 600, ξ = 60 и ς = 6.  

“Κατά τον δαίμονα εαυτού” е едно мрачно пътешествие, способно да ви потопи в митове и легенди, които дори не сте предполагали, че съществуват. Братята Tolis определено го направиха отново! Те направиха сложна стъпка в историята на групата и отново надминаха себе си.

Ревюта за 2024 година
Ревюта за 2023 година
Ревюта за 2022 година
Ревюта за 2021 година
Ревюта за 2020 година
Ревюта за 2019 година
Ревюта за 2018 година
Ревюта за 2017 година
Ревюта за 2016 година
Ревюта за 2015 година
Ревюта за 2014 година
Ревюта за 2013 година
Ревюта за 2012 година
Ревюта за 2011 година
Ревюта за 2010 година
Ревюта за 2009 година
Ревюта за 2008 година
Ревюта за 2007 година
Ревюта за 2006 година
Ревюта за 2005 година
Ревюта за 2004 година
Ревюта за 2003 година
« Обратно
Коментари   Коментирай!

www.metal-world.info © 2003 - 2024
Изработка на уеб сайт