Ревюта
Група: Unleash the Archers      Албум: Phantoma      Автор: Warrior Of Ice      Май, 2024
Unleash the Archers - Phantoma (ревю от Metal World)

Brittney Hayes е едно от съкровищата на съвременната метъл сцена. Освен феноменална певица, тя е и рядко интелигентен човек, начетен в научната фантастика и надарен с удивително въображение. Затова и не е чудно, че предвожданите от нея Unleash the Archers се утвърдиха като майстори на концептуалния албум и една от най-самобитните пауър метъл банди за последните 15 години. Това обаче е статут, който непрекъснато трябва да се защитава, и канадците правят тъкмо това в шестия си дългосвирещ труд.

“Phantoma” изследва актуалната тема за изкуствения интелект, наред с моралните и екзистенциални въпроси, които тя неминуемо поражда. Като например: къде минава границата между машинния и човешкия ум? Докога нашите дигитални деца биха вършили покорно функциите, които сме им вменили, и дали не следва да се ползват със същите права като нас, щом веднъж са се осъзнали? А ако един ден наследят Земята от нас, дали ще усвоят и нашите пороци: жажда за власт, корупция, потисничество над инакомислещите и т.н.? Това е светът, в който лирическата героиня, сервизен андроид Phase 4 / Network Tier 0 - Model A, започва пътя си в търсене на истина и справедливост.

В стилово отношение, “Phantoma” наследява и задълбочава тенденцията от предшестващия го “Abyss” за все повече синтезатори и електроника в музиката, както и за известно олекотяване на звука. Това вероятно ще разочарова малцината, които все още се надяват групата да направи някакво изненадващо завръщане към своите мелодет корени, но истината е, че тя отдавна ги надрасна в името на една много по-богата и – нека сме честни – по-интересна фраза. Тук отчетливи синтуейв мотиви се преплитат с характерния за състава техничарски пауър метъл по съвсем органичен начин в десет парчета, написани, аранжирани и изпълнени с изключително умение.

След нетрадиционното квази-прог въведение с “Human Era” Unleash the Archers веднага удрят с двете най-хитови песни в записа: “Ph4/NT0-mA” и “Buried in Code”. “The Collective” и “Ghosts in the Mist” разнообразяват атмосферата с харш вокали и по-твърд инструментал, докато доминираната от осемдесетарски клавири “Gods in Decay” предизвиква приятно носталгични тръпки. Най-голямата изненада идва в лицето на “Give It Up or Give It All” – олдскуул поп балада, поръсена с щипка театралност а ла Avantasia и разкриваща неподозирани аспекти в пеенето на Brittney. “Green & Glass” възкресява класическия дух на Helloween с жизнерадостното си препускане, а за финал закономерно са оставени героично-трагични композиции като “Seeking Vengeance” и “Blood Empress”. Получаваме изобилие от химнови припеви, запомнящи се мелодии, зверско свирене и голямо ритмово разнообразие – все белези на един първокласен албум.

“Phantoma” е за Unleash the Archers това, което бяха “Turbo” за Judas Priest и “Projector” за Dark Tranquillity – труд колкото експериментален, толкова и зрял, разчупващ установената стилова рамка на групата и разкриващ пред нея широки нови хоризонти. Да, той не достига нивото на великолепния “Apex”, но се отличава със собствен характер, стимулира интелекта и ангажира емоционално. А това, че влиза все по-дълбоко под кожата с всяко следващо слушане, вече е напълно очаквано.

Ревюта за 2024 година
Ревюта за 2023 година
Ревюта за 2022 година
Ревюта за 2021 година
Ревюта за 2020 година
Ревюта за 2019 година
Ревюта за 2018 година
Ревюта за 2017 година
Ревюта за 2016 година
Ревюта за 2015 година
Ревюта за 2014 година
Ревюта за 2013 година
Ревюта за 2012 година
Ревюта за 2011 година
Ревюта за 2010 година
Ревюта за 2009 година
Ревюта за 2008 година
Ревюта за 2007 година
Ревюта за 2006 година
Ревюта за 2005 година
Ревюта за 2004 година
Ревюта за 2003 година
« Обратно
Коментари   Коментирай!

www.metal-world.info © 2003 - 2024
Изработка на уеб сайт