Ревюта
Група: Shinedown
Албум: Attention! Attention!
Автор: Стако
Май, 2018

Shinedown са сред групите, на които винаги може да се разчита. Миксът им от хеви метъл и алтърнатив, с доста силен южняшки привкус, е сякаш вечно актуален, а качеството рядко е падало под определен стандарт. Многобройните им хитове говорят достатъчно за това, а е трудно да минем без тях, когато американците имат толкова силно развито чувство за енергия и ударност в композициите си.

“Attention! Attention!” е отличителен за състава албум, защото е първият им опит за концептуално издание. Целта на траклиста тук е да разгледа идеята за прераждането на човешкото същество и трудностите, срещу които всеки от нас се е изправял в този процес.

И като заговорихме по-горе за сила, тук тя е в овърдрайв. Типично за групите от този стил, в началото на траклиста са подредени няколко на брой парчета, които са способни да ви отвеят главите. Абсолютните хитове на албума са мощни, здрави и мелодични. Този път се отличават с по-голяма доза обработка, която на моменти напомня електронна работа, и дори е твърде вероятно да са резултат от работа със семпли. И нататък нещата се развиват според типичният за сцената спад: всяко следващо парче е готино, но дотам. От една страна, това е чудесно, защото най-ценното е събрано в началото и не се губи време в дирене на хитовете. От друга, това прави плейлиста нататък максимум приятен. Това няма да рече, че песните са слаби. Напротив, в някои от тях има готини и оригинални за жанра идеи, които са добре сложени и композирани. Но тези сегменти са малък процент от общото, което основно е съчетание на „очакваното” и „типичното”. Трудно е да се каже с абсолютна сигурност, но сякаш това е най-лекият труд на бандата досега. Макар рокът и метълът да са живи тук, те не са основна цел. Но и така, колекцията от страхотни рифове и запомнящи се мелодии е качествена, при все че не е стопроцентово оригинална – набор от тях сте ги чували и в чужди издания, дори извън тежката категория.

Трудно е да се композира музика около дадена идея. Едва ли именно това е затруднило Shinedown, но по-скоро неволно ги е рамкирало в дадено звучене, тематика и под-стил, които на моменти са ги възпирали там, където могат повече. И не че това е нещо нетипично – просто този път имат извинение за по-слабата част от траклиста. Но най-същественото е налице: яки хитове, много ударност и останалото е чуто, но стабилно.

Shinedown се опитват да излязат от своята зона на комфорта с “Attention! Attention!”. Макар че на моменти звучи изтъркано, той цялостно е може би най-богатият им на звук и идеи албум. Това вероятно е естествената прогресия на работата им, която винаги е имала кинематографичен привкус, а този път той просто е изкаран на преден план. И именно това е позитив на цялостното издание, който затвърждава препоръката. Дори останалото да не ви хареса, в началото има набор от парчета, заради които си струва да изгубите някоя и друга минута.

« Обратно
Коментари   Коментирай!