Ревюта
Група: Serenity      Албум: Nemesis AD      Автор: Стако      Октомври, 2023
Serenity - Nemesis AD (ревю от Metal World)

Нали се сещате за оня мийм с човека, дето е разпънал един тезгях насред парк, пие кафе и с табела се опитва да предизвиква всякакви конвенционални схващания, чието разтурване може да доведе до комерсиален и социален фурор? Е, днес аз ще съм вашият него, ама в писмен вид, и на моята табела пише следното:

“Симфоничният метъл е просто поп музика за претенциозни хора.”

Само дето напълно изключвам частта с “Пробвайте се да ме оборите”, защото самият факт, че твърдението ми ви е засегнало, значи, че в думите ми има трошица истина. И въобще недейте да ми се мъдрите: няма значение кое и как, а крайният резултат, а ако него мога да го разкостя дотам, че да го номинирам за следващия хитов сингъл на Тейлър Суифт, значи хавата е стабилна, с китари или без.

И в това няма нищо лошо! Даже напротив, нотката попаджийски майсторлък е точно онова, което може да превърне целия този опит в нещо лепкаво и сладко, без значение дали сте продуцент от Холивуд или банда от Австрия. Е, освен ако не сте групата Serenity, които стремглаво сломяват попа чрез претенцията в “Nemesis AD” с, на теория, някаква цел.

Няма да си кривя душата, бесен съм. Наскоро не ми се беше налагало да слушам такъв набор от яки идеи и видимо господство над концепцията за мелодика. Само дето опаковката, в която са сервирани, е под формата на един ненормалник, дето е хванал швейцарско ножче, разпънал е всичките му атрибути и после го е стиснал яко с две ръце, които е вдигнал, за да ликува като шампиона от един друг мийм.

Иначе, нали, откъм звук: писъците на откачения са кристално ясни и повечето музиканти от кой да е жанр само могат да завиждат на… резултата. Който, отново, е влудяващ.

Над десет слушания! НАД ДЕСЕТ! На този етап половината песни трябва да ги знам наизуст, пък положението какво е? Запомнил съм два-три идиотски момента, които само един европеец без истинско разбиране за това как работи английския език може да измъдри, щото тия фрази нито звучат добре, нито пасват на мелодиката и въобще са толкова досадни, че бих ги ползвал за аларма сутрин.

К’во да го говорим? Serenity са Serenity: звучат страхотно, умеят това, което правят, и са автори на някои от най-любимите ми п̶о̶п̶ ̶м̶е̶т̶ъ̶л̶  симфоник метъл хитове, като “Symphony for the Quiet” ми е в Топ 10 въобще! Обаче като започнем с това, че някои от идеите в това издание сме ги чували и преди и стигнем до там, че нито едно парче няма хитов потенциал заради тия излишно сложни структури и твърде претенциозни пасажи, как да не го е яд човек толкова, че да опъне една сергия в парка?!

Ние, метълите, гордо обичаме да се гнявим над простолюдните жанрове като поп. Все пак, приемаме една група да има поп примеси, но да си чист поп?! Ужас! Е, да, ама е ви го обратното: като хич не си поп, и не си нещо тип Opeth, слушателите ти ще запомнят само как налудно си вкарал цялата фраза “Ritter, Tod und Teufel” в секунда и половина на парчето ти.

Еми, не че нещо, ама “Shake It Off” е по-добро парче.

Ревюта за 2024 година
Ревюта за 2023 година
Ревюта за 2022 година
Ревюта за 2021 година
Ревюта за 2020 година
Ревюта за 2019 година
Ревюта за 2018 година
Ревюта за 2017 година
Ревюта за 2016 година
Ревюта за 2015 година
Ревюта за 2014 година
Ревюта за 2013 година
Ревюта за 2012 година
Ревюта за 2011 година
Ревюта за 2010 година
Ревюта за 2009 година
Ревюта за 2008 година
Ревюта за 2007 година
Ревюта за 2006 година
Ревюта за 2005 година
Ревюта за 2004 година
Ревюта за 2003 година
« Обратно
Коментари   Коментирай!

www.metal-world.info © 2003 - 2024
Изработка на уеб сайт