Ревюта
Група: Pero Defformero
Албум: Jer to liči na taj način
Автор: Светъл
Март, 2014

Когато се говори за Pero Defformero, е хубаво още отначало да се внесе едно важно уточнение. Тази група не е за всеки. Не би харесала на метъл феновете, които не са склонни да слушат жанрови експерименти. Защото Pero Defformero са точно това.     

Оставяйки настрана пародийния момент, и четиримата от бандата са прекрасни музиканти, вложили емоции и мисъл в деветте парчета, включени в новия им албум. “Jer to liči na taj način” излиза пет години след “Undergrand” и стилово почти не се различава от предшественика си. Може би е малко по-тежък и малко по-кратък - все положителни черти. Всъщност четири от песните в него – “Sedmica na lotu”, “Volim te”, “Cerka diavola” и “Metal sviracu” – се завъртяха като клипове доста преди официалното издаване на записа и определено биха се харесали в пъти повече ако човек изгледа видеата към тях. Особено “Metal sviracu”, която без съмнение е най-тежката песен на Pero Defformero, откакто са в настоящия състав. “Cerka diavola” е бавна и леко мрачна, “Sedmica na lotu” също. Ако не разполагаше с клип, “Volim te” нямаше да се отличава – затова го изгледайте. “Gasterbajter” ще е следващото видео на групата. Песента е добър избор, запомнящият се риф и прекрасните напеви на Goran Biševac я правят хит. В “Goticarka 2” взема участие Žarko Kovačević, вокалист на небезизвестната за феновете на сръбската сцена алтернативна рок група S.A.R.S. (Sveže Amputirana Ruka Satrijanija – сами си го преведете). Другата песен с гост-участие е “Ekstra” – тук се включва Tijana Bogicevic, млада поп певица от Нови Сад – така че стиловата палитра се увеличава с още няколко цвята. “Fejsbuk stana” е посветена на социалната мрежа – тук турбо-фолк елементът сякаш преобладава – като донякъде прилича на “Ferari” и “Silvana” от “Undergrand”. “Teretana svakog dana” е пълна с хубави китарни мелодии и е мястото, където вокалът се развихря. Като цяло той – Goran Biševac – е водеща фигура в Pero Defformero, а и в музиката от Нови Сад, изглежда. Прекрасен артист със силно изразена идентичност.  Относно текстовете – всеки сам трябва да реши дали границата на иронията и сарказма в тях е нарушена, но със сигурност и те правят групата запомняща се.

“Jer to liči na taj način” наистина не би се харесал на всеки, но е задължителен за всички фенове на групата, за всички фенове на жанровите смесици, а защо не и за всички фенове на сръбската музика като цяло. Идейно многопластов, китарно разрушителен и вокално извисяващ, този албум затвърждава статута на Pero Defformero – група-законодател в смесването на наглед невъзможни елементи и показването, че ако има желание да звучиш оригинално, то начин все ще се намери.

« Обратно
Коментари   Коментирай!