Статии
Myrath на 25-и ноември в София
Автор: Sharon
27 Ноември, 2016

По време на първото си гостуване на тазгодишния Каварна Рок Фест, Myrath се зарадваха на топло посрещане от страна на българската публика – дотолкова, че още преди да слезе от сцената, тунизийската шайка загатна за скорошна втора среща, този път на софийска територия.

По-малко от половин година по-късно пътуваме към столичния клуб Joy Station, в който обещаният втори концерт се състои по покана на организаторите Loud Concerts. Дори изкарващите от нервите задръствания, породени от консуматорския манталитет на масите по време на Черния петък, не успяват да помрачат настроението. Пристигаме тъкмо навреме за ударната вълна дарк метъл на родните таланти Velian, които откриват вечерта със смесица от прогресив, готик и на моменти дори дет метъл. Перфектният звук дава възможност на струнниците Дилян и Васил да блеснат с китарна техника като по учебник, а басът на "шотландския боец" Антонио придава плътност на пропитите с мрак истории, възпети от гласовития бард Иван. "The Darkness Within" и наскоро удостоената с видеоклип "Graveyard of Love" извикват гора от ръце, докато фронтменът редува яростни харшове с кристално чисти провиквания и отправя чистосърдечен призив към всички присъстващи да бъдат по-добри хора, все така обединени от музиката. Няма как да не обърнем внимание и на добрата сценография – изпипаните театрални костюми на групата са доказателство за това, че Velian не пестят от нищо, за да ни потопят максимално в атмосферата на музиката си. Барабанната секция на Велизар ни довършва в маниашката "SIlent Assassin", с която Velian отстъпват сцената, заслужили уважението на отдадените си почитатели и спечелили поне още толкова нови.

След неизбежната пауза, мелодията на инструментала "Jasmine" от актуалния албум на Myrath рисува коренно различна картина по стените на столичния клуб – ярко слънце, нажежен до червено пясък, миражи, излезли сякаш от древните арабски сказания – пълна противоположност на хапещия студ, властващ извън залата. "Липсва ни само Принцът на Персия" – шегува се някой, и секунди по-късно същият се появява в лицето на Zaher Zorgati, който потапя тълпата в транс още с първите ноти на химните "Believer" и "Get Your Freedom Back" от "Legacy" (2016). За жалост, няма и следа от добрия звук от шоуто на Velian и минават поне четири песни, преди да чуем ясно мелодичния глас на Zaher и клавишните пасажи на колегата му Elyes Bouchouchа. Любовта на Myrath (а и нашата) към "Песен за огън и лед" ескалира под звуците на посветената на Денерис Таргариен "The Unburnt", преди "aрабските Камелот" да ни разходят из предходните си записи с прогресарската ориенталистика на "Under Siege", "Forever and a Day" и "Desert Call". След скорострелната "The Needle", Zaher развява българския трибагреник и качва на стената млад фен като част от новоизгряващото метъл поколение, заклеймявайки всякакви религиозни и расови различия. Завръщането към "Legacy" с "Endure the Silence" кара множеството да се движи в такт с вплетеното в мелодиката на песента танго, а царството на мъртвите оживява под струните на Malek Ben Arbia и Anis Jouini, докато Zaher слиза от сцената и се изживява като египтолог с изключителен певчески талант в "Duat", този път обграден от феновете. След повече от час, бисът набляга на екстремната нишка в музиката на Myrath: резачките "Sour Sigh" и "Merciless Times" разпалват кръвта във вените, а "Beyond the Stars" разтриса заплашително конструкцията на Joy Station.

След и бездруго перфектния контакт с публиката по време на концерта, музикантите стопяват и последната следа от дистанция с почитателите си като раздават автографи, снимки и наздравици в продължение на час, а второто им гостуване в България остава в историята на 2016-а година като незабравим край на бездруго чудесната концертна програма.

Виж снимки от концерта тук.

« Обратно
Коментари   Коментирай!