Ревюта
Група: Jackett      Албум: Stand Your Ground      Автор: Лилкоff      Юли, 2023
Jackett - Stand Your Ground (ревю от Metal World)

Звукът на рок жанра през годините претърпя редица големи и важни изменения – като започнем от рок енд рола на 50-те и 60-те, преминем през хард рока на 70-те, продължим през хеви метъла и глем вълната на 80-те, грънджа на 90-те, ню метъла, станал популярен в началото на 21 век, та чак до метълкора, който придоби комерсиалност през последното десетилетие. Разбира се, това не са всички поджанрове, произлезли от музиката на Елвис, Чък Бери и Бъди Холи – реалната им бройка е над 300 и в общи линии сме чували какви ли не експерименти, включващи всевъзможни колаборации между най-разнородни стилове. Напоследък стана модерно неща, които са били популярни преди десетилетия, да бъдат презареждани с нов живот. Естествено, музиката не прави изключение от така нареченото винтидж течение, което не е непременно грешен избор. Условието за успех е тя да бъде реализирана от можещи и знаещи хора, а героите на днешното ревю без съмнение са точно такива.

Jackett е българска алтърнатив банда, създадена в София през 2018-а година в състав Петър Петров – вокал, Радослав Маринчев – соло китара, Никола Станчев – ритъм китара, Слав Турчев – бас и Борис Илков – барабани. Момчетата бързо набират популярност из родните ъндърграунд среди, като изнасят редица концерти в София, Пловдив, Бургас и други големи градове в страната. Дебютния сингъл на групата, "Gods Greet Me With a Thunder", излиза на бял свят през есента на 2019-а, а в края на същата година е издадено и първото демо EP на бандата, наречено "Live Session". Точно когато трябваше да бъде направена следващата крачка и всичко за музикантите тъкмо се нареждаше перфектно, дойде този прословут петък 13-и през месец март, 2020-а година. Глобалната пандемия от Covid-19 успя да наруши творческите планове на множество световни изпълнители, да не говорим за такива, които тепърва искат да пробият, и то от суровата ъндърграунд сцена на клетата ни майка България. Логично, за голям период от време динамиката в групата бе притъпена, първоначалният ентусиазъм – също, а светлина в тунела не се виждаше.

Първите мъждукания се появиха благодарение на соло китариста Радослав Маринчев. Радо, който освен че е брилянтен инструменталист и се зае с микса и мастъра на "Stand Your Ground", успя да спечели проект на Национален фонд "Кулутра", благодарение на който днес ти имаш удоволствието да четеш тези редове и съответно да удариш едно ухо на албума. Да имаш група обаче хич не е лесна работа – трудно е да събереш пет еднакво мислещи мозъка, и то след голям творчески застой. Така през миналата година Владислав Зидаров, който без съмнение е един от най-добрите български барабанисти, зае мястото на Борис Илков. Влади е популярен с участието си в групи от калибъра на Уикеда, Nana and the Gang, Подуене блус бенд и редица други, като според самите музиканти, той е сред основните причини "Stand Your Ground" да бъде реализиран.

Jackett са интересна симбиоза между най-популярните изпълнители на 90-те – в тях лесно можеш да доловиш влиянието на Stone Temple Pilots, Alice In Chains и Soundgarden. Дали заради гласа на Петър, доближаващ се поразително до тембъра на Scott Weiland, или заради бас интродукциите на Слав в първите две парчета – "The Marshall" и "It Happened to a Friend" – паралелът между "Stand Your Ground" и "Purple" (1994) на STP e неизбежен. Лекотата, с която Влади Зидаров свири на барабани, много напомня стила на Sean Kinney от Alice In Chains, а китарните рифове на Радо и Никола могат да служат като перфектния пример от учебник по композиране с автори Kim Thayil, Dean DeLeo и Jerry Cantrell. Разбира се, не очаквай да чуеш нещо, откраднато от тези големи имена, защото интересите в музикално отношение на Jackett трудно биха могли да се поберат само в една статия – например в "In the Dark" многофункционалният Радослав пресъздава The Hu, но не групата на Roger Daltrey и Keith Moon, a тази на монголските им адаши. Тук е моментът да отбележим и гост музикантите: Борислава Йорданова (Out of Muse), yчастваща като бек вокал в парчето "Memories" и Илияна "NaNa" Йорданова (Nana and the Gang), заемаща същата роля в откриващата "The Marshall". Заглавната творба винаги е тази, която интересува най-голяма част от феновете, преди да се осмелят да си пуснат целия запис. Отново имаме интро на бас китара, с разликата, че този път звукът от нея не е чист, а е използван оувърдрайв а ла Lemmy Killmister. Двугласията са изключително характерен похват в грънджа и тук нямаме изключение от правилото – Петър използва богата палитра от различни интервали, а не се залага изцяло на така наречената "кръчмарска терца" по стара Димитровградска традиция. "Plea" е най-лиричната песен в албума, а "That One" вероятно е световен рекордьор по продължителност на композиране. Въпреки че идеята за нея се заражда в най-трудния момент на бандата, а именно в периода на пандемия и съпътстващата я творческа меланхолия, чакането на сто процента си е заслужавало. За разлика от "Plea", "Nerves" и "The Boss" са две от най-тежките парчета тук, а закриващата "I'm (not) Sure" поставя по идеален начин финалните акорди на "Stand Your Ground".

Българската сцена и групите, които са част от нея, трябва да бъдат подкрепяни, но не на всяка цена. Да, трудно е с този стил да пробиеш у нас и причините за това са много: от чалга културата, която е промила мозъците на младото поколение до – нека бъдем честни – тъпите послания, които много банди отправят чрез текстовете си. Лириките на Jackett, дело на фронтмена им Петър, са прекрасни, засягат важни и социални теми, а ако не вярваш, пусни си "Stand Your Ground" oще сега!

Ревюта за 2024 година
Ревюта за 2023 година
Ревюта за 2022 година
Ревюта за 2021 година
Ревюта за 2020 година
Ревюта за 2019 година
Ревюта за 2018 година
Ревюта за 2017 година
Ревюта за 2016 година
Ревюта за 2015 година
Ревюта за 2014 година
Ревюта за 2013 година
Ревюта за 2012 година
Ревюта за 2011 година
Ревюта за 2010 година
Ревюта за 2009 година
Ревюта за 2008 година
Ревюта за 2007 година
Ревюта за 2006 година
Ревюта за 2005 година
Ревюта за 2004 година
Ревюта за 2003 година
« Обратно
Коментари   Коментирай!

www.metal-world.info © 2003 - 2024
Изработка на уеб сайт