Ревюта
Група: Krampus
Албум: Counter//Current
Автор: WingWriter
Ноември, 2016

През вече далечната 2012-а година на световния пазар се появи група, която разтърси метъл обществото. Дебютният албум на Krampus, “Survival of the Fittest”, се оказа изненадващо силен и бандата успя да си спечели огромна фен база, която като нищо ги обяви за наследниците на Eluveitie. Албумът днес се смята за класика във фолк метъла, а песента “Kronos’ Heritage” и до момента е считана от мнозина за най-големия хит на групата. За съжаление няма да са малко хората, които ще запазят това си мнение и най-вероятно повече няма да си пуснат нищо на Krampus, излязло след 2012-а година.

“Counter//Current” няма нищо общо със “ Survival of the Fittest ”. Приеми го сякаш си пускаш съвсем различна група. Това не са Krampus, които толкова стремително пробиха преди години. От дебютния шедьовър не е останала и следа. С новия си запис италианците категорично заявяват, че нямат намерение да свирят праволинеен фолк метъл. “Counter//Current” е амбициозен проект, изпълнен с музикални експерименти, обединяващ разнообразни жанрове – от фолк/метълкор чак до алтърнатив рок. Самото интро показва накъде се насочват нещата, а откриващата песен “The Trial” затвърждава всичко.

Без съмнение комбинацията от фолк метъл и алтърнатив рок е изумителна. На места се получава впечатляващо, няма как да си кривим душата, но пък на други просто не става. Krampus са по следите на нещо ново и нечувано от метъл слушателя досега. Както изглежда, ще им трябва време и опит, за да го усъвършенстват, но успеят ли, ходът със сигурност ще е успешен.

Гореспоменатата “The Trial” е едно от силните попадения тук. Модерният ритъм в съвкупност с фолклорни инструменти и клавири създава завладяваща музика, върху която се редуват рап (?!?) и харш вокали. Колкото и странно да звучи, куплетите, обединяващи описаните похвати, са по-интересни от припева, изпят от вече познатия ни глас на Filippo Gianotti. Може би се дължи на изненадата, кой знае. “Scapegoat” и “Black Swan” заслужават да бъдат споменати заради прекрасните фолк рифове, които ги съпътстват. “Neverthless” и отдавна познатата “Paralysis” са сред потенциалните хитове, които ще чуваме занапред в изпълненията на живо от групата. “Butterflies on Fire” и “Mistakes” пък впечатляват с мажорния си характер и на места с пънк заемките.

“Counter//Current” е амбициозно и предизвикателно издание не само за слушателя, но и за самата група. Въпрос на вкус и музикално свободомислие е дали тази експерименталност на италианците ще се приеме от феновете, или и занапред Krampus ще бъдат свързвани единствено с дебютния си албум.

« Обратно
Коментари   Коментирай!