Ревюта
Група: Grand Magus
Албум: Triumph And Power
Автор: Warrior Of Ice
Януари, 2014

На пръсти се броят съвременните състави, които съумяват да свирят олдскуул метъл, без да звучат отчайващо ретро или дори носталгично. Grand Magus още с ранните си издания се утвърдиха като значим фактор в скандинавската сцена, претворявайки първичната красота на жанра в разпознаваем и силно запомнящ се изказ. Но дори най-успешната артистична формула не може да остане вечно статична, а триото дава всички признаци, че гладува за нови постижения.

Още неприкритите препратки, които откриващият чук “On Hooves Of Gold” прави към класиката “Battle Hymn”, говорят за известна промяна в направлението на шведите. Характерният им дуумаджийски уклон тук е изместен от една сдържана Manowar-ска патетика, която, макар и съвсем нелишена от своя чар, е експлоатирана от достатъчно банди през годините. При все това Janne Christoffersson и съмишлениците му успяват да останат себе си, умело вмествайки новите влияния в утвърденото си звучене. Музиката е чувствително по-енергична и в много епизоди се откроява ясно изразено химново начало – нещо ново за толкова вглъбена в концепцията си група. За първи път Grand Magus поднасят парчета, които не просто не оставят място за скука, но чиито мелодии можеш да припяваш заедно с баталните текстове, белязани от подчертан фентъзи привкус. Независимо дали се занимават със съдбата на Муркоковия император Елрик в “Steel Versus Steel”, вмъкват елементи на социална критика в “Dominator” или ни връщат в далечните викингски времена с “Holmgång”, те се вписват безупречно в атмосферата, родена от сблъсъка между рифовото пиршество и характерния глас на JB. На свой ред инструменталите “Arv” и “Ymer” внасят приятна свежест в албума, разчупвайки металния тътен с щипка нордически фолклор и намигване към култовия “Wolf's Return”.

“Triumph And Power” би могъл да заблуди по-нетърпеливия слушател, че не е от класата на забележителните си предшественици, но е носител на устрем и мощ, с каквито малко творби напоследък могат да се похвалят. Grand Magus отново предлагат първокласен хеви метъл, създаден с модерни средства, но по стария начин. Вдъхновяващ, безапелационен... триумфален.

« Обратно
Коментари   Коментирай!
от Стако
Наистина един страхотен албум, доста дефинитивен за бандата.