Ревюта
Група: Brothers of Metal
Албум: Prophecy of Ragnarök
Автор: Warrior Of Ice
Ноември, 2018

Както великият Стравински някога бе отбелязал, добрият композитор не имитира, а направо краде. Разбира се, не на всекиго е дадено да бъде новатор и невинаги е нужно да преоткриваш пословичното колело, за да си креативен. Младите шведи Brothers of Metal се придържат стриктно към тази максима в дебютния си запис “Prophecy of Ragnarök”, а фактът, че преди 15 години Grave Digger и Wizard издадоха концептуални албум в сходен стил и на досущ същата тематика, за тях е повече повод за гордост, отколкото за притеснение.

Осмината викинги от Фалун забиват епичен хеви/пауър метъл, вдъхновен от вече споменатите немски класици, наред със съгражданите им Sabaton, ранните Freedom Call и вечните Manowar. “Prophecy of Ragnarök” е изграден от кратки, съсредоточени композиции, които не изненадват с чудеса от тежест, скорост, или техника, но пък са пълни със запомнящи се мелодии и припеви. Липсват каквито и да е инструментални изхвърляния – една от традиционните слабости на жанра – като основният акцент пада върху ударното и грабващо звучене.

Нордическата митология е предъвквана безчет пъти от представители на почти всички метъл жанрове и Brothers of Metal не правят различен прочит. При все това, старите предания се вписват забележително добре в музикалната им фраза, гарнирани с много нужна доза хумор. Албумът предлага значително композиционно разнообразие: убийствени химни като “Death of the God of Light”, “Defenders Of Valhalla” и “Yggdrasil” се редуват с по-твърдите “Son Of Odin” и “Tyr”, а дори имаме и сполучлив опит за пауър балада с “Freya”. Едно от най-силните оръжия на състава е контрастът между гърлените ревове на Joakim Lindbäck Eriksson и красивия чист глас на Ylva Eriksson, който се движи предимно в алтовия регистър, но на моменти се извисява над инструменталната постройка и задава емоционалната линия на дадена песен. Уместно вмъкнатите клавирни подплънки и фолклорна орнаментика приятно напомнят на Alestorm, а героичните хорови партии дооформят стила на бандата. Всички тези елементи са съчетани с впечатляваща за дебютанти увереност и обиграност, което неизменно те кара да се питаш как осмината биха звучали в следващото си издание.

Без да се възприемат твърде на сериозно, Brothers of Metal поднасят един от най-заразителните пауър метъл албуми в последно време. Макар влиянията им да са очевидни, има нещо толкова непосредствено и искрено в това, което правят, че е трудно да останеш недокоснат от огнената им енергия. А това често е по-ценно от една бездушна оригиналност.

« Обратно
Коментари   Коментирай!