Ревюта
Група: Bendida
Албум: First of the Heroes
Автор: Warrior Of Ice
Март, 2020

Нужно е много специфично съчетание на самоувереност, талант и мазохизъм, за да твориш в толкова изискващ, еклектичен и същевременно пренаселен жанр като симфоничния пауър метъл. Може би затова у нас въпросният преобладаващо е пренебрегван в полза на по-екстремни и – нека бъдем честни – по-лесни за възпроизвеждане направления на тежката музика. В този контекст прави чест на групи като Bendida усилието им да свирят с амбиция и размах, съпоставими с тези на големите имена в световната сцена.

Новият студиен опус на бандата, “First of the Heroes”, бележи значително развитие спрямо дебютния “Goddess of the Moon” в почти всеки аспект – от продукцията и смесването през индивидуалните музикантски изпълнения та чак до графичното оформление. Композирането тук е по-смело и мащабно, с по-хомогенна спойка между отделните елементи и вдъхновения, чести смени в ритъма и темпото, дори изграждане на редица парчета по прогресив образец. Специално внимание заслужава китарната работа на Вини Атанасов – технична, емоционална и белязана от онази необяснима магия, превърнала Luca Turilli в законодателя, който е днес. Класическият подход към музицирането издига албума далеч над това, което сме свикнали да смятаме за средно ниво на метъла в България, а умело вплетените фолклорни влияния доизграждат характера му.

Колкото и да е парадоксално, най-голямото достойнство на записа – неговата динамика и разнообразието от изразни средства – е и най-голямата му слабост. Докато някои от аранжиментите са целенасочени и добре премерени, други са излишно претрупани и оставят слушателя в очакване на кулминация, която така и не настъпва. Тъкмо запомнящите се, прилепчиви мелодии в крайна сметка са това, което те кара да слушаш един албум отново и отново, а в случая те сякаш губят битката със сложните, многопластови конструкции. От друга страна, вокалистката Кремена Николова, при все неоспоримите си диапазон и певческа техника, невинаги успява да вложи в партиите си нужната изразителност, за да ги изведе до онова ниво, което биха могли да имат.

“First of the Heroes” едва ли ще превърне Bendida в новите Therion или Rhapsody, но е очевидно огромното количество труд, искреност и професионализъм, вложени в него. Макар да има какво още да се желае от албума, той определено е стъпка в правилната посока и дава надежда за бъдещето на родния симфо/пауър метъл.

« Обратно
Коментари   Коментирай!