Ревюта
Група: Shining      Албум: Shining      Автор: Alice      Септември, 2023
Shining - Shining (ревю от Metal World)

Пет години след последния си опус, “X – Varg Utan Flock”, шведската блек метъл банда Shining издава 11-ия си поред студиен албум, лаконично озаглавен просто “Shining”. Ако чуете шестте песни от него една след друга, ще ви стане ясно защо. Това не е просто поредното издание на Shining, а прецизно обобщение на предишните им десет творения, метафорично изстискани и пресети през ръждясала цедка, докато се получи тази ослепителна есенция, наситена с обичайния гротесков мрак и цинизъм, този път умножени по единайсет.

Ако трябва да опишем откриващата песен “Avsändare Okänd”, сравнение с филм на ужасите би било слабо. Всичко в нея звучи, сякаш се развива в изоставена психиатрична клиника, превзета от най-ужасните ви кошмари, но от реалния живот, а не от филмите. Атмосферата е толкова реалистична, че е нормално да се запитате дали наистина е нужно да си причинявате травмата от слушането на каквото и да е повече. Но ако нямате слаби нерви и същевременно искате да преоткриете представата си за музиката, продължавайте.

Албумът започва със смесица от тежки и чисти вокали, с явни влияния както от “Redefining Darkness”, така и от “Halmstad”. “Snart Är Dom Alla Borta” съдържа едни от най-тежките рифове, които сме чували от групата, смесени с нежни електро-акустични китарни елементи и най-романтичните вокали, които може да си представите, но с лирическа тематика за липсата на смисъл в живота. Освен ако не говорите шведски (бел.ред.: като автора на това ревю и вашия преводач за днес), би било разбираемо да си помислите, че става въпрос за нещо далеч по-весело. Но Shining никога не разочароват – нито музикално, нито лирически. Великолепното китарно соло към средата на песента ни разделя от втората ѝ противоположна половина, която се връща чак до блек метъл корените на Shining. Следва поредната доза истеричен психопатски смях и брутални рифове, завършваща с меланхолично аутро на пиано.

“Allt För Döden”, от своя страна, започва без никакво увъртане и директно навлиза в темата за смъртта, една от основните обсесии на вокалиста на бандата, утвърдения нихилист и ексцентрик Niklas Kvarforth. “Всичко за смъртта“– кратко и ясно.

Текстът на четвъртото парче “Fidelis Ad Mortem” е първият до момента, който не е на шведски, а на латински и английски – “Ab Imo Pectore! All For Death”. Очакваната лирическа тема е отново налице, този път изпълнена чрез хорови вокали. Тук можем да чуем и множество брилянтни китарни моменти, изпълнени от виртуозния им китарист Peter Huss. Следва най-краткото попълнение – “Åttahundratjugo” или “Осемстотин и двайсет“, каквото и да значи това. Очевидно няма и да разберем, тъй като това е единственият инструментал в албума. Всичко приключва с “Den Permanenta Sömnen Kallar” или “Вечният сън зове“. Поредната суицидна ода за вечността, изпълнена с ярост, депресия и безнадеждност. Перфектният финал на един от най-добрите албуми на Shining досега.

“Shining” е истинско доказателство, че когато музиката излезе извън обичайните си жанрови ограничения, тя неминуемо постига пълния си потенциал. Без нестандартните си креативни и експериментални решения, Shining никога нямаше да са това, което са сега, а именно – най-добрата музикална версия на себе си и едно от най-ярките вдъхновения на съвременната блек метъл сцена.

Ревюта за 2024 година
Ревюта за 2023 година
Ревюта за 2022 година
Ревюта за 2021 година
Ревюта за 2020 година
Ревюта за 2019 година
Ревюта за 2018 година
Ревюта за 2017 година
Ревюта за 2016 година
Ревюта за 2015 година
Ревюта за 2014 година
Ревюта за 2013 година
Ревюта за 2012 година
Ревюта за 2011 година
Ревюта за 2010 година
Ревюта за 2009 година
Ревюта за 2008 година
Ревюта за 2007 година
Ревюта за 2006 година
Ревюта за 2005 година
Ревюта за 2004 година
Ревюта за 2003 година
« Обратно
Коментари   Коментирай!

www.metal-world.info © 2003 - 2024
Изработка на уеб сайт