Ревюта
Група: Serious Black      Албум: As Daylight Breaks      Автор: Warrior Of Ice      Януари, 2015
Serious Black - As Daylight Breaks (ревю от Metal World)

При все че отдавна излезе от сянката на някогашното си участие в Helloween, Roland Grapow така и не успя да надмине собствените си композиторски постижения в дебютния Masterplan отпреди 12 години. Същевременно след раздялата си с Tad Morose вокалното чудовище Urban Breed се заигра с редица проекти (най-забележителният сред които безспорно бе BloodBound), но така и не откри роля, в която да се задържи задълго. Затова и сътрудничеството между двамата в Serious Black буди сериозен интерес сред зажаднелите за нещо стойностно в една поизчерпана сцена.

Още в първия си опус многонационалният проект демонстрира амбиция и класа, каквито рядко наблюдаваме както сред съвсем млади, така и сред далеч по-обиграни състави. Целта на “As Daylight Breaks” очевидно не е да преоткрива колелото в контекста на съвременния пауър метъл; без да гони чудеса от оригиналност, бандата съумява да предложи компетентно аранжирани, майсторски изсвирени и най-вече запомнящи се парчета. Съвсем очаквано, звукът на Serious Black е издържан в най-добрите европейски традиции на жанра и навява асоциации с Last Tribe, Unisonic, дори късните Avantasia.

Творбата дължи първоначалното си обаяние тъкмо на изключителния, разпознаваем глас на Urban, но всъщност най-впечатляващото ѝ достойнство се крие в съвършеното допълване между всички членове. Старото куче Thomen Stauch, от когото не бяхме чували смислена музика след 2005-а година, се разписва с майсторски партии, на моменти напомнящи бясното му блъскане от ранните дни на Blind Guardian в скоростните “My Mystic Mind” и “Setting Fire to the Earth”. Особено ценен е и приносът на Jan Vacik, когото помним от Dreamscape и от чието клавирно присъствие записът черпи голяма част от своя обем и подчертано мелодичен характер. За това свидетелстват богатите симфонични орнаменти в прекрасната заглавна балада, която спокойно би могла да е част от филмов саундтрак, докато ориенталските мотиви (кой каза Kamelot?) в “Temple of the Sun” и “Akhenaton” внасят много нужно разнообразие. С изкусно заложен контрапункт между грабващата лиричност на “Listen to the Storm” и мощния устрем на “Older and Wiser”, албумът свършва преди да започне да се повтаря и отново ни праща към откриващия химн “I Seek No Other Life”.

Уверената първа стъпка на Serious Black не просто буди респект, но и предразполага към продължителна злоупотреба с 11-те песни. С изобилие от епичност, контрастиращи епизоди и неподправен емоционален заряд, “As Daylight Breaks” разкрива какво беше пауър метълът някога… и какво отново би могъл да бъде.

Ревюта за 2024 година
Ревюта за 2023 година
Ревюта за 2022 година
Ревюта за 2021 година
Ревюта за 2020 година
Ревюта за 2019 година
Ревюта за 2018 година
Ревюта за 2017 година
Ревюта за 2016 година
Ревюта за 2015 година
Ревюта за 2014 година
Ревюта за 2013 година
Ревюта за 2012 година
Ревюта за 2011 година
Ревюта за 2010 година
Ревюта за 2009 година
Ревюта за 2008 година
Ревюта за 2007 година
Ревюта за 2006 година
Ревюта за 2005 година
Ревюта за 2004 година
Ревюта за 2003 година
« Обратно
Коментари   Коментирай!

www.metal-world.info © 2003 - 2024
Изработка на уеб сайт