Ревюта
Група: Machine Head      Албум: Bloodstone & Diamonds      Автор: Horologist      Октомври, 2014
Machine Head - Bloodstone & Diamonds (ревю от Metal World)

Machine Head са истински императори. Ако ти се е усмихнало щастието да ги видиш на живо по фестивалите в последните години, знаеш за какво говоря. Сетът им е шест-седем песни и Robb Flynn ги разрежда с речи, достойни за покойния Уго Чавес. Но излязат ли на сцената, те владеят всичко. Все пак музиката на Machine Head, колкото и да е противоречива понякога, си остава съкровищница на сериозния, стойностен метъл. А и кой не е навит да полудее на “Davidian” или “Aesthetics Of Hate” във всеки един момент? Кофтито на императорите обаче - всички, без изключения - е, че никой от тях не е запомнен с това, че е бил безгрешен. Напротив, повечето са били грандомани и извратени типове, но от труп на труп са направили много за народа си.

Космическото самочувствие на Machine Head поне е с покритие. В един момент цялата музикална индустрия им бе обърнала гръб, а те успяха, напук на всичко. След като си преминал през това, можеш да правиш каквото по дяволите си искаш. Обаче тази група - не, тази империя - взе да се взима прекалено на сериозно и да греши. Някога тя правеше албуми със смъртоносни три/четири-минутни парчета, идеално структурирани и изчистени от всичко излишно. Направо си беше второто най-яко нещо след Pantera. Дори недолюбваните ѝ албуми от периода 1991-2001 всъщност си бяха тотален купон, но трябваше да минат години, преди снобеещите метъл критици да осъзнаят стойността им. И от там нататък Machine Head изгубиха мярката. “Through The Ashes Of Empires” и “The Blackening” може да са брилянтни албуми като цяло, но нито седемминутната “Imperium”, нито десетминутните епопеи “Clenching The Fists...” и “Halo” имат нужда да са толкова дълги. Претенциите на групата да са новите Iron Maiden взеха връх в “Unto The Locust” - седем песни по шест-седем минути! Вярно, приятни парчета бяха, но какво запомнихте от тях? Коя от трите части на “Sonata in C#” ви е по-любима? И за какво, аджеба, се пееше в “Pearls Before The Swine”?

“Unto The Locust” все пак се събираше в едни що-годе разумни 50 минути, и съдържаше достатъчно шибано-яки-MH-рифове, че ако ги изрежете от пълнежа, ще осъмнете с материал поне колкото за един “Reign In Blood”. Е, “Bloodstone & Diamonds” е още от същото, но този път същото е раздуто до умопомрачителните 67 минути и ще трябва да играете по-чевръсто със скалпела. Разкарайте първите 30 секунди циврещи цигулки от “Now We Die”, разкарайте ги и от припева, и имате просто унищожително въвеждащо парче. “Killers And Kings” е само четири минути и е толкова яка, че чак дразни - ето ги добрите стари MH, които не композираха в режим “всяка песен = епос!”. “Ghosts Will Haunt My Bones” е голяма изненада - в по-голямата си част това е прямо, грууваджийско парче от “The Burning Red”, барабар с нервните чисти вокали на Flynn. Разваля се след четвъртата минута, когато започват куп архаични и ненужни китарни геройства, които принципно трябва да засилят ефекта от бързата кулминация на парчето, но реално го протакат. “Night Of The Long Knives” е още един пример за страхотна песен, прецакана от прекалено много доизкусуряване и самоцелна епичност. От една страна има убийствена траш част с класически MH груув, бластбийтове и изключително настървени вокали от Robb. От друга има излишно дълъг и пренаситен с мелодия припев, който не се вписва в парчето. След третата минута отекват рифовете от “Aerials”, Robb хленчи нещо с електронно омазан глас, започва възхитителна соло секция, която прелива в жестоката траш секция, припевът дразни още една минута и парчето завършва както започна. Ампутирайте три минути хленчове и припеви и ще получите една от най-бруталните песни на Machine Head изобщо. Може да се каже, че това е техният “Paschendale”.

В първите си четири минути “Sail Into The Black” е скучна и безжизнена интерлюдия, построена върху синтезиран хор тип “интро на нискобюджетен деветдесетарски дет метъл албум”. Във втората половина имаме интересна композиция - опростена и бавна инструментална секция, върху която Robb прави наистина блестящо вокално изпълнение, а дългогодишният продуцент Colin Richardson гради невероятни хармонии от гласа му. Композицията е с четири минути по-дълга, отколкото трябва, но представя умение за изграждане на атмосфера, което Machine Head демонстрират рядко.

