Ревюта
Група: Solefald      Албум: World Metal. Kosmopolis Sud      Автор: Shogot      Януари, 2015
Solefald - World Metal. Kosmopolis Sud (ревю от Metal World)

Solefald не са от онези, които правят нещата по лесния начин. Когато “авангард” стана една от най-често употребяваните думички – нали знаеш, всичко трябва да се скапе, ако ще и насила – Solefald бяха на първа линия, следвайки сънародниците си от Ved Buens Ende (еднократен акт) и Dødheimsgard (които не са издавали от осем години насам). Но, за да си дойдем на думата, “Pills Against the Ageless Ills” остана в историята като един от подценените албуми в европейския метъл и дори малко по-късно, с мащабен проект в две части, какъвто бе “An Icelandic Odyssey” – респективно излезлите в периода 2005-2006 г. “Red for Fire” и “Black for Death” – норвежкото дуо Cornelius Jakhelln / Lazare Nedland остана неспособно да си върне сензационния момент, веднъж изживян с дебюта “The Linear Scaffold”. През 2010-а дойде и последният им, неособено успешен опит, “Norrøn livskunst”, а той пострада от прекалената си претенциозност, объркващата борба, която двамата мултиинструменталисти водеха със самите себе си, междувременно потъвайки в сюрреализма на собственото си произведение. Трудно е да се каже дали “World Metal. Kosmopolis Sud” ще промени статута им, но пет години по-късно Solefald най-после завършиха албума, който винаги са искали да направят. 

Фактът, че “The Germanic Entity” започва със сух индустриализиран риф, обкръжен от клавири, които наподобяват ефекта от Vulture Industries на салвия и гъби – едновременно! – не пречи на Solefald да разгърнат своята композиция до степен, в която внезапна прото-дъбстеп пила невротично стърже в дискотечен техно бийт, сякаш това си е напълно в реда на нещата. В ерата на дигиталното музициране подобен сценарий вече едва ли би шокирал някого, но френетичната “Bububu Bad Beuys” (със златното си времетраене от 4:20) със сигурност ще ти разчекне челюстите в малоумно изражение на нещо средно между учудване и неудобство. Неандерталски трайбъл перкусии се изсипват като порой върху хапливo-мелодичен Burzum-ски риф, докато норвежкото дуо редува безобразни вокали – буквално една човешка деградация в стил Fantômas, посредством симулацията на подгонена за заколение кокошка – с епични напеви а ла ICS Vortex. В хода на своята кариера Solefald винаги са разчитали на крайности, но тук всичко е изпълнено със смисъл и “World Metal. Kosmopolis Sud” съумява да те заблуди, че абсолютно извратената му оргия от звуци всъщност е нещо съвсем нормално, просто защото объркването в него е някак достоверно на фона на реалността, в която живеем.

Разбира се, колкото и да е лесно да го поставиш в графа “контролиран хаос”, “World Metal. Kosmopolis Sud” е твърде много, затова и смело можеш да си заложиш апартамента, че гласът на Solefald отново ще достигне до малцина. Не повече. Този път обаче норвежците отстъпиха, преосмислиха концепцията си и изиграха всеки свой ход внимателно, с търпение и целенасочена последователност. Дори в най-неуравновесените си моменти – тоест в преобладаващата си част – “World Metal. Kosmopolis Sud” е упражнение в прецизност, следващо желязната логика, че ако ще правиш нещо, е най-добре да го направиш като хората. Независимо дали става дума за записване на песен или взривяване на сграда. Или бягство от психиатрична институция с цел техно-метъл. Странна цел, мен ако питаш.

Във вселена, която вече си има космическите краутрок-блек метъл пътешественици Oranssi Pazuzu, “World Metal. Kosmopolis Sud” е перфектната алтернатива; колкото конфронтиращ, толкова и забавен с анархистичния дух на музикантите, готови да потъпчат всеки закон само заради самата идея. Отне им близо пет години, за да го направят, но Solefald в крайна сметка уверено излизат от лабиринта, в който се бяха изгубили – собствения им лабиринт – и в резултат хвърлят всичко около себе си в пълен безпорядък. Той е зрелищен, театрално патетичен, крайно нагъл, безобразно неадекватен, подигравателно самоуверен, обидно груб, отблъскващо циничен и стряскащо откровен. “World Metal. Kosmopolis Sud” е албумът, който винаги са имали потенциала да направят и днес е пределно ясно защо Solefald пеят, че прогресът е над всичко.

Ревюта за 2024 година
Ревюта за 2023 година
Ревюта за 2022 година
Ревюта за 2021 година
Ревюта за 2020 година
Ревюта за 2019 година
Ревюта за 2018 година
Ревюта за 2017 година
Ревюта за 2016 година
Ревюта за 2015 година
Ревюта за 2014 година
Ревюта за 2013 година
Ревюта за 2012 година
Ревюта за 2011 година
Ревюта за 2010 година
Ревюта за 2009 година
Ревюта за 2008 година
Ревюта за 2007 година
Ревюта за 2006 година
Ревюта за 2005 година
Ревюта за 2004 година
Ревюта за 2003 година
« Обратно
Коментари   Коментирай!

www.metal-world.info © 2003 - 2024
Изработка на уеб сайт