Новини
Екипът на Metal World представя албума “Огненный бог Марранов” на POWER TALE по БНР
Автор: Warrior Of Ice
05 Май, 2023
Екипът на Metal World представя албума “Огненный бог Марранов” на POWER TALE по БНР

На 6-и май, събота, екипът на Metal World ще гостува в предаването за концептуални албуми “Картини от една изложба” по програма “Хоризонт” на Българското национално радио. То започва след новините в 22 часа, а неговата тема е:

Издадената през 1900 г. книга „Вълшебникът от Оз“ (“The Wonderful Wizard of Oz”) на писателя Lyman Frank Baum намира толкова радушен прием сред малчуганите, че той откликва на писмата им и отпечатва цяла поредица. Дори днес, сто двадесет и три години след публикуването ѝ, приказната творба остава сред най-четените и обичани в световната класика за деца. За изключителната популярност на романа в целия свят спомага и направеният по него филм-мюзикъл с Judy Garland в главната роля. До смъртта си Baum написва още тринайсет книги за невероятните приключения на малкото момиченце Dorothy и обитателите на приказната страна Oz.

По света „Вълшебникът от Оз” е публикувана на повече от 40 езика. В някои случаи историята става толкова популярна, че бива адаптирана към местната култура. В страните, където се изповядва индуизъм, например Тенекиеният дървар е заменен със змия. Свои адаптации прави през 60-те години на миналия век и писателят Александър Волков. Той добавя допълнителни глави в книгата и променя името на главната героиня Dorothy – на Ели. Така се появява поредицата за приключенията във Вълшебната страна, сред които е и романът „Огненият бог на мараните“ от 1968 г.

Тази книга става любима в детските години на музикантите от пауър метъл групата от Украйна POWER TALE и най-вече на лидера Станислав Осычнюк, които решават да ѝ направят адаптация във формата на рок опера. За целта през 2018 г. събират пари чрез платформите за crowdfunding. По този начин те продължават своя прочит на книгите на А. Волков, първото им издание бе с рок операта “Урфин Джюс и неговите дървени войници”, която вече представихме в „Картини от една изложба. Авторът на либретото Сергей Непокупной обаче предлага доста съществени различия в сравнение с литературния първоизточник в специално подготвената повест към албума „Огненият бог на мараните“. 

Главният герой в сагата е дърводелецът Урфин Джюс, който в първата част се сдобива с вълшебен прах, способен да оживява предмети, изработва дървени войници и тръгва със своята армия да превземе Изумрудения град, а след това и Вълшебната страна. Успява да го направи, но се проявява като тиранин във властта и след битка, в която неговата армия от дървени войници е разгромена, той е изпратен в изгнание.

В рок операта “Огненный бог Марранов” действието ни пренася след десет години, когато Урфин Джюс решава да си отмъсти и отново да стане владетел на Вълшебната страна. Измисля да се представи за огнения бог пред войнствения народ на мараните и с тяхна помощ си възвръща властта. Но се оказва неспособен да я задържи и след въстание на угнетените и последвалата решителна междуособна битка е принуден да замине за Виолетовата страна, отчаян, сломен и разкаян.

За участие в записите са поканени близо 40 музиканти – хор и солисти – които подготвят албум на два компакт диска.

Виж повече за: БНР
« Обратно
Коментари   Коментирай!

www.metal-world.info © 2003 - 2024
Изработка на уеб сайт