Статии
Най-добрите албуми за 2022-ра година според Metal World
Автор: Metal World
14 Декември, 2022

2022-ра беше още една несигурна за човечеството година, в която излязохме като победители след битката с пандемията, но се върнахме една стъпка назад от прогреса, в страх от война и финансова несигурност. Кралицата ни напусна, Световното първенство в Катар шокира всички с футболни обрати, Илън Мъск обърна Интернет с главата надолу, а Джордж Р. Р. Мартин отново не написа шестата книга от “Песен за огън и лед”. Драматичните събития бяха много, но нека се фокусираме върху най-хубавите неща, които изминалите месеци донесоха. Тази година беше невероятно успешна за дет метъла, който преживя нещо като своеобразен ренесанс, заедно с няколко други екстремни жанра. Това ще видите и от класацията на Metal World, в която за първи път в историята преобладават по-тежките издания, разнообразени тук-там с малко прогресив и хеви метъл. Екипът на Metal World представя 25 причини, заради които да си отворите една бира и да се върнете с усмивка към 2022-ра. Ето ги и тях!

 

 

 

25. Remina – Strata

Две години след изключителния си дебют с Light Field Reverie, Heike Langhans и Mike Lamb се завърнаха с нов проект, но с преобладаващо непроменена стилистика. Remina продължава да лъкатуши по тънката граница между призрачен ембиънт и меланхоличен дуум метъл, рисувайки тайнствени космически панорами, които едновременно интригуват и успокояват слушателя. Докато се опитваш да разгадаеш смисъла зад текстовете на Heike на фона на хомогенния китарно-клавирен синтез, въображението ти не спира да работи. Лесно е да се изгубиш в атмосферата на “Strata”.

Чуй: The Endless City

Warrior Of Ice

 

24. Panzerfaust – The Suns of Perdition - Chapter III: The Astral Drain

Епохалната трета част видя бял свят. Въпреки че се позиционира като може би най-компромисния елемент от трилогията, “The Astral Drain” заслужава необходимото внимание. Безспирно пътуване из сумрачни празни поля, объркани спомени и абсолютно несигурно утре – това представлява албумът. Цялостното творчество на Panzerfaust е в съзвучие с най-изявените европейски банди в съвременния блек метъл. Групата успява да открие още неизследвани за екстремната музика територии. Вокалите сякаш са ехо на нещо мъчително в миналото. Музикантската работа също е безупречна. Връхлитат те страшно много звуци, на пръв поглед хаотични и разпилени, докато не осъзнаеш, че всъщност всичко следва свой собствен кодекс.

Чуй: Tabula Rasa

Светомир Костов

 

23. Final Light – Final Light

Johannes Persson от Cult of Luna и James Kent, по-известен като Perturbator, се събират в съвместния проект Final Light, за да издадат един от най-мрачните и тежки албуми, които метъл обществото е чувало в последно време. Смесицата от пост метъл, електронна музика и даркуейв се оказва перфектната комбинация за дуото. Смазващо брутален, безкомпромисен и откровено зловещ, едноименният им дебют не изисква много време, за да те убеди в потенциала си. Сега остава само да се надяваме това да не е и единственото издание на проекта, каквато е и първоначалната идея на Johannes и James – метълът определено се нуждае от по-голяма доза Final Light.

Чуй: Final Light

Alice

 

22. I Prevail – True Power

Преди има-няма десет години I Prevail взривиха света на метъла с кавър на Taylor Swift. Сингълът “Blank Space” бе сертифициран като платинен и… останалото е история. Тези уводни думи искат да кажат само едно – момчетата от Мичиган не се страхуват да експериментират и макар на моменти мненията за творчеството им да са противоречиви, преобладаващите позитиви са налице. “True Power” е албум, в който има от всичко в големи количества – много стилове, балансирани безупречно от американците в една стегната хава, зарадвала почитателите им през летните месеци на вече отминаващата 2022-ра година.

Чуй: There's Fear In Letting Go

Лилкоff

 

21. Expectations – Heartless, Shallow and Cruel

“Heartless, Shallow and Cruel” е забележителен албум, както и най-зрялата творба на Expectations. Тя ти позволява да се потопиш и да не излезеш от нея със седмици. Усеща се много близко до слушателя, много премерено, много лично. Тоновете са меки и меланхолични. Често през записа се срещат пънк рифове, предхождани от разложени акорди от най-красивите дебри на мелодичния хардкор. Вокалите правят страхотно впечатление. Има толкова много емоционалност, събрана в пеенето. Албумът на много високо артистично ниво.

