Ревюта
Група: Romuvos      Албум: Spirits      Автор: WingWriter      Март, 2024
Romuvos - Spirits (ревю от Metal World)

Romuvos са сред по-малко познатите фолк метъл банди, но на сцената има бъдеще за музика като тяхната. Литовците от няколко години насам се опитват да се наложат с малко по-монотонен, но пък за сметка на това въздействащ звук. Това не е експлозивният метъл, който би следвало да очакваш от големите банди в жанра като Ensiferum и Eluveitie. Romuvos предприемат различен подход и се обръщат за вдъхновение към неофолк величията Wardruna, само че обличат песните си в китарна стилистика, която можеш да чуеш при пионери като Falkenbach (та дори и късните Rotting Christ, ако трябва да излезем малко от жанровите граници). И ако при първите няма метъл, а при вторите е налице емблематичната за творчеството на Vratyas Vakyas двойственост (на места стига до чист блек, а на други свири мелодични акустични пасажи), то при Romuvos балансът може да буди единствено възхищение. Разбира се, поради тази причина литовците са и по-умерени от гореспоменатите си колеги. Те не навлизат в дълбините на екстремното, но и не губят метъл звученето си.

“Spirits” е относително кратък албум, като това в случая е положителна черта. Песните следват еднотипна структура – започва се с минималистична атмосферична интродукция, продължена от постепенна градация, кулминираща някъде във втората половина на произведението. След това отново се връщаме към по-минималистичния звук, този пък илюстриращ епилога на записа. Ако песните бяха повече и по-дълги, със сигурност материалът щеше да доскучае в някакъв момент, особено като се има предвид и липсата на темпово разнообразие. Но ако оставим хипотезите настрана и се концентрираме върху това, което литовците са ни представили, всъщност именно споменатите вече белези на музиката в албума са и големите му достойнства. Умереното, често залитащо към бавно темпо подхожда на трибалистичната ударна секция. Всичко това се връзва перфектно с мелодичните вокали, които са най-впечатляващия елемент при Romuvos. Многопластови и почти винаги в унисон – няма по-подходящ разказвач от тях. Понякога, за да постигнат целта си, те се разделят на октави, а в някои специфични моменти пеенето става обертоново, в стила на източните банди.

Четвъртият албум на Romuvos е и най-силният им. “Spirits” се намира в златната среда и може да бъде оценен както от метъл феновете, така и от тези, които бягат от тежкия звук и залагат на неофолк и ембиънт. Музиката е като саундтрак от филм или сериал, но в същото време си е самодостатъчна и може да се слуша активно, а не просто за фон. Оттук нататък за Romuvos предстои да надграждат постигнатото, а ние, слушателите, ще чакаме следващия им ход с нетърпение.

Ревюта за 2024 година
Ревюта за 2023 година
Ревюта за 2022 година
Ревюта за 2021 година
Ревюта за 2020 година
Ревюта за 2019 година
Ревюта за 2018 година
Ревюта за 2017 година
Ревюта за 2016 година
Ревюта за 2015 година
Ревюта за 2014 година
Ревюта за 2013 година
Ревюта за 2012 година
Ревюта за 2011 година
Ревюта за 2010 година
Ревюта за 2009 година
Ревюта за 2008 година
Ревюта за 2007 година
Ревюта за 2006 година
Ревюта за 2005 година
Ревюта за 2004 година
Ревюта за 2003 година
« Обратно
Коментари   Коментирай!

www.metal-world.info © 2003 - 2024
Изработка на уеб сайт