Ревюта
Група: DragonForce      Албум: Warp Speed Warriors      Автор: Warrior Of Ice      Март, 2024
DragonForce - Warp Speed Warriors (ревю от Metal World)

Като предпоследната група, прокарала някакви реални нововъведения в пауър метъла, DragonForce се ползват със заслуженото уважение на сцената и привилегията безнаказано да правят каквото си искат – разбира се, в разумни граници. След поредица от издания, които бяха ни повече, ни по-малко от феноменални, те явно решиха, че вече няма нужда да доказват каквото и да било и се отдадоха на творчески хедонизъм. Удивително, в резултат на това музиката им не пострада, а дори спечели известна вариативност. Деветият им дългосвирещ труд продължава тази тенденция.

При все че не е толкова вдъхновен и пристрастяващ, колкото класики като “Sonic Firestorm”, “Inhuman Rampage” или “Ultra Beatdown”, “Warp Speed Warriors” звучи забележително освободено и непринудено. Личи си, че петимата са се водили единствено от собствените си творчески нагони, което едновременно им прави чест и очарова. Докато в “Extreme Power Metal” не правеше такова впечатление, тук липсата на клавириста Vadim Pruzhanov, и най-вече умението му неусетно да придава онова допълнително измерение на музиката, се усеща сериозно. Herman Li и Sam Totman донякъде компенсират това, доразвивайки традиционния си коз – изобилие от оригинални, интелигентно композирани и виртуозно изсвирени сола, вплетени в жизнерадостни парчета.

Една от най-ценните черти на DragonForce е, че при тях няма и капка поза. Те са си нърдове до мозъка на костите, за което говори всичко от ретро геймърската обложка до текстовете по Zelda и Warhammer 40k. Закономерно, песните са пълни с препратки към 16-битовата синтезирана музика от 80-те и 90-те години. Разбира се, няма как да минем без типичните за DragonForce спийд изстъпления (“Astro Warrior Anthem”, “The Killer Queen”) и приповдигнати химни (“Power of the Triforce”, “Pixel Prison”), но по-интересните моменти всъщност са тези, които излизат извън стереотипите на състава. Бавната и епична балада “Kingdom of Steel” може да не е втора “Dawn over a New World”, но разчупва приятно хода на записа, докато тематичното отстъпление в средата на “Burning Heart” напомня на култови композиции като “Disciples of Babylon” и “Soldiers of the Wasteland”. Колорит внасят забавно-несериозни изпълнения като “Space Marine Corp” (скрития хит на албума), танцувалната “Doomsday Party”, която експериментира с диско мотиви а ла Amaranthe, и вече задължителният кавър на популярно парче – този път “Wildest Dreams” на Taylor Swift.

“Warp Speed Warriors” е албум, който не добавя почти нищо ново към стила на DragonForce, да не говорим за пауър метъл жанра като цяло, но това не му пречи да е изключително духовит и приятен за слушане. Когато банда с 25-годишна история вади толкова класна продукция, и то без да се взима на сериозно, нямаме причина да се оплакваме.

Ревюта за 2024 година
Ревюта за 2023 година
Ревюта за 2022 година
Ревюта за 2021 година
Ревюта за 2020 година
Ревюта за 2019 година
Ревюта за 2018 година
Ревюта за 2017 година
Ревюта за 2016 година
Ревюта за 2015 година
Ревюта за 2014 година
Ревюта за 2013 година
Ревюта за 2012 година
Ревюта за 2011 година
Ревюта за 2010 година
Ревюта за 2009 година
Ревюта за 2008 година
Ревюта за 2007 година
Ревюта за 2006 година
Ревюта за 2005 година
Ревюта за 2004 година
Ревюта за 2003 година
« Обратно
Коментари   Коментирай!
от Goatlord
⌄ Поредния, дето е слушал с гъза си. DragonForce бяха първите, които вкараха бластбийтове в пауър метъла и изведоха скоростта в свиренето до такива нива. Освен това никога не са били кой знае колко симфонични, особено пък като ги сравниш с Kamelot, Rhapsody или Blind Guardian. Първите им три албума са образци в жанра, повлияли на доста групи след тях.
от Hellraze
Какви феноменални албуми? Един и същи симфо-пауър без една запомняща се песен. Музиката им по-скоро може да се ползва за саундтрак на ниско бюджетни фентъзи и фантастични сериали, а и за комп. игри, разбира се.

www.metal-world.info © 2003 - 2024
Изработка на уеб сайт