Чуй: Bury Me

Светомир Костов

 

20. Fallujah – Empyrean

В последните години Fallujah започват да звучат все по-уверено и да се налагат като група, която трудно може да разочарова почитателите на техничния дет метъл. Това се затвърждава и този път с “Empyrean”, който е един от най-добрите албуми на бандата досега. Цялостното му звучене не е много по-различно от това на предходния “Undying Light”, но е по-изчистено и целеустремено, показващо непрестанното развитие и стремежа към съвършенство на състава. “Empyrean” определено заслужава да му дадеш шанс.

Чуй: Embrace Oblivion

Alice

 

19. Candlemass – Sweet Evil Sun

Малко неща са по-ужасяващи от това някой жанров законодател да се захване с експерименти, особено на късен етап от кариерата си. За щастие, Candlemass винаги са следвали една лесно проследима линия на развитие, благодарение на което и до днес упорито държат лидерска позиция в дуум метъла. “Sweet Evil Sun” не изненадва с нищо, но не е и нужно. Тук Leif Edling и компания предоставят ни повече, ни по-малко от показно по композиторско и инструментално майсторство. Изпипан в най-дребни детайли и радващо традиционен, без да е архаичен, новият опус на шведската институция е дуум метъл събитието на годината.

Чуй: Devil Voodoo

Warrior Of Ice

 

18. Kardashev – Liminal Rite

“Liminal Rite” със сигурност е една от най-големите изненади за тази година, ако не и за последното десетилетие. Рядко се случва група с десетина години опит да направи такъв колосален пробив едва с втория си албум. Според много критици това е запис номер едно на 2022-ра и с него Kardashev печелят овации на световно ниво, представяйки музика от най-висока класа. Емоционално съкрушителен и композиционно изпипан до последния детайл, “Liminal Rite” ще те плени още от първата секунда.

Чуй: Glass Phantoms

Alice

 

17. Amorphis – Halo

С “Halo” Amorphis поглеждат по-скоро към готическото. Албумът е по-обран и сдържан в сравнение с предхождащите го. Това носи особено спокойствие и любопитство през цялото време. Нито един пасаж от него не звучи пресилен и натрапчив, а по-скоро пази дистанция и те чака да се докоснеш до него по своя инициатива. Мястото на групата почти винаги е в годишните класации. Музиката им и до момента вълнува и създава дискусии около себе си. Дори когато мислиш, че са изчерпани, те се появяват с “Halo”. Ролята му сякаш е да балансира фолклорните мелодии от китарите, характерни за групата, с по-епическото звучене на своите предшественици, пълни с оркестрални елементи.

Чуй: Seven Roads Come Together

Светомир Костов

 

16. Megadeth – The Sick, the Dying… and the Dead!

И тази година Megadeth продължават в посоката, поета през 2016-а с “Dystopia”. В “The Sick, the Dying… and the Dead!” групата умело прескача от един период на кариерата си в друг, а понякога и доста успешно ги съчетава. Умишлено траш началото от 80-те получава най-сериозно внимание, но често Dave Mustaine се обръща и към хеви метъл лицето на бандата. Там обаче си личи, че мастърмайндът е по-внимателен. Изглежда несполучливите експерименти от миналото все още го преследват, нищо че егото не му позволява да признае кога е стъпил на криво. Днес Megadeth са в чудесна форма, а когато знаменосецът е силен, сцената е в добри ръце.

Чуй: Life In Hell

WingWriter

 

15. Alestorm – Seventh Rum of a Seventh Rum

Четиринадесет години вече шотландците от Alestorm радват ушите ни с пиратското превъплъщение на особено редкия тип весел метъл. При това без качеството да пада. В тазгодишното им издание пак се открояват редица хитове със силни мелодии и мощни ударни моменти, които няма как да намериш другаде. Съществуват и други фолк групи, съществуват и други състави с весели идеологии, но ни един сред тях не се състои от пирати, способни да превърнат и слушателите си в такива за около три минути и половина. И така вече 14 години. Ако това не е отдаденост, наистина е трудно да се определи по друг начин.

Чуй: Return to Tortuga

 

Стако

 

14. Master Boot Record – Personal Computer

По някои въпроси няма място за мнения, има само факти. Ето един: ако за теб флопи дискетата е само иконка за съхраняване на работата, “катодно-лъчева тръба” звучи като уред за сложни физични експерименти, а 80486 е безсмислена поредица от цифри, значи просто не си имал свястно детство. Хубавото е, че има какво да направиш, за да запълниш поне частично тази празнота – достатъчно е да си пуснеш кой да е запис на Master Boot Record, за предпочитане последния, обединяващ бесни синтезирани рифове с откачени мелодии в неподражаемо 16-битово великолепие. В “Personal Computer” Vittorio D'Amore отново надскача себе си, а еволюцията на микропроцесорите от заглавията на парчетата е удачна алегория за собствения му артистичен прогрес.

