Интервюта
RHAPSODY - Alex Staropoli
Автор: rhapsody.online.bg
01 Май, 2003

Колко време вече свириш на кийборд?

Започнах да свиря на пиано когато бях много малък. Бях на девет. Свирих 3-4 години и след това го оставих за малко. Когато станах на 18, реших да започна да свиря отново и след няколко години се запознах с Лука (Турили). Мога да кажа, че вече 12 години свиря на кийборд. Не е важно колко време, важното е какво си научил.

Кога започна да свириш на кийбордс, от началото ли искаше да свириш в метъл група или просто започна с класика?

Когато започнах, просто исках да свиря на пиано. Не съм предполагал, че ще участвам в метъл група. Това което знам е, че бях фен на класическата музика. На 18 започнах да слушам хеви метъл, рок и поп. Всякакъв вид музика освен класическата. И тогава бях привлечен към хеви метъла. Не знам защо, наистина много ми хареса. Трябва да отбележа че наистина много харесвам саундтраковете на много филми. Това е любовта ми сега. Харесвам всички видове музика, но саундтраковете са за мен нещо много интересно.

Предполагам, че саундтракове като тези на Конан и Шотландския Боец са в списъка ти?

Да, на много горни позиции (смее се). Обичам тези композиции, защото ме побъркват. Има много инструменти, свирещи едновременно във всички честоти и обхвати… Харесвам големите мелодии, големи теми и силен марш, като в Конан, както ви казах. Харесвам Гладиатор, Смело Сърце...

Чудех се свириш ли на друго освен кийборд?

Не. Това, което правя е да свиря на кийборд и да аранжирам музиката на Rhapsody. Това отнема доста време.

Обзалагам се, че е така! Ще ни разкажеш ли как се запознахте с Лука Турили и за създаването на групата?

Както ви казах преди, беше преди повече от 10 години. Беше в период в който слушахме много хеви метъл от 80-те - Helloween и Crimson Glory. Тогава съчетахме тези влияния с любовта ни към класическа музика. С Лука се срещнахме случайно. Говорихме си за всичко, но когато заговорихме за музика открихме, че сме двама музиканти без група и решихме да направим.

Лука има соло кариера, а вашият вокалист пее за Vision Divine. Обмислял ли си някога самостоятелна кариера?

Да. Мислил съм по въпроса вече 2-3 години. Скоро в края на 2001 ще запишем двата соло албума - моят първи и вторият на Лука.

Музиката от соло проекта ти драстично различна ли ще бъде от тази в Rhapsody?

Драстично - мисля че не, за момента не. Искам да направя нещо различно в мой стил. И това зависи, защото идеите ми са различни всеки ден. Все още имам време да реша какво да правя. Но главно ми се иска да използвам истински инструменти в този албум.

Когато свирите на живо трябва да се справяш сам със всички части на оркестъра, та колко от тях успяваш да изпълниш на живо и колко са семплирани?

Ние смятаме, че Rhapsody не е обикновена хеви метъл група. Така че не може да излезем на сцената и да импровизираме. Но на нас ни харесва, защото искаме да предложим на публиката хубав саунд. Така че решихме да сложим семплъри на сцената за всички части от песните, които не са лесни - като големите хорове, струнните оркестри, и др. които не можем да имаме на сцена… Така че свирим с клик (става въпрос за клик трак - устройство използвано, за да може групата да остане в крак) и трябва да спазваме този клик. С Лука планираме за следващото турне да използваме повече хора на живо. Искаме да предложим нещо наистина театрално и се надявам да стане колкото се може по-скоро.

Правите ли планове да вземете на турне с вас хор или повече музиканти за да свирят частите на оркестъра на живо?

Да, това ще е възможно, но след четвъртият албум. След него със сигурност ще направим голямо турне. Искаме да пресъздадем сагата, така че ще свирим песни от четирите албума на Rhapsody. Искаме да свирим 2 часа и да направим страхотно шоу с театрални елементи и хор. Ще бъде наистина атрактивно, като пиеса…

Мислил ли си за следващият албум, по скоро за исторята сега, когато сагата Emerald Sword приключи?

Да, Лука в момента обмисля, защото приключихме четвъртия албум и ще го запишем през април. В момента той мисли за друга история, но не мисля, че ще е много различна от тази, ще видим като му дойде времето. Както и да е, ние харесваме фентъзи филми, истории. Музиката на Rhapsody винаги се върти около фентъзито, така че ще започнем друга сага в този стил.

Какви други групи или музика слушате и как са повляли те на музиката която пишеш за Rhapsody?

Да кажем, че в минало е било така. Наиситна ни харесват групи като немските Blind Guardian и Helloween, със сигурност и Manowar. Наистина обичаме музиката на Manowar, след това на Yngwie Malmsteen, защото той е прекрасен музикант и след толкова години сме прихванали малко от него. Следват много класици, много композитори на саундтракове. Има много хора които могат да ни повлияят.

“Dawn of Victory” се оказа, по мое мнение вашият най-агресивен/тежко звучащ албум. Нарочно ли беше това или просто сагата навлезе в мрачен период и просто музиката някак се свърза с това?

