Ревюта
Група: Orden Ogan      Албум: The Order of Fear      Автор: WingWriter      Юли, 2024
Orden Ogan - The Order of Fear (ревю от Metal World)

Пауър метълът е жанр, в който е много трудно да си релевантен през 2024-та година. Днес това подразделение на любимата ни музика е по-известно с детински клишета, посредственост и междуличностни скандали (Rhapsody, Stratovarius, да имате да кажете нещо по въпроса?). Извънземното свирене и главозамайващите концептуални албуми останаха в миналото. Затова е хубаво да се говори за изключенията, особено когато не са еднодневки. Едва ли има по-подходящ пример от Orden Ogan.

Seeb Levermann е от тази рядка порода хора, които са добри във всичко, с което се захванат. Китарист, композитор, продуцент, визионер, лидер – когато един човек обедини всички тези качества, получаваме дискография от осем безкомпромисни албума и група, която за всичките си активни години не се изчерпа и нито веднъж не изневери на феновете. Група, която дава на пауър метъла това, от което той днес има най-голяма нужда – сила (каква ирония).

“The Order of Fear” е специален албум. Той всъщност е едноименен за бандата – Orden Ogan идва от немската дума „орден“ и келтската „страх“. С всяко свое издание квинтетът сменя облика си – постапокалиптични воини, блатни чудовища, стрелци от Дивия запад, андроиди. Този път погледът е обърнат назад. Няма и следа от бялата и футуристична визия на “Final Days” (2021). Обложката прилича на съчетание между готик-уестърн концепцията на “Gunmen” (2017) и мрачното фентъзи от “Ravenhead” (2015).

Във “Final Days” музикантите предпочетоха да оставят всичко на историята и мелодията. От гледна точка на техническото изпълнение, албумът беше безупречен, но и не показваше всичко, на което са способни немците. “The Order of Fear” отива в абсолютната противоположност. Никога досега Orden Ogan не са свирили толкова бързо и надъхано. Най-близкото сравнение от миналото е именно гореспоменатия “Ravenhead”, но в сравнение с това, което слушаме днес, иначе великолепното издание от 2015-а звучи доста обрано. Тук няма интродукции. “Kings of the Underworld” влиза бясно и не оставя време за глътка въздух до самия си финал. Orden Ogan тръгват на война и ако откриващата песен твърде хаотично ни въвлича в историята, то при следващата я едноименна композиция целта вече е ясна:

I heard the king is dead
Now others reign instead

Welcome to the end of all your fears

Инструменталистите са във вихъра си. Китаристите Patrick Sperling и Niels Löffler свирят така, сякаш животите им зависят от това. Солата в Orden Ogan винаги са били силни, но тук за пръв път оставят толкова важен отпечатък. Тяхното скоростно и технично изпълнение внася известна доза неокласика – нещо, което по принцип не е типично за звученето на бандата. За това помага и бързината на ритъм секцията. Dirk Meyer-Berhorn обикновено свири по-умерено и залага на по-разнообразни ритми, но идеята сега сякаш е Orden Ogan да се доближат възможно най-близо до класическия пауър метъл. Сполучливо начинание. Тук се включва и басистът Steven Wussow, който успява без проблем да пробие под двете китари и многобройните вокални линии на Seeb, за да направи ударите на касата по-свирепи от всякога. Разбира се, най-голямото достойнство на ритъм секцията се чува в брейкдауните и тежките бриджове – една от запазените марки на бандата.

Твърде рано е да се каже, че “The Order of Fear” е най-силният албум на Orden Ogan до момента (макар че авторът едва се сдържа да не напише нещо такова). Със сигурност обаче записът се нарежда плътно до “To The End” и “Ravenhead” като един от трите най-големи. Единствената грешка на бандата беше, че избра баладата “My Worst Enemy” за първи сингъл. Балада няма как да те подготви за “The Order of Fear”. Или пък може би е било умишлено…

Още много може да се напише за това заглавие. И все ще е недостатъчно.

Кралят е мъртъв, да живее Орденът на страха!

Ревюта за 2024 година
Ревюта за 2023 година
Ревюта за 2022 година
Ревюта за 2021 година
Ревюта за 2020 година
Ревюта за 2019 година
Ревюта за 2018 година
Ревюта за 2017 година
Ревюта за 2016 година
Ревюта за 2015 година
Ревюта за 2014 година
Ревюта за 2013 година
Ревюта за 2012 година
Ревюта за 2011 година
Ревюта за 2010 година
Ревюта за 2009 година
Ревюта за 2008 година
Ревюта за 2007 година
Ревюта за 2006 година
Ревюта за 2005 година
Ревюта за 2004 година
Ревюта за 2003 година
« Обратно
Коментари   Коментирай!

www.metal-world.info © 2003 - 2024
Изработка на уеб сайт