Ревюта
Група: Grave Digger
Албум: Healed By Metal
Автор: Arwen
Януари, 2017

Повече от 35 години здрав тевтонски звук, без компромиси. Малко са групите, които, макар и да остават в сянката на най-големите имена в жанра, продължават да издават качествени албуми с такава прецизност и неподвластен на времето устрем, както го правят Grave Digger. Бандата не само съумя да оцелее сред бушуващите вълни на промените, но и съхрани своя стил, напук на всички модерни жанрови тенденции. А сега отново са готови да нарамят лопатите, да наточат косите и да издигнат поредния надгробен паметник, изкован от класически хеви метъл.

Този път Chris Boltendahl и компания ни въвличат в своеобразен „ритуал“, в основата на който е идеята за изцеляващата сила на метъл музиката. Самият вокалист споделя в интервю шеговита история за това как се е зародило името на албума. При участие на бандата на голям фестивал в Москва, в близост до събитието имало болница и той закачливо попитал тур мениджъра на групата как ли се чувстват пациентите. Отговорът бил също толкова непринуден: “Now all the people are healed by metal!”.

И ако тази шега ви кара да се двоумите относно стойността на записа, то е достатъчно само едно завъртане на диска и един поглед върху обложката, за да се убедите в сериозните намерения на Жътваря. Начало поставя едноименното парче, което, макар и да се движи в монотонно средно темпо, лесно влиза под кожата. “When Night Falls” бързо ни изтръгва от унеса със своите галопиращи рифове и енергичен ритъм. Това е и една от песните, в които можем да се насладим на мелодичните китарни импровизации на Axel Ritt. Бунтарската “Lawbreaker” връхлита под моторни звуци, каращи кръвта да закипи, и навява спомени за годините, в които да слушаш метъл беше престъпление. Сякаш като отзвук на това настроение е и следващата “Free Forever”, наситена с олдскуул рокаджийски привкус. Поле за изява на китарно-ударните партии предлага химноподобната “Call For War”, която прави реверанс към класическия Grave Digger звук. Скованата и леко скучна “Ten Commandments Of Metal” смирено отстъпва място на всепомитащата “The Hangman’s Eye”, наситена с мелодичност и китарни дуели. В духа на класиките на групата е и “Kill Ritual” със своето задъхано темпо и малко по-агресивни вокални партии, напомнящи за доброто старо време. Предпоследното парче, “Hallelujah”, на свой ред също е заредено с много енергия и дори постоянно повтарящият се рефрен е някак заразителен и приятен. На фона на целия запис, закриващият трак “Laughing With The Devil” представлява доста странен избор. Темпото е рязко забавено и монотонно и макар да крие в себе си сходства с небезизвестната “Season Of The Witch”, не изглежда като най-уместния финал на иначе добре подбрания материал.

В своя 18-и студиен албум Grave Digger изписват своята рецепта за добро настроение – премерена доза първокласен хеви метъл. Без да има претенции за шедьовър или помпозността и показността на дългосвиреща творба, “Healed By Metal” кротко се нарежда във вече доста богатата дискография на бандата.

« Обратно
Коментари   Коментирай!