Ревюта
Група: Alterium
Албум: Of War and Flames
Автор: Warrior Of Ice
Февруари, 2024

Nicoletta Rosellini е една от най-добре пазените тайни на италианската метъл сцена. И докато качествата ѝ на певица и фронтдама са безспорни, за последните десетина години тя така и не случи на също толкова даровити композитори, които да могат да ги оползотворят изцяло. Твърде нишовото алтърнатив/готик звучене на Walk in Darkness ги обрече на перманентен ъндърграунд статут, Kalidia се разпаднаха тъкмо когато бяха напипали правилната посока, а The Erinyes се оказа недотам успешен опит за супергрупа от типа, който Frontiers Music редовно се опитват да сглобят.

Alterium продължават заигравките на Nicoletta в сферата на пауър метъла, а дебютът им “Of War and Flames” си е чиста проба духовен наследник на отличния “The Frozen Throne”. В това няма нищо изненадващо предвид факта, че в създаването му участват и още двама стари познайници от Kalidia: барабанистът Dario Gozzi и китаристът Paolo Campitelli. Стилът тук е почти досущ същият, лирическите теми са същите (малко митология и много от характерните фентъзи нърдовщини на Nicoletta, в частност Warcraft), дори композиционните достижения и недостатъци са същите. Това носи колкото усещане за уют и приемственост, толкова и опасение от липса на развитие.

“Drag Me to Hell” посреща с високо мелодичен и умерено симфоничен изказ, с отчетлив акцент върху вокалите и премерени сола за цвят. Това звучене повече или по-малко се запазва до края на записа, като главните вариации са в скоростта и емоционалната натовареност на парчетата. Композиционната формула е доста семпла и разчита изцяло на запомнящите се мотиви за успеха си. Тя работи превъзходно в хитовите “Siren’s Call” и “Firebringer” и достига апогея си в приповдигнатото настроение на “Crossroads Inn”, но след средата си албумът започва да губи инерция. Баталната “Shadowsong” навреме се опитва да разчупи наложения дотук стереотип, докато “Heroine of the Sea” и “Chasing the Sun”, макар и да не дразнят с нищо конкретно, по-скоро клонят към пълнеж. Имаме приятна, макар и съвсем стандартна пауър балада в лицето на “Crystalline”, а поантата е силен кавър на Sabaton с “Bismarck”, който мотивира да си пуснеш албума отначало.

“Of War and Flames” е труд без особени претенции, който обаче е написан и изпълнен повече от кадърно и оттам нарежда Alterium в горния ешелон на италианския пауър метъл. Не му липсват и трески за дялане – малко повече иновативност и разнообразие биха дошли добре – но записалият го състав демонстрира сериозен потенциал и заслужава да бъде следен.

« Обратно
Коментари   Коментирай!