Чуй: 80386

Warrior Of Ice

 

13. Meshuggah – Immutable

На първо слушане “Immutable” със сигурност не е нито сензационен, нито животопроменящ албум, но е на същото високо ниво, което сме свикнали да получаваме от Meshuggah. Колкото повече време му отделиш, толкова повече пластове ще откриеш и толкова по-наясно ще си защо е сред най-добрите попадения за годината. Това е най-дългият откъм времетраене запис в дискографията на шведите и поредното доказателство, че и джентът все още стъпва на неизследвани досега територии. Като откриватели и изследователи на жанра, Meshuggah имат още много какво да покажат.

Чуй: Broken Cog

Alice

 

12. Arch Enemy – Deceivers

Изминаха цели пет години от издаването на амбициозния “Will to Power”, който заедно с предшественика си “War Eternal” отбеляза същински ренесанс за Arch Enemy. Alissa White-Gluz несъмнено даде нов живот на мелодет легендите и ги спаси от тоталната разруха, която изглеждаше твърде възможна след напускането на култовата Angela Gossow. “Deceivers” не прави нищо революционно. Парчетата се движат по познатата формула - запомнящи се китарни мелодии, химнови припеви и бунтарски текстове. Едва ли някой ще оспори енергията и вдъхновението, с които Arch Enemy боравят за пореден път. “Deceivers” се нарежда повече от достойно в поредицата от силни издания от шведите.

Чуй: Handshake From Hell

Killer Rose

 

11. Devin Townsend – Lightwork

Devin Townsend е една от малкото фигури, които неуморно продължават да подхранват напредъка на метъл сцената. “Lightwork” може да не е поредната музикална революция, с каквито канадецът се прочу, но за сметка на това с лекота съчетава много от най-ценните му инвенции през десетилетията. Колкото непретенциозен и спонтанен, толкова дълбок и увличащ, това е албум, в чиято компания часовете се изнизват неусетно, а плътната му атмосфера те обгръща в уютна, омиротворяваща прегръдка. Истинска рядкост са творците, способни на толкова изчистено и концентрирано внушение.

Чуй: Call of the Void

Warrior Of Ice

 

10. Ozzy Osbourne – Patient Number 9

Принцът на мрака се завърна за тринадесета солова изява, която е силно вероятно и да остане последна. Няма смисъл да се губи време с това да се чудим защо, но има смисъл да се отговори на въпроса. Защото все още може да го направи, при това придружен от набор свои другари от сцената. И за да покаже как се прави достойно. Без излишни сцени, траур или егоманиакални промени в звученето. Това е завет, който с годините ще става все по-ценен. И ако все още не сме способни да го разберем и оценим напълно, то поне нека си пожелаем и ние да можем на такава преклонна възраст да издадем нещо поне наполовина толкова добро.

Чуй: Evil Shuffle

Стако

 

9. Sabaton – The War to End All Wars

Sabaton е хеви метъл групата, придобила най-голяма популярност в България за последните десет години. Афинитетът на шведите към световната история, и най-вече възпяването на битката при Дойран, успя да им спечели специално място в сърцата на всички родни поддръжници на твърдия саунд. Като доказателство за написаното дотук може да служи последното им посещение в страната ни, а то се състоя на Hills Of Rock в Пловдив през юли тази година – дори легенди като Slipknot не успяха да създадат атмосфера, близка до тази, която Sabaton сътвориха за час и половина в града под тепетата. С нетърпение можем да очакваме следващия им запис, в който Joakim Brodén и компания да изпълнят обещанието си, свързано с песен, посветена на битката за Шипка.

Чуй: The Valley of Death

Лилкоff

 

8. Stratovarius – Survive

“Survive” е вероятно най-добрият албум на Stratovarius от “Elements” насам и дори компромисната продукция не може да му попречи да впечатлява със свежи композиционни решения и силни мелодии. Вярно е, че днес Timo Kotipelto и компания звучат значително по-различно отколкото в златните си албуми от 90-те, но адаптацията към новите традиции на пауър метъл жанра през 21-ви век е повече от успешна. Остава ни да се надяваме следващият опус на скандинавците да не излезе след още седем години.

Чуй: Broken

Killer Rose

 

7. Ghost – Impera

Ghost са доказани хитмейкъри, които знаят точно какво правят. Леките и прихватливи мелодии приканват слушатели от всякакъв бекграунд, докато тематиката никога не напуска мрачните жанрове. С “Impera”, шведите ни представят по-бродуейската си страна, отприщвайки креативността си до рискови висоти. И познайте какво? Наративът остава мрачен, но в друг смисъл. Из изданието откриваме все така свежите препратки към 80-те, но този път по пътя ни чакат и коварни остри завои, които понякога разчитат дори на роботизирани, индустриални ритмики. “Impera” е богата заявка за нова епоха за Ghost, която изисква две-три пълни изслушвания, докато се вкопчи напълно. Но после просто не отпуска захвата.

