Ревюта
Група: Solence      Албум: Hope is a Cult      Автор: Стако      Февруари, 2023
Solence - Hope is a Cult (ревю от Metal World)

Няма какво да се чудим: освен ако не сте били на Hills of Sofia 2022, шансът да сте чували за Solence е минимален. Шведският квартет издава музика от 2019-а година в сферата на мелодичния метъл, като искреното описание на материала е що-годе следното: радио-френдли версия на Dead By April, ама вместо депресия имаме надъхвация. Хванах ли ви вниманието?

Въпреки скромния си опит, групата успя да впечатли на живо и чрез записите си. В последните им издания слушателите могат да се порадват на прихватливи и оригинални хрумвания, които наистина доказват завидно количество хъс за развитие. И след близо пет години в индустрията, може би е време за цялостна доказателствена теза. Кой знае, може това да стане и чрез “Hope is a Cult”?

След плах откриващ трак, който каскадира мелодиите си от минор в мажор, албумът малко по малко започва да се разкрива. Зареждащи звуци с drum-and-bass ритмики и реещи се китари зареждат точно така, както са предвидени. Песните разчитат на конвенционални конструкции и вокална работа със силно изразени поп примеси, но в добрия смисъл. Още във втория трак чуваме, че Solence определено знаят какво е рифовка и как да я вместят в композицията си. По-нататък присъства и носталгична chiptune електроника, а типичният подход на бандата към баладите остава константен, сиреч: на припева избухваме. Е, с едно изключение, ама нейсе! Слушателите ще се срещнат с умерена тежест, която да напомни, че все пак иде реч за рок състав, но не до степен, в която ще се разчупи хомогенността на изданието. Което е често подценявано качество в един добър труд: все пак нали затова издаваме албум? Електрониката и тежката музика работят заедно и резултатът са някои адски задоволителни мелодични сегменти, които ще ви се иска да слушате с часове. От композиционна гледна точка, няма да се сблъскате с изобилие от оригиналност, но за сметка на това ще откриете тонове качествено слушаем материал, който клони към тежката музика. И да, преди Solence се бориха с това да открият своята версия на “позитивност”, която да не звучи пресилена или банална, но това най-накрая започва да се променя.

Да, формацията определено израства с “Hope is a Cult”. Качеството остава на ниво. Макар да няма парче, което да се закотви в ума ви веднагически, има множество сегменти, които ще си тананикате, чудейки се къде сте ги чули. Е, в този запис ще да е било! И като се върнете за повторно слушане, работата става ясна, или по-скоро добре свършена.

Истинската ценност на изданието остават посланията. В действително е рядкост да срещнеш група, така искрено вярваща в позитивността, която разпространява. И дори и да не повярвате на това намерение изначално, то до финала на “Hope is a Cult” или ще повярвате, или ще знаете че Solence не са за вас.

Ревюта за 2024 година
Ревюта за 2023 година
Ревюта за 2022 година
Ревюта за 2021 година
Ревюта за 2020 година
Ревюта за 2019 година
Ревюта за 2018 година
Ревюта за 2017 година
Ревюта за 2016 година
Ревюта за 2015 година
Ревюта за 2014 година
Ревюта за 2013 година
Ревюта за 2012 година
Ревюта за 2011 година
Ревюта за 2010 година
Ревюта за 2009 година
Ревюта за 2008 година
Ревюта за 2007 година
Ревюта за 2006 година
Ревюта за 2005 година
Ревюта за 2004 година
Ревюта за 2003 година
« Обратно
Коментари   Коментирай!

www.metal-world.info © 2003 - 2024
Изработка на уеб сайт