Интервюта
RAPPEL RACK BG
Автор: Brave New World
12 Юни, 2003

На осми юни в Пловдив се откри "Бирен фестивал" в рамките на който бе предвидено да се проведе рок-фест. На девети юни хедлайнери бяха Rappel Rack. На площада имаше много хора, част от които вече бяха слушали групата, а останалите разбраха че петимата не са случайни музиканти след края на второто парче. След концерта, който продължи 90 минути при предвиден един час, групата се съгласи да даде интервю. Те казаха някои доста интерсени неща за положението на рока в България.

По концерти свирите предимно кавъри на западни групи. Имате ли авторски парчета?

Георги: Свирим кавъри, защото пазарът го изисква. На всяка сцена където свириш искат да изпълняваш песни на западни групи. Ива: Авторски песни имаме за един албум и всичките са в различен стил, затова не можем да кажем какъв точно е стилът ни.

На девети юни направихте хубав концерт. Раздавахте се доста. Кое е най-хубавото нещо когато свириш на сцена?

Георги: Най-хубавото е когато усетиш, че публиката се радва от сърце.Тогава се чувстваш сигурен в това , което правиш. Димо: Много е приятно да видиш как много хора пред теб се радват от все сърце на това , което им предлагаш. Ива: При това положението раздаването е още по-пълно. Тодор: Ние си имаме контингент от фенове, които са винаги по наши концерти на открити сцени и по клубове. Чрез нас или чрез интернет страницата ни разбират къде свирим.

При изявите на живо често стават гафове. Разкажете за някои ваши случаи на технически проблеми.

Георги: Ето сега най-пресния случаи беше на концерта на бирфеста когато кабела на електронните барабани на Саркис прекъсна за около 10 сек. Ива: Миналата година си спомням как на Димо му падна кабела на микрофона,той обаче елегантно се наведе да си го вземе ,а ние отзад припявахме през това време .Често по време на сола се късат струни.Тогава обикновено клавира завършва солото .

Свирили ли сте някога на плейбек?

Тодор: Не ,никога .Един уважаващ себе си музикант трябва да си изпълнява песните на живо .За мен другото е неуважение към публиката. Георги: В момента плейбека е масово разпространен сред поп и поп-фолк звездите. Рок парчетата обаче на плайбек не стават. Ние никога не бихме свирили на плейбек - това е неуважение към публиката. В България, когато звучиш добре винаги си мислят, че изпълнението е на плайбек. Ива: В тази връзка четиримата от групата (без Димо) свирим евъргрийни по ресторанти и там също си свирим нещата на живо . Дори често са се чудили защо свирим live.

Скъпа ли е техническата поддръжка на една група?

Георги: Ако искаш да си на световно ниво трябват страшно много пари .Само един класически модел барабани TAMA струва около 26 000 лева, китарно оборудване струва около 10 000 долара ,а добър микрофон струва около 1000 долара , а в една група трябват поне 5 -6 само вокални. А озвучаването на барабаните струва още толкова. Ива: Oсвен това само на китариста му трябват нови струни всяка седмица. Димо: Обичаме да се шегуваме, че музиката си е скъп спорт.

Обаче в България от рок музика не се печели? Откъде намирате средства да поддържате групата?

Георги: Всички сме работили и друга работа, а сега свирим четиримата, без Димо, евъргрийни по ресторанти. Oсвен това свирим по частни партита. Димo работи - занимава с компютри. Димо: Каквото припечелим инвестираме в групата.

Какво смятате за новите "звезди" на българската музика? Поп, поп-фолк, рап. За Азис например на бирфеста беше препълнено въпреки че не прави особено интелигентна музика.

Георги: Музиката се прави за хората. Щом има толкова хора, които са дошли да го слушат значи музиката им харесва. Мина времето когато някой можеше да каже на хората какво да слушат и какво - не. Димо: Изпълнители като Азис са абсурдни и елементарни, но същността е там, че мисленето на хората е такова - елементарно (поне за по-голямата част от тях), затова такава музика се продава и изпълнителите и вървят напред. Тодор: Относно рапа - той звучи някак неестествено и абсурдно. За естрадната музика - тя също - опитват се да копират хитовете ,които вървят по MTV, но нещо там не се получава. В последно време нещата се развиха в положителна насока и откъм рок музика - Б.Т.Р , Ахат сега преиздадоха старите си парчета. Димо: Рокът остана по назад в смисъл че хората не дават пари за рок музика. Ива: Хората имат нагласа за рок, но явно нямат пари. В един момент когато им представиш рок музика на безплатна сцена има много публика. Това показва че хората имат нагласа, но когато входа в един клуб е 3 лева голяма част от хората нямат пари. От друга страна обаче е странно как се дават по 5 лева вход за дискотеки или пък 10 лева да гледат Лили Иванова. Явно рок феновете имат доста ограничени средства.

