Ревюта
Група: Blaze Bayley      Албум: Circle of Stone      Автор: Светъл      Февруари, 2024
Blaze Bayley - Circle of Stone (ревю от Metal World)

Годината е едва в края на втория си месец, а сума ти групи и изпълнители изкараха нови албуми – или ги обявиха. Очаква ни музикална вълна.

След този общ увод влизаме в темата на ревюто, а именно “Circle of Stone” на Blaze Bayley. Кой е той няма нужда да казваме. Само е добре да се посочи, че всякакви спорове и припомняния в коя група е бил са най-малкото ненужни, а и просто проява на глупост и лош вкус. През изминалите година-две Blaze беше на жизнен и музикален кръстопът. По-простичко казано, имаше опасност за живота му. Но, за радост, това вече е в миналото. Пред нас е единадесетият албум на британския ветеран. И това само ако смятаме нещата, излезли под имената Blaze / Blaze Bayley. Като добавим останалото (концерти, групи, компилации), бройката скача двойно.

И тук вероятно трябва да се започне с разглеждане песен по песен. Не. Ще се започне с една капитална грешка, която Blaze направи. И тя е да пусне като сингъл най-добрата песен от записа – едноименната. “Circle of Stone” е просто брутално парче. Това е една от най-добрите дарк хеви метъл песни, излизали в последно време. Там във вокалните линии помага малко известният у нас Niklas Stalvind. Но го чуйте, има защо. Когато човек изслуша “Circle of Stone”, си казва, че го чака мелодично пиршество. Но не става така.

Самият албум започва с “Mind Reader” – прилична среднотемпова песен, навяваща усещане за времената на “Hollow Head” (с доста интересен клип отпреди двайсетина години). “Tears In Rain” не грабва с нищо. “Rage” е интересна като идея със смяната на бавна и бърза част и вокалното изливане, но само толкова. “The Year Beyond This Year” прилича на кратък вариант на “The Clansman”, песен на една малко известна друга британска група. “Ghost in the Bottle” е опит на Blaze да направи праволинейно хеви метъл парче. Получил се е. “The Broken Man” е хубаво баладично изпълнение. Blaze е понатрупал певческа увереност, сякаш досега не е използвал толкова пълноценно гласа си. Обаче докато го слуша, човек усеща някаква липса. Тук е добре да се спомене може би най-голямото достойнство на записа – неговата „полуконцептуалност“. Сигурно няма такава дума, но нека я измислим, защото именно така най-лесно се описва идеята. Първите шест песни са несвързани. Следващите шест са концептуални, свързани с дедите на Blaze във Великобритания.

“The Call of the Ancestors” е инструментал от гайди и китари, служещ като прелюдия на вече споменатата “Circle of Stone”. С него започва концептуалното. Не е лошо, добър двуминутен пълнеж. “Absence” е доста приличен опит за хеви метъл резачка. Един от силните моменти тук, с хубаво тъмно настроение. “A Day of Reckoning” също е качествено парче, може би на второ място след едноименното. Въобще концептуалната част сякаш се е получила повече. “The Path of the Righteous Man” си е прочит на Blaze на темата класически хеви метъл. Това е равносметката му. Прилична е. Завършваме с “Until We Meet Again” – изключителна песен, и изключително не на място в албума, дори и в концептуалната му част. В нея компания на Blaze прави Tammy-Rae Bois. Това е млада вокалистка, за която сигурно ще чуваме тепърва. Парчето е чудесно, но е толкова рязък завой от всички единадесет останали композиции, че направо не изглежда да е от този албум. И всичко заглъхва.

Blaze Bayley опитва да направи нещо сериозно и почти успява. “Circle of Stone” е приличен труд и има своите достойнства и добри идеи. Но определено не приляга на вокалист с над 30 години опит да прави нещо толкова „криволичещо“ и несигурно, с две трудно стоящи една до друга половини. Но пък от друга страна, Blaze е жив, в добро настроение, концертиращ и радващ се на публиката. Това е достойно за уважение. Така че защо пък да не го послушаме – ако не новия му албум, то някои от старите. Заслужава си, защото този певец е уникален по свой специален начин.

Ревюта за 2024 година
Ревюта за 2023 година
Ревюта за 2022 година
Ревюта за 2021 година
Ревюта за 2020 година
Ревюта за 2019 година
Ревюта за 2018 година
Ревюта за 2017 година
Ревюта за 2016 година
Ревюта за 2015 година
Ревюта за 2014 година
Ревюта за 2013 година
Ревюта за 2012 година
Ревюта за 2011 година
Ревюта за 2010 година
Ревюта за 2009 година
Ревюта за 2008 година
Ревюта за 2007 година
Ревюта за 2006 година
Ревюта за 2005 година
Ревюта за 2004 година
Ревюта за 2003 година
« Обратно
Коментари   Коментирай!

www.metal-world.info © 2003 - 2024
Изработка на уеб сайт