Ревюта
Група: Graveyard      Албум: Innocence & Decadence      Автор: Alice      Септември, 2015
Graveyard - Innocence & Decadence (ревю от Metal World)

Сънят на музикален фон е един от най-прекрасните експерименти и ритуали, които всеки един от нас трябва да изживее поне веднъж в живота си. В такива моменти съзнанието и подсъзнанието ни безпристрастно поемат чутото и го преобразуват във вихрушка от визуални и емоционални лутания из собствения ни вътрешен свят. Един невинен и чист свят, целият потопен в музика. Но и най-невинните души понякога стават жертви на злото, а злото в случая е това да се събудиш и да осъзнаеш реалността извън музикалната вселена – декадансът на съвършенството. За щастие, Graveyard са отново тук, за да ни спасят от действителността и да ни изпратят на неземното пътешествие, наречено “Innocence & Decadence”.

Първата спирка е “Magnetic Shunk”. Телепортираме се директно в 70-те години на миналия век – епохата, до която Graveyard най-много обичат да пътуват. И заради перфектния им класически рок камуфлаж, никой не би могъл да разбере, че идват от бъдещето. Закачливият текст, блусарските китари и опитите на Joakim Nilsson да си скъса гласните струни правят атмосферата още по-автентична и истинска. След кратко прекачване стигаме на следващата гара – “The Apple and the Tree”, също носеща неподправения рокаджийски звук на 60-те и 70-те, правещ Graveyard това, което са. Поредната хапка от ябълката на “Innocence & Decadence”, която също не е паднала по-далеч от дървото. Идва ред на “Exit 97”. Бавното темпо и вокали напомнят за баладите от “Lights Out”, но вече звучат още по-зряло и дълбоко. За няма и четири минути Joakim успява да преобърне всички възможни чувства отвътре навън, нагоре-надолу и после да ни ги имплантира обратно. Ставаме от земята, изтупваме се от остатъчните емоции и пристъпваме напред към кратката олдскуул мълния “Never Theirs to Sell”, която започва и завършва неусетно. Плавно след нея започва “Can't Walk Out” – песента с един от най-силните текстове в албума, сама по себе си една отделно пътуване из времето и пространството. “Push, push, push – reality aside” – надсловът на първоначалния експеримент, който е по пътя към пълния успех. А това, което следва, едва ли може да се опише с думи. Но нека опитаме. Разтърсваща до болка искреност и един красив и тъжен спомен, запратен в най-далечния край на подсъзнанието. Но силата на “Too Much Is Not Enough” го кара да изплува на повърхността. “I said I love you and I always will. That would have been true only if time stood still…” В този миг, дори когато любовта не съществува, за един миг тя става истина и времето спира. Насред океан от спомени – без късче суша за спасение. “Baby, please, don’t let your love turn to hate...“ Преди да е станало късно, хващаме спомена и грижливо го прибираме обратно в най-дълбокото дъно на душата, за да не може да изплува отново сам и да причини още по-големи щети.

Следвайки схемата бърза/бавна песен, Graveyard ни поднасят енергичната “From a Hole in the Wall”, която се връща обратно към настроението от началото на албума. След нея “Cause & Defect” – един от гвоздеите в записа – ни зашеметява за пореден път с лиричния припев и вокалните партии. По-бързата “Hard Headed” и баладичната “Far Too Close” водят към кулминацията на пътешествието между невинността и упадъка. “Stay for a Song” е една от най-красивите песни, които Graveyard са правили от началото на кариерата си. Една китара, един глас и една празна стая, която едва побира целия талант, който извира в нея. Всичко завършва с нежна затихваща мелодия, краят на един невероятен сън. Да, бихме останали за още една песен. После за още една, и още една... Но е време да се събудим.

Ревюта за 2024 година
Ревюта за 2023 година
Ревюта за 2022 година
Ревюта за 2021 година
Ревюта за 2020 година
Ревюта за 2019 година
Ревюта за 2018 година
Ревюта за 2017 година
Ревюта за 2016 година
Ревюта за 2015 година
Ревюта за 2014 година
Ревюта за 2013 година
Ревюта за 2012 година
Ревюта за 2011 година
Ревюта за 2010 година
Ревюта за 2009 година
Ревюта за 2008 година
Ревюта за 2007 година
Ревюта за 2006 година
Ревюта за 2005 година
Ревюта за 2004 година
Ревюта за 2003 година
« Обратно
Коментари   Коментирай!

www.metal-world.info © 2003 - 2024
Изработка на уеб сайт