Ревюта
Група: Baroness      Албум: Stone      Автор: Alice      Октомври, 2023
Baroness - Stone (ревю от Metal World)

Шестият поред албум на американците Baroness, “Stone”, е първият в дискографията им, който не носи наименование на цвят или част от цветова гама, и това отваря врати за цяла нова поредица от тематични заглавия.

Записът съдържа десет песни и започва с “Embers” – кратко едноминутно интро с основно усещане за релакс, гора и птички, съчетано с нежни вокали, като спокойната идилия е внезапно прекъсната от гръмкото начало на “Last Word”. Второто парче ни връща директно в най-силните години на Baroness, изпълнени с динамика и много повече тежест, в сравнение с последните им няколко албума. Същото забелязваме и в “Beneath the Rose”, която води до неминуемото и често срещано сравнение на Baroness с Mastodon заради подобното им прогресив звучене и стилова насоченост. В случая“Beneath the Rose” би се вписала повече от перфектно в дискографията на Mastodon – липсва само вокалната комбинация Brent Hinds / Brann Dailor. Но и John Baizley очевидно се справя великолепно със задачата и придава на песента това, което я прави негова. “Choir” продължава все по-задълбочено в тази насока и ни напомня защо Baroness успяват да си извоюват собствена ниша в силно пренаситения прогресив и алтърнатив метъл жанр.

Петото допълнение, “The Dirge”, е кратка интерлюдия, която показва една от по-меланхоличните и лирични страни на бандата, след което се влива в по-енергичната “Anodyne”. Тя, от своя страна, напомня на умереното, нито твърде тежко, нито твърде леко звучене на “Yellow & Green”. Следва “Shine” – по-тежко парче, връщащо се към по-старите записи на бандата. “Magnolia” за пореден път разчупва атмосферата с неочаквани по-тихи акустични моменти, които бързо са заменени от ударни рифове и бързи сола. “Under the Wheel” следва същата схема, като постепенно мелодиите стават все по-тежки, както музикално, така и емоционално. За финал е приготвена още една от по-бавните песни, “Bloom”, която е пълна противоположност на предходните две и придава загадъчен и замислен край на “Stone”.

След края на разнообразната и шарена палитра от настроения и стилове сред десетте парчета от “Stone”, става ясно, че в албума може да се открие по нещо за всеки. Присъстват както елементи, вдъхновени от по-старите записи на Baroness, така и съвсем нови, нечувани досега мотиви. Въпреки разнообразието, вероятно много от феновете биха се съгласили, че това не е най-впечатляващото издание в дискографията им, но не е и най-лошото. Със сигурност остава непреодолимото чувство, че нещо липсва. Може да се каже, че “Stone” е повече от добър албум, който – с някои изменения – би имал потенциала да стане един от най-добрите им.

Ревюта за 2024 година
Ревюта за 2023 година
Ревюта за 2022 година
Ревюта за 2021 година
Ревюта за 2020 година
Ревюта за 2019 година
Ревюта за 2018 година
Ревюта за 2017 година
Ревюта за 2016 година
Ревюта за 2015 година
Ревюта за 2014 година
Ревюта за 2013 година
Ревюта за 2012 година
Ревюта за 2011 година
Ревюта за 2010 година
Ревюта за 2009 година
Ревюта за 2008 година
Ревюта за 2007 година
Ревюта за 2006 година
Ревюта за 2005 година
Ревюта за 2004 година
Ревюта за 2003 година
« Обратно
Коментари   Коментирай!

www.metal-world.info © 2003 - 2024
Изработка на уеб сайт