“Eyes Of The Dead” е още един от успехите в албума. Песента е на високото ниво от “The Blackening”, което ще рече, че има известен проблем с дължината, но пък показва най-доброто, на което са способни Machine Head, когато композират целенасочено, а не самоцелно. “Beneath The Slit” залага на дълбокия тътен на осемструнната китара, премрежени вокали в стил Ozzy Osbourne и припев, който би звучал на място в чудесния тазгодишен албум на Darkest Hour, но е твърде поп за Machine Head. За щастие експериментите продължават само четири минути, които ще ви стигнат да се понапушите - парчето става само за това. И стигаме до кулминацията, поантата и върха в грандоманските изцепки на Robb Flynn и компания. Америка, Америка! “In Comes The Flood” би могла да грабне само 14-годишен фен на Five Finger Death Punch, чиито стълбове в живота са McDonald’s, Call Of Duty и неделната църква. Това е страхотен урок по продукция за дерзаещи саунд инженери и текстът също има някаква стойност като навъсена социална критика, но ужасният припев е толкова превзето мелодраматичен, а парчето толкова тромаво, че единственият начин да му противодействате е с “Amerika” на Rammstein. “Damage Inside” е още една интерлюдия - чисто похабяване на три минути и 24 секунди, в които Robb си мънка под носа като поп, а по средата тръгват и някакви блудкави чисти китари. Блях! “Game Over” е траш-пънкария в стил Anthrax, където Robb разказва каква невероятна радост изпитва от това да види гърба на екс-басиста Adam Duce. Поне така звучи. Нетрадиционният за MH пънк ритъм е интересен и работи, а от истерията във вокалите на Robb могат да ви побият тръпки. Припевът е прекалено поп, но привидно триумфалната мелодийка всъщност е доста саркастична и ехидна, а по средата парчето мутира в чистокръвен метъл. “Game Over” е разтоварващ след цялата тази епична епичност среден пръст. Ще ви е нужен, защото предстоящата интерлюдийна изгъзица “Imaginal Cells” звучи все едно сте на скучна лекция, и колегата отстрани си е пуснал Machine Head в слушалките - тихичко, така че да чуват всички, без многоуважаемия мухльо отпред, който необезпокоявано плямпа за новия световен ред. Наличието на подобна интерлюдия в метъл албум ми се струва хипер претенциозно. И така, не без известни усилия, вече сме на завършека “Take Me Through The Fire”. Тя звучи като песен на по-ранните и не толкова ужасни Trivium - построена е върху контраст между ритмични и мелодични рифове, кулминиращ в нарочно натруфен припев. Следват брейкдаун, много сола, повтаряне на рефрена и финален триумфален брейкдаун. В разгара на NWOAHM вълната Roadrunner Records даваха мило и драго за групи с такива песни и след като се изчерпаха, им биеха шута. Това са нещата от живота.

Ако отстраните солидна част от “Bloodstone & Diamonds”, ще получите някои от най-добрите песни на Machine Head. Както и в “Unto The Locust”, талантът на Flynn, Demmel и McClane да коват метал с най-висока степен на твърдост е омаскарен от грандомания, претенции, съмнителни експерименти и немалка доза комерс. Но това са греховете на големите метъл групи, покрай които се въртят големи пари. Истински якият, безкомпромисен метъл върлува в ъндърграунда - там, откъдето Machine Head тръгнаха и не ще се върнат.

Ревюта за 2024 година
Ревюта за 2023 година
Ревюта за 2022 година
Ревюта за 2021 година
Ревюта за 2020 година
Ревюта за 2019 година
Ревюта за 2018 година
Ревюта за 2017 година
Ревюта за 2016 година
Ревюта за 2015 година
Ревюта за 2014 година
Ревюта за 2013 година
Ревюта за 2012 година
Ревюта за 2011 година
Ревюта за 2010 година
Ревюта за 2009 година
Ревюта за 2008 година
Ревюта за 2007 година
Ревюта за 2006 година
Ревюта за 2005 година
Ревюта за 2004 година
Ревюта за 2003 година
« Обратно
Коментари   Коментирай!
от killer_rose
Когато една банда се отдаде на амбициите си, разшири кръгозора си и вложи повече средства в реализирането на амбициите си, то тя се е продала. Разбира се.
от Shogot
Една от най-надценените банди евър.
от SepulTeraHead
Хем съм съгласен с някои от твърденията (In Comes the Flood наистина е нелепа песен), хем други ми звучат доста наивно.

www.metal-world.info © 2003 - 2024
Изработка на уеб сайт