Ревюта
Група: Wormwood      Албум: The Star      Автор: WingWriter      Юни, 2024
Wormwood - The Star (ревю от Metal World)

Трудно e да се приеме фактът, че минаха няколко години от излизането на умопомрачителния “Arkivet” (2021), с който Wormwood си спечелиха славата на ъндърграунд бижу в блек метъла. Разбира се, “Arkivet” беше само върхът на айсберга. Всеки, малко по-запознат с творчеството на тази група, без да се замисли ще посочи дебюта “Ghostlands – Wounds from a Bleeding Earth” (2017) като най-впечатляващото издание на шведите до момента. Но в крайна сметка единодушното мнение по въпроса е, че ако подписът е на Wormwood, значи музиката със сигурност ще е добра.

В четвъртия албум квартетът затвърждава позициите си. Амбицията е “The Star” да е по-скоро събирателен и обобщаващ запис, но дори тук бандата си позволява определени изненади. Някои песни като структура наподобяват вече изсвирени такива – например откриващата “Stjärnfall” много се опитва да прилича на “The Archive” от “Arkivet”. И макар и да събира почти всички елементи, които правят Wormwood толкова отличителни, композицията сякаш не успява да създаде интензивния хитов заряд на прототипа си. Впрочем подобна характеристика имат и останалите произведения в “The Star”, но ако приемем, че това е по-скоро минус, той се отразява само когато разглеждаме съдържанието като отделни сингли. Обаче стане ли въпрос за албум в неговата цялост, “The Star” е с класи над “Arkivet”, а това е наистина забележително постижение.

Четвъртият запис на Wormwood е разнообразен лирически и композиционно. До известна степен общата тематика (макар и да не може да се говори за някаква сериозна концепция) продължава да се базира на апокалиптичния сценарий, с който шведите обичат да се заиграват. В същото време музикантите успяват за по-малко от час да ни разкажат истории за космоса и звездите, да ни върнат на Земята в XIX век и същевременно да вкарат типичната за блека щипка мизантропия, описвайки най-общо казано човешката деградация и постепенното падение на нашия вид. Всичко това е свързано и с идеята зад необичайната за жанра обложка, изобразяваща момента, в който голяма звезда пада на Земята, за да донесе бедствия, глад и смърт.

В “The Star” Wormwood продължават да разрушават жанровите рамки, без да им пука за гневните реакции на пуританите. Сложните структури и изтънчената мелодичност съчетават не само блек и мелодет стилистика. В тях се откриват елементи от възможно най-неочаквани места като прогресив рока, че дори и по-психеделичните проявления на музиката от 70-те години. В Wormwood се усеща толкова голямо вдъхновение от Pink Floyd, че направо не е за вярване как група, по начало водеща се блек метъл, може да свири по този начин. Разбира се, не е никакъв проблем, когато творческата идея го позволява, бандата да покаже рогата си и от замечтана фантазия пътешествието да се върне мигновено в суровата и сива действителност.

“The Star” показва сериозно творческо израстване и постоянство. Множеството похвати и стилови разклонения, които се срещат в албума, внасят разнообразие и поддържат слушателския интерес до самия финал. На този етап от кариерата си шведите са във върхова форма и нямаше как да запишат по-силно издание от това. Ако продължават в този дух, нищо чудно до десетина години те да са една от водещите сили в екстремния метъл.

Ревюта за 2024 година
Ревюта за 2023 година
Ревюта за 2022 година
Ревюта за 2021 година
Ревюта за 2020 година
Ревюта за 2019 година
Ревюта за 2018 година
Ревюта за 2017 година
Ревюта за 2016 година
Ревюта за 2015 година
Ревюта за 2014 година
Ревюта за 2013 година
Ревюта за 2012 година
Ревюта за 2011 година
Ревюта за 2010 година
Ревюта за 2009 година
Ревюта за 2008 година
Ревюта за 2007 година
Ревюта за 2006 година
Ревюта за 2005 година
Ревюта за 2004 година
Ревюта за 2003 година
« Обратно
Коментари   Коментирай!

www.metal-world.info © 2003 - 2024
Изработка на уеб сайт