Да, и двете, защото след “Symphony of Enchanted Lands” си помислихме: “да, албумът наистина е страхотен, но китарите не са достатъчно тежки”… Така че решихме да направим нещо по агресивно. Това плюс факта че на живо използвахме втори китарист допринесе за решението да променим малко звученето в по-агресивна насока, но да запазим оркестралните елементи. Трябва да знаете че сега този четвърти албум, който идва, по мое мнение ще бъде най-доброто от Rhapsody досега. Той ще сложи край на сагата и подготвяме нещо като смесица между “Symphony of Enchanted Lands” и “Dawn of Victory”. Така че ще бъде нещо наистина яко.

Колко от него е готов или вече е завършен?

Всичко е написано и в момента аранжирам. Почти всички песни са готови. Ще направим демо както обикновено и след това започваме.

Относно “Dawn of Victory” - Не съм чел никакви отрицателни коментари... всички ли реакции бяха положителни?

Да, абсолютно. За 4 месеца продадохме над 150,000 копия. Хората са щастливи и харесват албума, защото от Rhapsody се очакваше по-тежък и агресивен саунд. Срещнахме се с много хора, особено в Германия, понеже бяхме на рекламно пътуване. Германия е фантастична страна - правихме много интервюта, имаше много музикални магазини… В Германия музиката ни се приема най-добре.

Вървят ли продажбите в Северна Америка?

Важното е, че нещо се променя сега. Относно първите два албума не съм правил интервю с никой в САЩ. Имаме продадени околко 7000 копия, което не е много, но съм сигурен че скоро това ще се промени.

Лично мое желание е някой ден да направите турне в Северна Америка, ще се радвам да ви видя.

Да, наистина го очаквам с нетърпение. Свирихме навсякъде из Европа и скоро отиваме в Южна Америка имайки в предвид колко време ни чакаха там… Но САЩ е нещо като мечта за нас в момента. Голям пазар, чудесна възможност да се запознем с нови хора. Бях във Флорида през ноември и се срещнах с много хора запознати с музиката на Rhapsody. Беше странно за мен и не го бях очаквал.

Имам въпрос относно имиджа на групата. Мислиш ли, че Rhapsody има имидж и важен ли е имиджът, който вие рисувате?

Мисля, че да. Всичко в Rhapsody, да кажем че е планирано, но уважавайки вкусовете на мен и Лука, защото сме водачите на групата. Така че нищо не се прави просто защото така е модерно… абсолютно не. Това, което правим е това, което чувстваме. Мисля че това е много важно, не само въпрос на вкус, да имаш добър имидж винаги е добре.

Как се чувствате сега, когато се появиха нови групи от преди 1-2 години, които обединяват симфонични елементи и фентъзи истории както вас. Някои от тях сякаш следват това, което вие започнахте.

Да, има много групи в това положение. Не ми се вярваше, но след “Symphony of Enchanted Lands” много групи заговориха за Rhapsody и изказваха благодарност на Rhapsody защото дрън дрън дрън... Мисля, че сега има много групи, особено италиански и немски, които харесват мечовете и фентъзи историите съчетани с класически инструменти. Така е, да, предполагам че сме създали нов стил. Понякога не е лесно да се свири този стил, защото винаги ни се иска да предложим нещо пълно с инструментали и емоции. Но не е лесно да се наемат всички музиканти и специални гости. Тези неща струват много пари.

Значи трябва да плащате и на всичките си специални гости?

Да, хоровете и струнните инструменти - всичко е под наем. Винаги е скъпо, но за добър резултат трябва да се плати добре.

Предполагам, че имате аранжирани наготово техните части (за хоровете и струнните музиканти и т.н.) така че когато се появят просто им казвате "ще свирите това"?

Не. Познаваме наистина добри музиканти благодарение на продуцента ни и те наистина са готови да направят каквото пожелаем.

Това е всичко от мен. Имаш ли някакви коментари или друга информация, която би искал да кажеш на читателите ни?

Да! Имам малко новини. Първо искам да кажа, че с нетърпение очаквам да свирим в САЩ, а второто е че с Лука лично подготвяме офицялна страница на Rhapsody. Приготвяме и друга изненада - няколко свитъка от музиката на Rhapsody за всички музиканти, които биха искали да свирят нашата музика. Тогава след четвъртият албум подготвяме книга, в която Лука ще пише всичко за Rhapsody, за философията ни на живот и музиката... нещо наистина интересно - всичко за групата. И подготвяме специално издание, съдържащо книгата с няколко песни, които скоро ще композираме. Ще бъде кратка симфония, свирена по време на опери и в края на сагата. Това ще бъде някаде между четвъртият и петият албум. Но най-важното е, че наистина много искаме да дойдем да свирим при вас.

Да, обезателно. ТРЯБВА да видя Rhapsody, преди да умра.

(смее се ) За бога, да... разбира се.

Е, късмет при записването на следващият албум!

Да, много много скоро, да. Ще направим няколко фестивала в Европа и вероятно през август ще сме е Южна Америка, след това ще е страхотно да дойдем в Щатите.

« Обратно
Коментари   Коментирай!