Ревюта
Група: Master Boot Record
Албум: Floppy Disk Overdrive
Автор: Стако
Март, 2020

Master Boot Record не са спрели дори за миг да възпяват ерата на синтезирания хеви метъл. Уникалната смеска от барокови композиции, ръмжащи китари и реещи се chiptune клавири, която италианците предлагат, сякаш вече е тяхна запазена марка. А името им безпроблемно се асоциира с качествени, чести издания.

Издания, чиито траклистове са пълни с процеси, файлови формати и стойности, които е по-вероятно да срещнем в CMD панел, отколкото в описанието на нечие изкуство. Но това са методите, с които дуетът продължава да издига безличието в култ. А това никак не е случайно – понякога провокацията трябва да бъде многослойна. Точно както във “Floppy Disk Overdrive ”.

Тазгодишното издание на MBR е несъмнено от най-силните им, макар отново да е изпъстрено единствено от инструментали. Още от самото начало ни посреща познатият стил, който звучи все така оригинално. Бързо след това се усещат леки вметки и промени, които не спират да радват слуха. Този труд е сякаш по-повлиян от музиката на стари, класически видео игри. Това винаги е било фактор, но не и до такава степен. Ако в миналото са издавали кавъри и са промъквали някоя и друга препратка в определени парчета, то тук този поклон е единствено осезаем. И доколкото старите видео-игрови мелодии от 80-те и 90-те разчитаха на кратки мотиви, които се повтарят, то във “Floppy Disk Overdrive” тази концепция се изтрива. Албумът е несъмнено най-прогресивната точка, до която барокът се е простирал. Жестоки трашърски пориви и красиви баладични прояви се редят сякаш безконфликтно. А изпълнението е без забележка, като този път са включени дори няколко хитри примеса в пост-продукцията. Самите композиции тук доказват завидно познание на музикалната теория от класическата епоха, като най-силно впечатление прави демонстрираното владение на темпото.

Докато има жажда за качествена музика, независимата сцена ще продължава да се радва на проекти като този, които доказват, че все още е възможно да направиш нещо с алтернативна стойност; че е възможно да се предаде мисъл, макар и без думи. Модерната ера даде силата в ръцете на MBR. Оставете се в ръцете им и те ще ви изнесат един мастърклас по дигитализация.

Музиката във “Floppy Disk Overdrive” е красива, дива и добре сложена. И именно това е парадигмата, с която Master Boot Record оправдават наименованията на своите произведения. Реещите се, силни барокови прогресии безконфликтно флиртуват с безпощадните баси, а резултатът може да бъде само един:

               C:\mbr>start fdo.exe

                                Playing…

Поклон пред ерата на синтезирания хеви метъл!

« Обратно
Коментари   Коментирай!