Какъв ви е шанса да издадете албум при стеснения пазар за музика в България?

Георги: В България едва ли. Една компания ни беше харесала, но искаше да и предоставим готов продукт - албума и видеоклипа. Компаниите искат да печелят без да влагат средства в продуктите, които издават.

Какво ще кажете за българската black/death metal сцена? Тя,макар и underground ,има най-много прояви пред публика.

Георги: Не съм почитател на този вид музика, но има доста добри музиканти, в които има много хляб. Мисля, че ще имат успех, но някой трябва да им подаде ръка. В България има много таланти, които за съжаление се похабяват.

Какво ви е мнението за тазгодишния бирфест като организация, време на провеждане? Не бяха ли недомислие датите на провеждане - съвпаднаха с концертите на Whitesnake и Antrax в България?

Тодор: Тук трябва да се обърне внимание че бирфеста бе предвиден и планиран отдавна, докато за концертите, които съвпаднаха с него се разбра много скоро. Бирфеста и концерта на Whitesnake в София на една дата е просто лошо съвпадение на нещата.

Каква е организацията на рок-фестивалите и концертите в региона и има ли въобще някаква организация?

Димо: Няма координация. Няма място къде да се обявявя къде ще има концерти или фестивали и какви групи (стилово) да участват. Ние трябва да се свързваме с хората, които организират тези участия - и в някои случаи научаваме късно за това. Ива: За клубовете е много странно, че за да отидем да свирим някъде трябва да дадем пари за наем на техниката, които трябва да избием след това от входа, без да има каквато и да е реклама. Просто групите си плащат за да свирят в клубовете. Абсурдно !!!!! Тодор: За рекламата трябва да благодарим на Велин Станев (радио "TNN"). В своето радио предаване "Велин Рок Блок" , пуска материал на пловдивските групи, които успеят да запишат нещо - намират там трибуна.

Има ли рок клуб в Пловдив?

Тодор: Вече не...Всъщност, то никога не е и имало. В това отношение София и по черноморието са на светлинни години напред. Политиката на собствениците е съвсем неправилна. Димо: Собствениците трябва да вложат много пари, които да се възтановят напред във времето. Те искат с малко пари да изкарат бърза печалба. Така не може нищо да стане. Тодор: Много неща са, и все свързани с пари - оборудване, озвучаване, а и квалифициран персонал, който да се грижи за тази техника, рекламата е от изключително значение.

Може ли В България да се появи група, която да придобие известността на Iron Maiden, Iced Earth и Metallica например?

Тодор: Има групи със страхотни идеи за авторска музика, но ситуацията е такава, че това е невъзможно. Трябва някой да вложи много пари за записи и реклама. А и освен това колко хора ще дадат 12 ,13 или 15 лева за диск на българска група. Ако взимах 2500 лева заплата спокойно ще давам по 20-30 пък и повече пари за оригинални дискове и на западни групи. Но при сегашната ситуация по-евтино излиза да ги намериш на .мр3 формат..

Какво смятате за новото развитие на метъла - появата на нови стилове, възраждане на класическите групи?

Тодор: Има видимо надигане на neo метъла, който не е класическият хеви метъл, но има много фенове, старите групи издадоха през последните години много здрави албуми. Димо: Освен това се появиха нови Heavy metal банди Edguy, Hammerfall и още много други, които правят много стабилни албуми и звучат много добре. Определено хеви музиката се възражда.

На коя група бихте искали да ви поканят да сте подгряващи?

Георги: На Metallica, защото още като тийнейджъри сме ги имитирали във всяко едно отношение: oблекло, поведение, прически.

А сега за край да кажете нещо на младите групи, които сега тръгват по вашия път.

Георги: Да продължават да се борят чрез авторската музика, да държат на своето звучене, да не се надуват, защото с новите възможности , които имат (ние можехме само да мечтаем за хубава китара и кубе Marschall навремето ) и с таланта си, могат да вървят напред и дано не минат през пътя през който минахме ние. Ива: Да държат на своето и в крайна сметка да правят каквото трябва а пък да става каквото ще. Важното е да правиш удоволствие на себе си . Димо: Аз ще завърша с нещо, което Ronnie James Dio беше казал навремето: Long Live Rock'N' Roll!

« Обратно
Коментари   Коментирай!