Ревюта
Група: Cryptodira
Албум: The Devil’s Despair
Автор: DeadKing666
Ноември, 2017

Дебютът на една банда може да е колкото вълнуващ, толкова и непредсказуем. В случая нюйоркската четворка Cryptodira беше издала две EP-та преди пускането на албума. С това те заявиха какъв стил свирят и какво да очакваме от тях, а именно: прогресив дет / пост метъл(кор).

“The Devil’s Despair” изобилства от музикални жанрове. Голяма част от него заемат Opeth-ски акустични китарни партии, но най-много се усеща влиянието на банди като Between the Buried and Me, Cynic и Isis. Албумът предлага всекиму по нещо. В него присъстват бавни ембиънт / джаз фюжън епизоди, както и бързи и комплексни прогресив дет метъл рифове, придружени от бластбийтове. Ритъмът постоянно се мени, както е характерно за авангардния метъл. Песните преливат от бавни прогресии в супербързи китарни пасажи и скорострелни барабанни преходи.

Инструментално, записът е многокомпонентен и пълен с красиви, комплексни мелодии. Китарните рифове са повече от задоволяващи, както и работата на барабаниста Matt Taibi. Басът обаче се губи някъде далеч назад в микса, но погледнато в мащаб, това не е голям проблем. Вокалите също са на ниво. Множество от различни високи и ниски скриймове разтърсват композициите и на моменти напомнят за деткор жанра. Не липсват и чисти вокали а ла метълкор, които на вас оставям да прецените дали са на място, или дотам. Най-силните попадения тук са “Medusa Misgendered” и “In Hell As On Earth”. Понякога влиянието на основните вдъхновители – “Between the Buried and Me” – става твърде силно и парчето звучи като кавър. В последните изпълнения, “Negation Consumes Affirmation” и “Negation Consumes Itself”, присъстват чисти женски вокали и в един момент слушаш рок песен в дует, а в следващия – прог дет метъл с бластбийтове. Личи си, че съставът е искал да експериментира с темпото, но това идва в повече.

“The Devil’s Despair” определено надминава очакванията за дебютен труд на сравнително нова банда. Със своите интересни текстови теми и сложни, многопластови композиции, изданието предлага нещо различно на феновете на екстремния прог метъл. Тепърва предстои да видим в каква посока ще поемат Cryptodira.

« Обратно
Коментари   Коментирай!