Ревюта
Група: Poets of the Fall
Албум: Clearview
Автор: Стако
Октомври, 2016

Както името им предполага, Poets of the Fall са много лирична група. И в звучене, и в изказ. Да не говорим, че са една от малкото банди, които могат да се похвалят със смисъл зад своите произведения. Всичко от интересни и запомнящи се инструментали до красиви текстове може да се намери из албумите им.

Последното им издание, “Jealous Gods”, имаше един твърде религиозен привкус, придружен от олекотено звучене – ярко контрастираща творба на фона на дискографията. И бъдещето беше неясно. Сега групата издава “Clearview” – добре озаглавен труд, който доказва, че е трябвало да се измине някакъв път, за да стигнем до тук. А тук и сега звучи един прекрасен албум.

С първия ред става ясно – израз, който трудно може да се сбърка. И край на куплет, който си го казва в прав текст: това са Poets of the Fall. Разкритото с времето показва по-целенасочен, силен и душевно богат от предшественика си труд. Песните действително продължават да са с по-леко звучене, но в по-завършен вид. Композициите са изчистени и изпълващи, обхващащи сърцето и освобождаващи душата, каращи белите дробове да хриптят, но и да дишат по-свободно. Те са също и малко болни от модерния звук, но тази болест намира своя ниша, когато с нея боравят опитни музиканти. Инструменталите остават невпечатляващи, но за сметка на това – винаги добре сложени и сдържани. По-тежко парче липсва изцяло, изключая определени сегменти, но отдавна стана ясно, че Поетите не искат да правят по-тежка музика. Из всичко това са пръснати и интересни хрумки и вметки, които остават в съзнанието. А текстовете са страхотни, пълни с красиви изрази и сравнения. Този път смисълът е изместен от емоцията, с елементи на критика, но по-скоро насочени към последствията от реалността, която сами градим. Паразитността е умерена; силните тракове не могат да се нарекат хитове. Те са доста над това определение, а и нямат типичните за “хит” качества, които очакваме. Въпреки това, тук са вплетени откровения, които обладават по друг начин. След всичко това – един шедьовър за финал и получаваме пример за правилна следваща стъпка.

Да, това са Poets of the Fall. Видимо помъдрели, имащи какво да излеят от себе си, а то пак е много хубаво. Този тип музика е като приятелство, когато я слушаш, а това е рядкост днес. “Clearview” е едно ценно издание, което не е за всеки. Едва ли ще ви хване с първото слушане, но има много други неща за които вие може да се хванете – провокации и идеи. И да, този облик определено им отива.

« Обратно
Коментари   Коментирай!