Ревюта
Група: Evoking Winds
Албум: Towards Homestead
Автор: Alice
Август, 2021

Говорейки за нови фолк метъл албуми и за някои от по-екзотичните и традиционно звучащи банди, е важно да споменем едно свежо попълнение от тазгодишния списък с артисти с нови албуми – Evoking Winds. Това е една от формациите, които вече започват да се открояват заради забележителните си умения в смесването на стилове и умелата презентация на атмосферичния и фолк метъл, комбинирани с фентъзи и фолклорни елементи. Момчетата от Беларус гордо показват оригинална и традиционна музика от Източна Европа, в която намират място и родните им приказки и легенди. С малко над десет години история, групата е създадена в Беларус през 2008-ма от музикантите и добри приятели Artyom Prishchepov и Ivan Sereda. По-късно се присъединяват още хора: Yaroslav Korotkin на вокали и бас, Sergey Shulzhenko на клавир и оркестрации, Dmitry Sarychau на китари и Alexander Cherepanov като главен вокалист. Наскоро се включва и James Knoerl на барабаните, отговарящ за компютърната обработка. Всички членове на състава живеят на противоположни краища на света, но въпреки това успяват да обединят креативните си сили онлайн и да правят музика заедно, докато поддържат духа на Evoking Winds жив, дори след толкова години от разстояние. Тази година бандата решава да презапише по-ранните си издания и да ги пусне безплатно в дигиталния свят.

Новият албум на Evoking Winds всъщност е издаден на диск през 2008-ма, но вече е презаписан и пуснат онлайн от тази година, като съвсем различна и по-добра версия на оригиналната. Той носи името “Towards Homestead”, с официална дата на издаване 10-и август. Съдържа 10 парчета с обща дължина от 30 минути. Почти всички песни са вдъхновени от източноевропейския фолклор от Беларус, но втората е посветена на Русия, а деветата на Украйна. Основната тема тук е начинът, по който хората възприемат живота и смъртта, както и любовта и загубата през вековете – музикално описан по много прост, но докосващ начин, както самите те казват.

“Towards Homestead” е много по-меланхоличен и “сериозен” труд от очакваното, поне като за фолк метъл албум. Казано в най-добрия смисъл. Това си личи от самото начало и откриващия инструментал “By the River She Cried” – красива и тъжна китарна мелодия, която вдъхва почти готическо настроение с много дълбочина. Колкото и деликатно и нежно да звучи първото парче, нещата бързо потеглят във фолк метъл посоката с втората песен “Oh Black Raven, Leave Me Be”, която включва и доста тежки блек метъл вокали. Третата, “In the Woods, on Yellow Sand”, продължава с дори още по-тежки вокални партии – в началото клонящи повече към дет метълa, а после към блек метъл мотивите. Страхотните рифове и китарни хармонии допълват целия тягостен пейзаж. Следващият кратък инструментал “Yurja” започва по-жизнерадостно и въвежда още повече фолклорни нюанси, последван от “Rye by Mountainside”, където фолк метълът се среща с блек и атмосферичния метъл. Следва “There by the Adamant Sea” – още по-бърз и енергичен трак, който обръща повече внимание на впечатляващите вокални умения на групата. “Why You, River” и “In Our Yard” са примери за по-емоционалните части на записа, които са толкова въздействащи, че сякаш могат да раздерат сърцето и душата на слушателя. Интересните народни мотиви, заедно с класическите метъл елементи създават магична бленда от звуци и жанрове. След още два невероятни инструментала, хипнотизиращата “Arrow's Burial” връща обратно агресията и меланхоличните мелодии. “Grateful Night” е последното парче от пъзела, което пасва повече от перфектно с мрачните си финални щрихи.

Без дори да можем да чуем оригиналната версия на “Towards Homestead”, можем да сме повече от сигурни, че новата версия на албума звучи много по-технически и инструментално обогатена, усъвършенствана и подобрена. Evoking Winds изглежда са в разгара на вдъхновението си и тазгодишното им издание дава обещания за още по-голямо издигане на кариерата им в бъдеще.

« Обратно
Коментари   Коментирай!