Ревюта
Група: War Gods of the Deep
Албум: Robots, Rockets & Rampage
Автор: Alice
Февруари, 2018

Би било напълно разбираемо, ако сте жертви на отчаяно и неплодородно търсене на нови групи със свеж подход към класическия олдскуул метъл и хард рок звук. Но ето че вече имаме добри новини и за вас. Добре дошли в малкото, но бързо развиващо се и на пръв поглед необятно креативно измерение на чикагската метъл формация с името War Gods of the Deep.

Сформираните едва преди няколко години War Gods of the Deep са съвсем ново попълнение в съвременната сцена, но много лесно бихте могли да ги сбъркате с банда, която отдавна е част от нея. И това не е особено голяма изненада, имайки предвид силното носталгично усещане за чист и автентичен метъл, когато чуете американците за първи път. Групата предлага на увеличаващата се аудитория неподправена бленда от класически метъл и рок, подплатена от редица модерни нюанси, ярко разграничаващи ги от всички други съвременни артисти, които просто “копи-пействат” от класическите групи и полагат почти нулеви усилия да създадат нещо оригинално и свое. Но днешните герои от Чикаго успяват да постигнат завиден баланс между съживения спомен за миналото и свежестта на новото, запазвайки музиката си възможно най-искрена.

С радост можем да кажем, че дългото чакане след издаването на неочаквано силното им дебютно EP “Monsters, Magic & Mayhem” от 2016-а най-сетне приключва. Най-новото попълнение към разрастващата се колекция от мини музикални експлозии се казва “Robots, Rockets & Rampage” и е в пълна готовност да продължи страхотното начало на кариерата на бандата. Първата творба на War Gods of the Deep е не по-малко взривоопасна и звучи хитово от начало до край, но за разлика от по-класическото ѝ метълско настроение, най-новият запис показва ясен стилов и творчески прогрес, постигнат за много кратко време. Групата продължава да впечатлява с невероятната инструментална техника на всичките си членове и добре обмислените композиции и текстове, носещи пленителна емоция със себе си. Но основната разлика този път е, че американците правят всичко по-многопластово и обогатено с нови мелодии и жанрови влияния, вървящи перфектно със запазената им марка тежест, без да разрушават целостта и есенцията си. И за пореден път се вижда, че начинът им да почетат класиките е като им дадат нов живот чрез собственото си изкуство, което само по себе си е изключително жизнено и интригуващо.

EP-то съдържа само три песни и нито една от тях не надвишава пет минути, което се оказва крайно недостатъчно да задоволи огромната слушателска нужда за още и още от майсторството на War Gods of the Deep, създадена още с “Monsters, Magic & Mayhem”, но за щастие тук качеството определено компенсира количеството. “Vasnetsov” открива бавно и атмосферично EP-то, като се усеща много от вокалната мощ и инструментална агресия, вплетени в звука. В самото начало на парчето вокалните линии почти наподобяват ниските и хипнотизиращи вокали на Mike Patton от Faith No More, но скоро след това еволюират в нещо съвсем различно. Тук можем да отбележим и всички нови жанрови добавки, които War Gods of the Deep тестват в “Robots, Rockets & Rampage” и определено си вършат работата. “Vasnetsov” включва много прогресив, слъдж и стоунър метъл нюанси, както и много микро-елементи, които са новост за бандата и нещо, върху което “Monsters, Magic & Mayhem” не се фокусира особено. Но въпреки всичко, песента отново запазва вдъхновеното от Metallica звучене, най-вече забележимо в рифовете и солата. Следва “Mortal Cage”, която в самото си начало звучи като интро на пауър метъл песен, но постепенно се превръща в нещо много по-добро. Втората част на записа се развива все повече и повече с всяка секунда и бързо достига съвсем ново ниво на емоционална дълбочина, благодарение на изпълнените с чувство вокали и слъдж китарни мотиви, разпръснати из цялото парче. Разбира се, тук има и още много от щедрите дози класически вдъхновения на бандата, но War Gods of the Deep отново сменят посоката на нещата точно навреме. Последната и може би най-тежката от трите песни се казва “This Evil” и очевидно си отговаря на името. Ако трябва да сме напълно честни, в нея напомнящите за James Hetfield вокални партии може би идват малко в повече, но техничните груув китари спасяват положението правят собствения чар на групата преобладаващ фактор в парчето. За жалост, 13-минутното и потресаващо добро EP “Robots, Rockets & Rampage” кара времето да лети твърде бързо и приключва преди да забележим. Но важното е, че с помощта на само три кратки парчета, War Gods of the Deep изказват повече, отколкото много модерни състави успяват да изразят с цели албуми и дори цели дискографии.

Въпреки че всичко в него звучи изключително модерно и хитово, “Robots, Rockets & Rampage” няма нищо общо с откровената скука, която се излива от повечето радиа в днешно време. War Gods of the Deep умело избягват етикета “масова музика” и успешно продължават да градят името си, привличайки все по-голяма публика с чудесните си носталгични препратки към златните години на класически групи като Metallica, Iron Maiden, Anthrax и много, много други. Второто EP в дискографията им вдига летвата много високо и прави очакването на предстоящия им дългосвирещ албум дори още по-нетърпеливо. Повече от сигурно е, че пред War Gods of the Deep има голямо и светло бъдеще, което може да ги превърне в следващата голяма сензация.

« Обратно
Коментари   Коментирай!