Чуй: Twenties

Стако

 

6. Machine Head – Of Kingdom and Crown

2022-ра се оказа много добра година за траш метъл феновете по целия свят – Megadeth се завърнаха след шестгодишна суша с най-силното си издание за последните две десетилетия, съвсем наскоро Metallica обявиха наследника на “Hardwired... to Self-Destruct”, а Machine Head записаха поредния си жесток албум. Нечовешко тежките рифове на човека-група Роб Флин, впечатляващите лирики, уникалните акапелни партии, с които можем да характеризираме “Of Kingdom and Crown”, както и цялостната продукция, са на най-високо ниво, което е логична препратка към позитивните отзвуци, които американската четворка получава от август насам.

Чуй: Rotten

Лилкоff

 

5. Behemoth – Opvs Contra Natvram

Да започнем от “слона в стаята” – Behemoth едва ли някога ще повторят внушението на шедьовъра си “The Satanist”. Също както предшественика си, “Opvs Contra Natvram” не се опитва да върви по тези стъпки. Фокусът е по-скоро върху доразвиването на епичната бруталност, която бандата канализира успешно преди сблъсъка на Nergal с бездната. Така актуалният албум на поляците е най-скоростният им от “Evangelion” насам, но разликата е в това, че днес Nergal е много по-добър и разнообразен композитор от преди 13 години. Именно това прави “Opvs Contra Natvram” един от най-добрите екстремни метъл проекти на годината.

Чуй: Versvs Christvs

Killer Rose

 

4. Parkway Drive – Darker Still

Не за първи път Parkway Drive се нареждат високо в годишната класация на Metal World и това не е случайно. Издаването на “Darker Still” според доста фенове на бандата е логична стъпка в развитието им. Други са на мнение, че експериментите в музиката са ненужен елемент от прогреса на даден изпълнител. Едно обаче не може да се отрече – в новия си албум Parkway Drive дават на почитателите си метълкор от най-високо ниво, който хем звучи съвременно, хем те връща в началото на века, когато този жанр се зараждаше. Без съмнение австралийският квинтет изпраща една много ползотворна година в навечерието на двадесетата си годишнина.

Чуй: Glitch

Лилкоff

 

3. Lorna Shore – Pain Remains

Кой да предположи, че тазгодишният лидер в симфоничния метъл ще се окаже деткор банда? Lorna Shone дойдоха, разхвърлиха, разрушиха и създадоха пълен хаос. След това обаче прекроиха анархията в един нов космос, възприятията за който все още са противоречиви и на някои хора им е трудно да свикнат. Но няма да е задълго. И тяхното време ще дойде, така или иначе няма къде да бягат. Необходимо беше да се случи нещо подобно. В лицето на американския квинтет получихме още един новатор, направил крачка към реформа на два жанра, отчаяно нуждаещи се от освежаване. С “Pain Remains” деткорът стана по-достъпен за феновете, а симфоничният метъл – по-екстремен от когато и да било.

Чуй: Sun//Eater

WingWriter

 

2. Evergrey – A Heartless Portrait (The Orphean Testament)

Една година по-късно Сивите отново са на челните места в класацията. “А Heartless Portrait” залага на мрачна визия и така се противопоставя на предшественика си “Escape the Phoenix” (2021). В същото време албумът звучи като типичния, хващащ те за гърлото още на първо слушане, съвременен Evergrey. Както вероятно добре знаеш, тази група не обича да се перчи с високата си техничност, затова пък тя винаги е налице въпреки всичко. В момента, в който се налюбуваш на привидно лесните за схващане мелодии и започнеш да вникваш по-дълбоко в детайлите, ще откриеш многопластова вселена от майсторски съчетани тонове и ритми. Всеки, успял да открие тази страна на Evergrey, им остава завинаги верен.

Чуй: Call Out the Dark

WingWriter

 

1. The Halo Effect Days of the Lost

Дебютният албум на супергрупата The Halo Effect, събрала бивши членове на In Flames (Niclas Engelin, Peter Iwers, Jesper Strömblad и Daniel Svensson) със страхотния Mikael Stanne (сесиен вокалист в “Lunar Strain”), ще задоволи любопитството на всички онези, които често се питат какво щеше да стане с шведската мелодет институция, ако Mikael беше останал постоянен член на бандата и не се беше присъединил към Dark Tranquillity. Освен това, “Days of the Lost” се отдава на носталгия и празнува корените на онова специфично гьотеборгско звучене, което продължава да вдъхновява нови групи десетилетия по-късно. А фактът, че финалният резултат звучи толкова свежо и актуално и днес, говори повече от достатъчно за това колко иновативен е бил жанрът през 90-те години. “Days of the Lost” успява да оправдае всички високи очаквания и да постави основата за дори по-впечатляващ наследник.

Чуй: Days of the Lost

Killer Rose

« Обратно
Коментари   Коментирай!