Ревюта
Група: Blind Guardian      Албум: Beyond the Red Mirror      Автор: Warrior Of Ice      Януари, 2015
Blind Guardian - Beyond the Red Mirror (ревю от Metal World)

Извън света на приказките и зле написаните свещени книги, абсолютните истини не са много. Blind Guardian може отдавна да не са онази машина за шедьоври, която помним от 90-те години, но немската институция някак си съумя да замени продуктивността от експлозивния си ранен период с една почти свръхестествена сигурност у феновете, че колкото и да се бави всеки нов албум, чакането неизменно ще си заслужава. Но докато паузите между студийните записи стават все по-големи и групата постепенно губи позиции, дори най-непоколебимата вяра започва да се разклаща, а въпросите стават все повече.

Четиримата поднасят и десетия си опус с онази характерна увереност на пауър метъл законодатели, каквито безспорно са. На пръв поглед тук присъстват всички черти, формиращи познатото и обичано лице на Blind Guardian – мощният, моментално разпознаваем глас на Hansi Kürsch, препускащата ритъм китара на Marcus Siepen и мелодичните извивки на Andre Olbrich, епичните хорови партии, грандиозните аранжименти с прогресарски привкус… За съжаление “Beyond the Red Mirror” наследява и голяма част от дефицитите на недотам убедителния си предшественик “At the Edge of Time”. Свръх-амбициозният “късен” композиторски подход този път не дава очакваните резултати и вместо многопластов, впечатляващ с мащабите си труд, получаваме нещо, на което дори упоритото слушане не успява да придаде достатъчно обаяние.

От една страна, албумът е тотално предсказуем и лишен от експериментаторски дух – факт, който сам по себе си съвсем не е осъдителен в случая на банда с утвърдена фраза и близо 30-годишна история. Когато обаче бандата се нарича Blind Guardian и е свързвана с едни от най-иновативните издания в жанра, нещата стоят малко по-различно. По-стряскащото е, че на песните преобладаващо им липсва ясна посока, да не говорим за каквато и да е свързаност помежду им. Много от тях приличат на колекция от етюди, които, макар индивидуално стойностни и компетентно съшити, така и не звучат като хомогенно цяло. В този ред на мисли, умението на групата да вмъква максимално количество музикална информация в рамките на дадено парче сега по-скоро ѝ прави лоша услуга и води до наличието на твърде продължителни пиеси, които в крайна сметка не остават със слушателя след края си. Разбира се, първокласните моменти съвсем не са изчезнали – такива откриваме в образцовия сингъл “Twilight of the Gods”, в енергичните рифове и обемните припеви на “The Holy Grail”, както и в засиленото оркестрално начало в “Grand Parade” – но те още по-силно подчертават чувството на разпокъсаност, доминиращо записа.

Очевидно е огромното количество труд и професионализъм, вложено в “Beyond the Red Mirror”, но когато вдъхновението отсъства, никакъв брой хорове и филхармонии не е в състояние да го замести. Дори най-изпипаният продукт се нуждае от качествена субстанция, което да подплати външната му шлифовка, а в това отношение Blind Guardian могат доста повече.

Ревюта за 2024 година
Ревюта за 2023 година
Ревюта за 2022 година
Ревюта за 2021 година
Ревюта за 2020 година
Ревюта за 2019 година
Ревюта за 2018 година
Ревюта за 2017 година
Ревюта за 2016 година
Ревюта за 2015 година
Ревюта за 2014 година
Ревюта за 2013 година
Ревюта за 2012 година
Ревюта за 2011 година
Ревюта за 2010 година
Ревюта за 2009 година
Ревюта за 2008 година
Ревюта за 2007 година
Ревюта за 2006 година
Ревюта за 2005 година
Ревюта за 2004 година
Ревюта за 2003 година
« Обратно
Коментари   Коментирай!

www.metal-world.info © 2003 - 2024
Изработка на уеб сайт